Nicholas Heiner 2019 Sander Van Der Borch 19 038173 Teamnl NH

Weekblog TeamNL: Zilver voor Nicholas Heiner op WK Finn

22 december 2019
Redactie

Onze sporters komen ook deze week weer over de hele wereld in actie. Bekijk hier het laatste nieuws en de belangrijkste uitslagen.

Zondag 22 december

Mathieu van der Poel in stromende modder naar zege

Mathieu van der Poel moest er hard voor knokken, maar eindigde zondag uiteindelijk met de winst in de wereldbeker van Namen. In de stromende regen (en modder) bleek Toon Aerts zijn meest geduchte tegenstander. De Belg reed in de slotfase weg bij Mathieu, maar maakte enkele foutjes. Toen Aerts in de slotronde ook nog onderuit ging, reed Mathieu bij hem weg. Zijn overwinning kwam niet meer in gevaar. 

Nederlands podium bij wereldbeker veldrijden Namen

Lucinda Brand heeft de winst in de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Namen gepakt. Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst eindigden als respectievelijk tweede en derde, waardoor er wederom een compleet Nederlands podium in het veldrijden bij de vrouwen stond. 

Supersnelle tijden op het Open NK kortebaan

Het regent records op het Open NK kortebaan zwemmen in Tilburg! Para-zwemmer Tim van Duuren opende het bal in de ochtend met een wereldrecord op de 100 meter schoolslag SB8 in 1.08,05. Kort daarna pakte Thijs van den End ook een vermelding in de geschiedenisboeken met een wereldrecord op de 200 meter rugslag S13: 2.14,17. Een Europees record was er voor Lisa Kruger op de 50 meter rugslag S10: 31,25.

Kenzo Simons zwom in de series al razendsnel op de 50 meter vrij en bleek ook in de finale ongrijpbaar. Zijn 20,98 is goed voor een aanscherping van het Nederlands record en bovendien ook een wereldrecord voor junioren. 

Meer lezen over het Open NK kortebaan zwemmen en alle records die daarbij sneuvelden: klik hier.

Zaterdag 21 december

Nicholas Heiner pakt zilver op WK Finn
Zeiler Nicholas Heiner heeft een zilveren plak veroverd op de WK Finn in Melbourne. Tijdens de medalrace in Australië werd hij derde. Dat was genoeg om zijn tweede plaats in het totaalklassement te behouden. Alleen de Nieuw-Zeelander Josh Junior bleef Nicholas voor. Hij was na afloop blij met zijn tweede plek, maar had ook een dubbel gevoel: "Kijkend naar mijn hele uitslagenserie, had het echt gekund deze week."

Wereldrecord voor para-zwemmer Thomas van Wanrooij

Thomas van Wanrooij heeft zich zaterdag in de boeken gezwommen op de Open NK kortebaan in Tilburg. De pas zeventienjarige para-zwemmer, uitkomend in de klasse S13, werkte de 50 meter rugslag af in 27,22.

Ook een andere tiener imponeerde in Tilburg. Luc Kroon, achttien jaar, tekende voor een nieuw Nederlands record op de 800 meter vrije slag. Luc noteerde een tijd van 7.44,18. Dat is vijftien honderdsten sneller dan Job Kienhuis, die het record vijf jaar in bezit had. 

Waterpolosters eindigen als tweede op Holiday Cup

Onze waterpolosters hebben de finale van het toernooi om de Holiday Cup verloren. De ploeg van bondscoach Arno Havenga ging in Princeton onderuit tegen gastland Amerika, dat met 12-6 won. 

Dagmar Genee (foto) en Brigitte Sleeking gooiden twee keer raak, de andere doelpunten kwamen van Maud Megens en Iris Wolves. 

De trip van de waterpolosters naar Noord-Amerika diende als voorbereiding op het EK van komende maand in Boedapest.

Kimberley Bos uit de running met spierscheuring
Kimberley Bos komt voorlopig niet in actie. De skeletonster heeft een scheurtje in een spier in haar bovenveen. 

"Op dit moment werken we aan een plan voor mijn herstel. Ik hoop daarbij zo snel mogelijk weer in wedstrijdverband in actie te komen. Wanneer dat gaat zijn, dat weet ik op dit moment nog niet", meldt de deelneemster aan de vorige Winterspelen.

Glenn de Blois negende op tweede wereldbekerwedstrijd

Snowboarder Glenn de Blois is negende geworden op het onderdeel cross tijdens de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. In het Italiaanse deel van de Alpen kwam Glenn net tekort voor de grote finale tussen de zes beste deelnemers. In de 'small final' werd hij derde. Glenn staat hierdoor na twee van de zes wereldbekerwedstrijden op de vijftiende plaats.

Vrijdag 20 december 

Dumoulin en Kruijswijk naar de Tour de France

Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk gaat komend seizoen als kopmannen naar de Tour de France. Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens de teampresentatie van Jumbo-Visma. De Nederlandse wielerploeg heeft met Primoz Roglic nog een ambitieuze kanshebber op de eindzege. De Sloveen werd dit jaar derde in de Giro en won de Ronde van Spanje. 

Dafne Schippers actief tijdens Duitse indoorwedstrijden

Dafne Schippers verschijnt op 4 februari aan de start van de 60 meter bij de indoormeeting atletiek in de Duitse stad Düsseldorf. De organisatie van de wedstrijd uit de World Athletics Indoor Tour meldde de komst van de Utrechtse atlete, die weer volop in training is na haar mislukte WK atletiek afgelopen najaar in Doha.

Zeiler Nicolas Heiner als nummer twee naar medalrace

Finnzeiler Nicholas Heiner heeft bij het WK in Melbourne een medaille voor het grijpen. Op de laatste dag van de vlootraces klom hij van de vierde naar de tweede plek in het klassement. Nicolas Heiner kwam vrijdag als achtste en derde over de finish. Daardoor belandde de 30-jarige zeiler uit Enkhuizen op 46 punten na 9 races. De tiende en laatste race ging vanwege de zeer variabele windomstandigheden niet door.

Waterpolosters verliezen van Italië 

Nederlandse waterpolosters hebben in de Verenigde Staten de laatste poulewedstrijd in het toernooi om de Holiday Cup verloren. Italië was in Princeton met 7-4 te sterk voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga. De periodestanden waren 1-0 3-1 1-2 2-1. Voor Nederland kwamen Simone van de Kraats (drie) en Brigitte Sleeking tot scoren.

Donderdag 19 december 

Vijftien sporters naar Jeugd Olympische Spelen

Vijftien jonge sporters vertegenwoordigen Nederland volgende maand bij de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne. Talent TeamNL werd donderdag op Papendal gepresenteerd en overgedragen aan chef de mission Marianne Timmer. Het sportevenement in de Zwitserse stad is van 10 tot en met 22 januari. Lees meer.

Bertens doet mee aan Fed Cup

Kiki Bertens heeft zich beschikbaar gesteld voor het Nederlands Fed Cup-team. Dat neemt het 7 en 8 februari in Den Haag op tegen Wit-Rusland. Het besluit betekent ook dat ze in aanmerking wil komen om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio.


Heiner stijgt naar derde plaats op WK

Nicholas Heiner heeft zich op het WK in de Finn-klasse opgewerkt naar de derde plaats. De 30-jarige Nicholas kwam in de drie races die donderdag werden gevaren als zevende en twee keer als zesde over de finish. De Nederlander stond na de eerste dag van het WK voor de kust van Melbourne op de achtste plaats, op dag twee steeg hij naar plek vier.

Waterpolosters verslaan Rusland

Onze waterpolosters verloren vorige week in Montreal met 17-11 van Rusland, maar op het toernooi om de Holiday Cup hebben ze overtuigend revanche genomen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in de Amerikaanse stad Princeton met 15-9 te sterk voor de Russinnen (4-0 3-5 3-2 5-2).

Maud Megens, Maud Koopman en Brigitte Sleeking maakten ieder drie doelpunten. Sabrina van der Sloot en Iris Wolves gooiden twee keer raak, Rozanne Voorvelt en Simone van de Kraats kwamen beiden één keer tot scoren.

Woensdag 18 december 

Handbalsters Sportploeg van het Jaar

Het Nederlands vrouwenhandbalteam is gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade won zondag in Japan historisch goud op het WK in Japan na een zinderende finale tegen Spanje.

De handbalsters kregen op het Sportgala in de Amsterdamse Afas Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze wonnen de verkiezing van Ajax, het Nederlands vrouwenvoetbalteam, de teamsprinters van het baanwielrennen en de roeiers van de dubbelvier.

Skateboardster Keet Oldenbeuving krijgt Young Talent Award

Skateboardster Keet Oldenbeuving heeft dit jaar de Young Talent Award gewonnen. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala in Amsterdam. De Young Talent Award wordt ieder jaar toegekend aan een groot talent uit de Nederlandse sport.

Sifan Hassan Sportvrouw van het Jaar 2019

Atlete Sifan Hassan is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze was dit jaar de ster op de WK atletiek in Doha met wereldtitels op de 1500 meter en 10.000 meter. De 26-jarige Sifan kreeg bij het Sportgala in de Amsterdamse Afas Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury.

Richard Krajicek krijgt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Voormalig toptennisser Richard Krajicek heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala. De Wimbledonkampioen van 1996 ontving de award in Afas Live in Amsterdam uit handen van Marianne Timmer, die de prijs vorig jaar won.

Mathieu van der Poel Sportman van het Jaar 2019

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen. De 24-jarige Mathieu won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Jetze Plat Paralympiër van het Jaar 2019

Jetze Plat is gekozen tot Paralympiër van het jaar 2019. Dat maakte minister Bruins van VWS vanavond bekend tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala. De handbiker en triatleet was zelf niet aanwezig in de Afas Live in AMsterdam. Hij is op trainingsstage in Spanje. De andere genomineerden in deze categorie waren rolstoeltennisster Diede de Groot en paraskiër Jeroen Kampschreur.

Hugo Haak gekozen tot Coach van het Jaar

Hugo Haak is tijdens het Sportgala gekozen tot Coach van het Jaar. De bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners ontving de bijbehorende prijs woensdagavond in Afas Live in Amsterdam uit handen van Frits Spits.


Tennisster Arantxa Rus snel klaar in Limoges 

Het is tennisster Arantxa Rus niet gelukt de tweede ronde te bereiken van het kleine WTA-toernooi in Limoges. De nummer 2 van Nederland moest op het indoortoernooi in Frankrijk in de openingsronde haar meerdere erkennen in de Roemeense Ana Bogdan. Het werd 7-5 6-2.

Waterpolosters verliezen nipt van Verenigde Staten

De waterpolosters hebben op het toernooi om de Holiday Cup in de Verenigde Staten hun tweede duel nipt verloren. De ploeg van bondscoach Arno Havenga verloor na strafworpen van gastland VS: 22-23. Na de officiële speeltijd was de stand 18-18.

Maud Megens nam tegen de Amerikaanse speelsters vijf doelpunten voor haar rekening, Kitty-Lynn Joustra en Bente Rogge ieder vier. Vorige week verloren de waterpolosters nog met 11-5 van de regerend wereld- en olympisch kampioen.

Geen wind, geen wedstrijden op derde dag WK Finn

Na twee dagen varen in licht weer, houdt de wind het op de derde dag van het wereldkampioenschap Finn in Melbourne, Australië, helemaal voor gezien. Er wordt niet gevaren en dus blijft Nicholas Heiner voorlopig op een vierde plaats overall staan.

Danny Heister stopt als bondscoach Nederlandse tafeltennissers 

In het nieuwe kalenderjaar is Danny Heister geen bondscoach meer van de Nederlandse mannen. De voormalig topspeler legt uit waarom hij deze beslissing heeft genomen.

“Ruim twee jaar heb ik met veel plezier gewerkt met mijn team, bestaande uit Rajko Gommers, Laurens Tromer en Ewout Oostwouder. Zowel individueel en als team hebben de jongens enorme stappen gezet en ik kijk met veel plezier terug op die periode”, legt Heister uit. “Ik heb de spelers begeleid in de aanloop naar en tijdens eindtoernooien en die samenwerking was goed.”

Dinsdag 17 december

Krujswijk kopman Jumbo-Visma in Vuelta

Wielrenner Steven Kruijswijk is volgend jaar de kopman van Jumbo-Visma in de Ronde van Spanje. De nummer drie van de Ronde van Frankrijk van dit jaar kondigde zijn deelname dinsdag aan tijdens de presentatie van het rittenschema van de Vuelta in Madrid.


Nicholas Heiner klimt naar vierde plaats WK

Nicholas Heiner heeft zich op de tweede dag van het WK in de Finn-klasse opgewerkt naar de vierde plaats in het klassement. De 30-jarige zeiler uit Enkhuizen kwam in de derde en vierde race van het evenement voor de kust van Melbourne respectievelijk als zevende en vijfde over de finish. Nicholas stond na de eerste dag op de achtste plek in de WK-stand, na een dertiende en derde klassering.

Hockeysters beginnen op Spelen tegen India

Onze hockeysters beginnen de Olympische Spelen met een wedstrijd tegen India. Dat duel staat op zaterdag 25 juli gepland. Wereldranglijstaanvoerder TeamNL speelt de eerste wedstrijd van het vrouwentoernooi.

Later nemen we het op tegen Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Zuid-Afrika. Groot-Brittannië pakte in 2016 de olympische titel door Oranje in de finale te verslaan.

Het olympisch hockeytoernooi wordt, ook op 25 juli, ingeluid met een mannenwedstrijd. Gastland Japan neemt het daarin op tegen Australië, de nummer 1 van de wereld.

Op de tweede dag van het hockeytoernooi komen onze mannen voor het eerst in actie. Zij beginnen tegen Zuid-Afrika. De hockeyers zijn verder ingedeeld bij België, Duitsland, Groot-Brittannië en Canada.


Waterpolosters winnen in VS van Canada

Onze waterpolosters zijn het toernooi om de Holiday Cup in de Verenigde Staten begonnen met een klinkende zege op Canada. De ploeg van bondscoach Arno Havenga zegevierde in Princeton, in de staat New Jersey, met 17-8 (5-2 4-5 3-1 5-0).

Maandag 16 december

Handbalsters alsnog genomineerd voor Sportploeg van het jaar

Onze handbalsters zijn alsnog genomineerd voor de titel van Sportploeg van het jaar 2019. Onze meiden veroverden zondag in Japan de wereldtitel, maar omdat ze deze historische prestatie na de deadline van 1 december leverden, konden ze woensdag bij het Sportgala niet meedingen naar de titel.

NOC*NSF heeft het reglement voor de verkiezingen van 2019 aangepast vanwege het buitengewone succes van de Nederlandse handbalvrouwen. De vakjury heeft daarna besloten de ploeg ook te nomineren.

Vier taekwondoka's naar olympisch kwalificatietoernooi

Vier Nederlandse taekwondoka's nemen in april deel aan het Europees kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van Tokio. De vrouwen Bodine Schoenmakers (-57 kg) en Reshmie Oogink (+67 kg) en de mannen Adil Belkadi (-58 kg) en Fahd Zaouia (-68 kg) zijn door de Taekwondo Bond Nederland aangewezen voor het toernooi dat op 18 en 19 april in Milaan plaatsvindt.

Bondscoach Wiersma voegt vier turnsters toe aan selectie

Bondscoach Gerben Wiersma heeft Zenna van der Lubbe, Shade van Oorschot, Marit Reijnders en Lisa van Rozen toegevoegd aan de nationale turnselectie. Het viertal stroomt door vanuit Jong Oranje. Zenna, Marit en Lisa kwamen dit jaar nog in actie bij het European Youth Olympic Festival in Bakoe.

Solide start Nicholas Heiner op WK Finn


Nicholas Heiner is eerste dag van het wereldkampioenschap Finn in Melbourne (Australië), voortvarend gestart. In zonnige weersomstandigheden, 20 graden en een korte golf, nestelde hij zich met een dertiende en derde plek bovenin het klassement.


Kijk hier voor het TeamNL-blog van week 50.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen