Isabel Grevelt

Weekblog TeamNL: Sprintgoud voor Isabel Grevelt op Jeugdspelen

12 januari 2020
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 12 januari

Sprintgoud voor Isabel Grevelt op Jeugd Olympische Spelen
Schaatsster Isabel Grevelt heeft ons goud bezorgd op de Jeugd Olympische Winterspelen in Zwitserland. Op het ijs van Sankt Moritz was zij de snelste op de 500 meter. Isabel knalde in 40,57 seconden naar de eerste plaats. Daarmee was ze een halve seconde sneller dan de Chinese Jingyi Wang die zilver pakte. Myrthe de Boer, de enige andere Nederlandse op dit onderdeel, werd zevende (41,70).

Helaas hadden de mannen minder succes op hun 500 meter. Remo Slotegraaf eindigde als zeventiende in 38,68. Sebas Diniz was in de laatste rit op weg naar een snelle tijd, maar kwam in de laatste bocht ten val. Het goud ging naar een Japanner, Yudai Yamamoto (36,42).

Daverende start waterpolovrouwen op EK
De waterpolovrouwen zijn hun EK begonnen met een klinkende zege. De titelhouder legde opponent Israël met liefst 22-3 over de knie. Maud Megens was de ster van de show en tekende voor vijf treffers. Maandagochtend mag Oranje alweer aan de bak in speelstad Boedapest. Duitsland, dat vandaag met 13-4 kopje onder ging tegen Italië, is dan de tegenstander.

Para alpineskiërs pakken zeven podiumplaatsen in Veysonnaz
Onze para alpineskiërs hebben tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Veysonnaz zeven medailles gewonnen. In het Zwitserse skioord stond de afgelopen week drie keer de super g en twee keer de reuzenslalom op het programma en zitskiester Barbara van Bergen boekte het grootste succes met een overwinning op de super g van woensdag. Het was eerste wereldbekergoud van haar carrière. Vrijdag voegde ze daar een zilveren plak op de super g aan toe en zondag eindigde ze als tweede op de afsluitende reuzenslalom.

Bij de mannen eindigde vijfvoudig wereldkampioen Jeroen Kampschreur vier keer op het podium: hij werd twee keer derde en één keer tweede op de super g. Op de reuzenslalom kreeg hij zondag een bronzen plak omgehangen. 

Marianne Vos gaat onder het mes en mist WK veldrijden
Marianne Vos laat het WK veldrijden, dat over drie weken in Zwitserland wordt verreden, schieten. De renster van CCC-Liv heeft besloten zich donderdag te laten helpen aan een liesaandoening.

"De klachten zijn er al langer. De laatste tijd is uit onderzoeken duidelijk geworden wat de oorzaak is: een knik in de liesslagader. In overleg met het medisch team van CCC-Liv heb ik besloten om zo snel mogelijk een operatie te laten uitvoeren", aldus Marianne.

De zevenvoudig wereldkampioen veldrijden deed zondag wel mee aan het NK, waarop ze vijfde werd. "Deelname kon fysiek gezien geen kwaad. Ik wilde me in rust voorbereiden om zo fit mogelijk te zijn en vandaag nog één keer alles te geven."

Massastart levert liefst drie medailles op
De massastarts waren de afsluitende onderdelen op de EK afstanden. Het kampioenschap in Heerenveen werd op een passende manier afgesloten; met veel eremetaal. Irene Schouten en Melissa Wijfje pakten, mede dankzij schitterend teamwork, goud en brons bij de vrouwen. Arjan Stroetinga voegde daar nog een zilveren plak aan toe. Jorrit Bergsma viel en verspeelde daarmee zijn kans op het podium.

Thomas Krol en Kai Verbij op podium bij 1000 meter
De medailleregen duurt maar voort op de EK afstanden in Thialf. Ook Thomas Krol en Kai Verbij mochten zondagmiddag een plak in ontvangst nemen. Thomas werd tweede in 1.07,82. Kai was een halve seconde langzamer. De Rus Pavel Koelizjnikov was onze landgenoten te snel af. Zijn imponerende 1.07,09 leverde hem de zege én een nieuw baanrecord op.

Jutta Leerdam slaat toe op 1000 meter
Jutta Leerdam heeft op de EK afstanden goud veroverd op de 1000 meter. De Westlandse, die zaterdag nog geblesseerd afhaakte bij de 500 meter, was in een pijlsnelle tijd van 1.13,67 alles en iedereen de baas. Letitia de Jong (1.14,64) en Ireen Wüst (1.14,81) werden vierde en vijfde. 

Oranje boven op de ploegenachtervolging bij EK afstanden
Onze schaatsteams hebben flink huisgehouden op de EK afstanden. Beide ploegenachtervolgingen werden gewonnen door de Nederlandse ploegen. Bij de vrouwen waren Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje met 2.57,98 veruit de snelsten. Vlak daarna waren ook de mannen iedereen de baas. Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest klokten 3.40,63, bijna twee seconden rapper dan runner-up Rusland.

Hockeyvrouwen rekenen opnieuw af met China
Onze hockeysters hebben ook hun tweede ontmoeting met China in de Pro League gewonnen. Zondag werd de nummer tien van de wereld met 4-2 verslagen. Laura Nunnink en Marloes Keetels zorgden ervoor dat de ploeg van Alyson Annan na 23 minuten een 2-0 voorsprong pakte. Na een Chinese tegentreffer (via Peng) gooiden treffers van Lidewij Welten en Frederique Matla de wedstrijd in het slot. In de slotfase tekende de Chinese Chen voor de 4-2 eindstand.

Zaterdag 11 januari 

Volleybalsters missen deelname aan Olympische Spelen

De volleybaldames zijn er komende zomer op de Spelen van Tokio niet bij. De dames verloren zaterdag in de halve finales van het Europese olympisch kwalificatietoernooi in drie sets van Duitsland: 25-27, 23-25, 22-25.

De uitschakeling was een enorme tegenvaller voor de ploeg die vier jaar geleden in Rio nog vierde werd en van de deelnemende teams in Apeldoorn de hoogste positie bezet (zesde) op de wereldranglijst. Duitsland staat slechts vijftiende op die lijst, maar bleek met name dankzij sterspeelster Louisa Lippmann duidelijk te sterk voor de ploeg van bondscoach Gianni Caprara.

Patrick Roest Europees kampioen 5000 meter, Sven Kramer pakt zilver

Patrick Roest heeft tijdens de EK afstanden in Heerenveen goud gewonnen op de 5000 meter. De 24-jarige schaatser won in Thialf met een baanrecord van 6.08,92. Sven Kramer eindigde op bijna 2 seconden als tweede met een tijd van 6.10,76. Denis Joeskov hield in de achtste en laatste rit Jorrit Bergsma van brons af: 6.12,26 tegen 6.12,51.

Handballers boeken tegen Letland eerste EK-zege ooit

De handbalmannen hebben hun tweede optreden op het Europees kampioenschap bekroond met een overtuigende zege op Letland. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won met 32-24 en heeft daarmee nog kans op een plek in de hoofdronde.

De mannen doen voor het eerst mee aan een groot handbalkampioenschap en willen zich uit de schaduw spelen van de vrouwen, die afgelopen december wereldkampioen werden. 

Esmee Visser prolongeert Europese titel op 3000 meter 

Schaatsster Esmee Visser heeft bij de EK afstanden in Heerenveen haar Europese titel op de 3000 meter geprolongeerd. Ze reed met 3.59,15 de beste tijd. De Russin Natalia Voronina eindigde op ruime afstand als tweede in 4.01,66. De Italiaanse Francesca Lollobrigida pakte verrassend brons met een tijd van 4.01,66.

EK-zilver voor Dai Dai Ntab op 500 meter

Schaatser Dai Dai Ntab heeft bij de EK afstanden in Heerenveen zilver behaald op de 500 meter. De 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh finishte in de achtste rit in een tijd van 34,47 seconden. In de tiende en laatste race was de Rus Pavel Koelizjnikov net te snel met een tijd van: 34,38.

Schaatster Femke Kok stunt op 500 meter 

Femke Kok heeft bij de EK afstanden in Heerenveen net naast een verrassende medaille gegrepen op de 500 meter. Het 19-jarige schaatstalent van gewest Friesland moest met een persoonlijk record van 37,66 seconden genoegen nemen met de vierde plek. De Russin Olga Fatkoelina reed haar in de laatste rit met de winnende tijd van 37,40 van het podium.

Hockeysters beginnen Pro League met zege op China 

De hockeysters zijn de tweede editie van de Pro League begonnen met een soepele zege op China. De ploeg van bondscoach Alyson Annan, met Ilse Kappelle als debutante, versloeg het gastland in Changzhou met 3-0. Ginella Zerbo nam twee doelpunten voor haar rekening, tussendoor kwam ook Laurien Leurink tot scoren.

De hockeydames, die vorig jaar de eerste editie van de Pro League binnensleeptem, nemen het zondag opnieuw op tegen China.

Vrijdag 10 januari

Wüst en Krol pakken Europese titel op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft voor de eerste keer in haar glanzende schaatsloopbaan de Europese titel op de 1500 meter veroverd. De olympisch en wereldkampioene op deze afstand zegevierde in Heerenveen in een tijd van 1.54,88. De Russin Jevgeniia Lalenkova pakte zilver met een tijd van 1.55,22. Haar landgenote Jekaterina Sjichova eindigde als derde in 1.55,31.

Melissa Wijfje belandde met een tijd van van 1.55,42 op de vierde plek. Joy Beune reed de zevende tijd (1.56,41).

Bij de mannen pakte Thomas Krol de Europese titel op de 1500 meter. De regerend wereldkampioen op dit onderdeel zegevierde in een tijd van 1.43,67. Achter de onttroonde Russische titelhouder Denis Joeskov (1.44,80) pakte Patrick Roest brons met een tijd van 1.44,82. Koen Verweij moest genoegen nemen met de vijfde tijd (1.45,88).

 

Onze vrouwen hebben bij de EK afstanden zilver behaald op de teamsprint. De thuisploeg moest in de tweede race Rusland voorrang verlenen. De titelhouder zegevierde na de afvalrace over drie ronden in een tijd van 1.26,17. TeamNL finishte in 1.26,62. Polen pakte brons met een tijd van 1.28,25. Namens Nederland verschenen Letitia de Jong, Femke Kok en Ireen Wüst in de baan. 

IJshockeysters winnen op Jeugd Olympische Spelen

Onze ijshockeyers hebben op de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne hun eerste wedstrijd verloren. De teams waarin onze meiden uitkomen wonnen hun eerste wedstrijd wel. Bij de Jeugd Olympische Spelen komen onze ijshockeyers niet uit in één Nederlands team, maar in een ploeg met spelers uit verschillende landen. Lees er hier meer over.

Tabeling en Piek buigen in kwartfinale voor Chinees duo

Robin Tabeling en Selena Piek zijn er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het gemengd dubbelspel op de Malaysia Masters. Het bamintonduo van TeamNL verloor in drie sets van het als tweede geplaatste Chinese koppel Yi Lyu Wang/Dong Ping Huang: 19-21 21-8 21-15.

Donderdag 9 januari

Volleybalsters verliezen op OKT van Polen

Onze volleybalsters hebben hun derde wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi verloren. Polen troefde TeamNL in het Omnisport van Apeldoorn af met 3-1 (20-25 23-25 25-23 23-25). De nederlaag heeft geen grote gevolgen, want de Nederlandse ploeg had zich door de overwinningen op Azerbeidzjan en Bulgarije al verzekerd van een plek in de halve finales.

Handballers verliezen bij EK-debuut van Duitsland

Onze handballers hebben hun eerste optreden ooit op een Europees kampioenschap niet kunnen bekronen met een overwinning. De ploeg van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson bood kranig weerstand tegen Duitsland, maar verloor uiteindelijk met ruime cijfers van de Europees kampioen van 2016: 23-34.

Zwemster Esmee Vermeulen stopt

Openwaterzwemster Esmee Vermeulen stopt met topsport. De 23-jarige zwemster gaat zich richten op haar maatschappelijke carrière. Vorig jaar, tijdens de wereldkampioenschappen in Gwangju, slaagde ze er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Na die teleurstelling volgde een periode van bezinning, die nu heeft geleid tot het besluit om te stoppen met topsport.

Woensdag 8 januari

Volleybalsters naar halve finales OKT na zege op Bulgarije

De volleybalsters hebben zich op het olympisch kwalificatietoernooi in eigen land verzekerd van een plek in de halve eindstrijd. De volleybaldames, die aantraden zonder de zieke Lonneke Sloetjes, was in Apeldoorn Bulgarije in drie sets de baas. Het werd 25-19 25-19 26-24. In de derde set maakte Oranje een 15-12 achterstand ongedaan en werd op 24-23 een setpunt weggewerkt.

In de eerste en tweede set kwamen de volleybalsters eigenlijk geen moment in de problemen en hadden ze continu de leiding. Vooral door sterk aanvalsspel van Nika Daalderop en Anne Buijs was het verschil vrij groot. Daalderop kwam tot 19 punten, Buijs sloeg één punt minder binnen.

Volleyballers sluiten OKT af met zege op Frankrijk

De volleybalmannen hebben hun laatste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn gewonnen. De formatie van bondscoach Roberto Piazza sloot af met een overwinning op Frankrijk, 3-2 (21-25 20-25 25-22 25-19 15-12). Kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio, de komende zomer, was al niet meer mogelijk.

Kiki Bertens naar laatste vier dubbelspel in Brisbane

Tennisster Kiki Bertens heeft de halve finales bereikt van het dubbeltoernooi in Brisbane. Dat deed de Wateringse samen met de Australische Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld in het enkelspel. Kiki Bertens en Ashleigh Barty waren in twee sets te sterk voor het Amerikaans/Chinese duo Nicole Melichar en Xu Yifan, dat als tweede was geplaatst in de Australische stad: 6-3 6-2.

Korfbalbondscoach Willem Scholtmeijer stopt na het EK

Bondscoach Wim Scholtmeijer stopt na het komende EK - in november in België - bij Nederlandse korfbalteam. Ook zijn assistenten Leon Braunstahl en Jennifer Tromp zwaaien na het EK af.

Dinsdag 7 januari

Volleybalsters openen OKT met zege op Azerbeidzjan

Onze volleybalsters zijn goed begonnen aan het allesbeslissende kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van later dit jaar in Tokio. We waren in het Omnisport van Apeldoorn sterker dan Azerbeidzjan: 3-0 (25-23 25-18 25-22).

Olympisch ticket uit zicht voor volleyballers 

Onze volleyballers hebben naast een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio gegrepen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn verloor de ploeg van bondscoach Roberto Piazza tegen Bulgarije ook de tweede wedstrijd kansloos met 3-0 in sets (25-19 25-16 25-15). Maandag had Oranje de eerste wedstrijd al met 3-0 van Servië verloren.


Bertens wint eerste duel van 2020

Kiki Bertens heeft haar eerste enkelspel in het nieuwe jaar tot een goed einde gebracht, zij het moeizaam. De nummer 9 van de wereld had in het Brisbane International in Australië drie sets nodig om zich te ontdoen van Dajana Jastremska uit Oekraïne: 6-4 1-6 6-3. De partij duurde bijna twee uur.

Demi Schuurs heeft de eerste partij met haar nieuwe dubbelspelpartner Kveta Pescke verloren. De Limburgse en de al 45-jarige Tsjechische gingen in het toernooi van Brisbane in de eerste ronde in twee sets onderuit tegen de Kroatische Darija Jurak en de Poolse Alicja Rosolska: 4-6 3-6.

Maandag 6 januari

Michel Mulder beëindigt schaatscarrière

Voormalig olympisch kampioen Michel Mulder heeft een punt achter zijn carrière gezet. Hij slaagde er op de NK afstanden in december niet in zich te plaatsen voor de EK en WK afstanden in januari en februari. Michel veroverde op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 als eerste Nederlandse schaatser goud op de 500 meter. Hij bleef landgenoot Jan Smeekens toen 13 duizendsten van een seconde voor. Hij won op die Spelen ook nog brons op de 1000 meter. Ook werd hij twee keer wereldkampioen sprint, in 2013 en in 2014.

Volleyballers verliezen van Servië

Onze volleyballers zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn begonnen met een nederlaag tegen Servië. De Europees kampioen won in drie sets: 25-18 25-18 en 25-17.

TeamNL speelt dinsdag tegen Bulgarije, de nummer 8 van Europa en op papier de minste tegenstander in de groep. De poulefase wordt woensdag afgesloten met een duel met Frankrijk, derde op de Europese ranglijst. De beste twee teams gaan door naar de halve finales.

Lees hier het TeamNL-weekblog van week 1.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde artikelen

Toon alle