Maud Megens World League 2019 ANP 374457547

Weekblog TeamNL: Waterpolosters groepswinnaar na knappe zege op Spanje

19 januari 2020
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 19 januari 

Waterpolosters groepswinnaar na knappe zege op Spanje

Onze waterpolosters zijn groepswinnaar geworden op het EK in Boedapest. Spanje, de nummer 2 van de wereld, werd met 10-6 verslagen. We treffen hierdoor dinsdag in de kwartfinales het zwakke Slowakije. 

De winnaar van het EK verdient een olympisch ticket. Als Spanje de finale haalt, gaat de andere finalist ook naar de Spelen omdat Spanje daarvoor al is gekwalificeerd.

Bram Chardon wint in Leipzig

Na een zinderende strijd waarin er op het scherpst van de snede werd gereden was Bram Chardon superieur in de wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Leipzig. Bram wist de dit seizoen onoverwinnelijke Boyd Exell met een messcherpe rit te verslaan. Koos de Ronde eindigde op de derde plaats. IJsbrand Chardon moest het door een fout doen met de achtste plaats.

Kromo en Toussaint winnen in Beijing

Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Kira Toussaint hebben op de tweede dag van de Champions Swim Series in Beijing knappe overwinningen geboekt. Ranomi won de 50 meter vlinderslag in 25,91 en Kira zegevierde op de 100 meter rugslag in 59,64.

Hockeyers verliezen na shootouts van India

Onze hockeyers hebben in Bhubaneswar ook hun tweede wedstrijd in de Hockey Pro League tegen India verloren. Na de reguliere speeltijd was de stand met 3-3 gelijk, maar in de shoot-outs was Oranje minder trefzeker dan de thuisploeg.

Worst pakt derde zege in wereldbeker

Annemarie Worst heeft de voorlaatste veldrit om de wereldbeker gewonnen. De renster van 777 was bij de wedstrijd in het Franse Nommay in de sprint te snel voor haar landgenote en Nederlands kampioene Ceylin del Carmen Alvarado en de Amerikaanse Katie Compton.

Zaterdag 18 januari 

Zilver voor Melissa Peperkamp op Jeugd Olympische Spelen

Snowboardster Melissa Peperkamp heeft een zilveren medaille veroverd op de Jeugd Olympische Spelen. Het spande er in Lausanne op het onderdeel slopestyle om tussen Melissa en Evy Poppe. Melissa kwam met 91.75 in haar tweede poging dicht in de buurt van het goud, maar de Belgische leverde met 94.00 toch de beste score af. 

Waterpoloërs kunnen niet stunten

Onze waterpoloërs zijn er niet in geslaagd de tweede ronde van het EK te bereiken. TeamNL bood olympisch kampioen Servië goed partij in de laatste groepswedstrijd, maar werd in het tweede deel van de wedstrijd overklast: 4-11. Oranje gaat nu nog spelen om de plaatsen dertien tot en met zestien.

Hockeyers starten Pro League met verlies

Onze hockeyers zijn de Pro League begonnen met een nederlaag tegen India. In Bhubaneswar wonnen de Indiërs met 5-2. Bij rust was de stand nog in evenwicht: 2-2. Na de kwam TeamNL, waar Jip Janssen en Jeroen Hertzberger in de eerste helft trefzeker waren, direct op achterstand en zag die verder oplopen. Zondag treffen de twee teams elkaar opnieuw.

Ongewijzigde Holland 8 gaat voor winst in Tokio

Roeibondscoach Mark Emke heeft de eerste keuzes gemaakt in de mannen boord-selectie. De zilveren Holland 8 (WK 2019 in Linz, Oostenrijk) zal in dezelfde samenstelling de strijd aangaan om olympisch goud. Daarnaast heeft Emke na selectiewedstrijden een vierzonder (M4-) geformeerd die de olympische plaatsing veilig moet stellen.

De Holland 8 zal worden bemand door Aranka Kops (stuurvrouw), Björn van den Ende, Bram Schwarz, Jasper Tissen, Maarten Hurkmans, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Ruben Knab en Simon van Dorp. Jan van der Bij, Nelson Ritsema, Sander de Graaf en Boudewijn Röell roeien in de vierzonder.

Kamminga weer snel op de 100 meter school

Zwemmer Arno Kamminga verbeterde eerder deze week het Nederlandse record op de 100 meter schoolslag (58,61) en was vandaag opnieuw snel. Tijdens de FINA Champions Swim Series in Shenzhen kwam Arno tot 58,95, de tweede tijd. "Weer een mooie 58'er, ik ging er vol voor en heb er van genoten.

Zevende plaats Michelle Velzeboer op Jeugd Olympische Spelen

Shorttrackster Michelle Velzeboer is als zevende geëindigd op de 1000 meter tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Diede van Oorschot werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Bij de jongens was de kwartfinales eveneens het eindstation voor Jenning de Boo. Op maandag gaan Michelle, Diede en Jenning nog een keer het ijs op voor de 500 meter.

Tallon Griekspoor naar hoofdtoernooi Australian Open

Tallon Griekspoor gaat de komende week debuteren op een Grand Slam-toernooi. De 23-jarige tennisser uit Haarlem versloeg in de finale van de kwalificaties voor de Australian Open in Melbourne de Italiaan Lorenzo Musetti. In de eerste ronde moet Tallon het opnemen tegen de Amerikaan Taylor Fritz.

Arantxa Rus is maandag de eerste Nederlandse deelneemster die in actie komt. Zij speelt tegen de Poolse Magda Linette. Kiki Bertens neemt het dinsdag op tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu, de nummer 105 van de wereld.

Vrijdag 17 januari 

Drie keer podium voor paraskiërs in Prato Nevoso

In de tweede wereldbekerwedstrijd para-alpineskiën van dit seizoen greep zitskiër Jeroen Kampschreur twee zilveren medailles op de slalom. Bij de vrouwen eindigde zitskiester Barbara van Bergen een keer als derde in het Italiaanse Prato Nevoso. De visueel beperkte Maaike Berends werd twee keer vierde. 

Waterpolosters winnen ook van Frankrijk op EK 

De waterpolosters hebben ook hun vierde wedstrijd met een groot verschil gewonnen. In Boedapest versloegen de Nederlandse dames  Frankrijk met 18-1 (4-1 6-0 4-0 4-0). De waterpolosters waren na overwinningen op Israël (22-3), Duitsland (23-3) en Italië (10-4) al zeker van een plek in de kwartfinales. Zondag spelen ze hun laatste groepswedstrijd tegen Spanje om de eerste plek in de poule.

Joost Luiten zevende na tweede ronde in Abu Dhabi

Golfer Joost Luiten heeft een sterke tweede ronde gelopen op het Abu Dhabi Championship. De golfer meldde zich met een score van vier slagen onder het baangemiddelde in de top. Voorlopig staat Joost Luiten gedeeld zevende. Heel wat golfers zijn nog bezig met hun tweede ronde.

Tennisster Lesley Pattinama-Kerkhove verliest in kwalificatie Australian Open

Tennisster Lesley Pattinama-Kerkhove heeft zich niet kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. Ze verloor in de tweede kwalificatieronde van Barbara Haas. De Oostenrijkse rekende in drie sets af met de 28-jarige Pattinama-Kerkhove: 6-4 4-6 6-1.

Australian Open in zicht voor tennisser Tallon Griekspoor

Tallon Griekspoor heeft nog één overwinning nodig om te kunnen meedoen aan de Australian Open. De 23-jarige Haarlemmer, nummer 175 van de wereld, bereikte de laatste ronde van de kwalificaties door de 18-jarige Australiër Rinky Hijikata in twee sets te verslaan: 7-5 7-5. Tallon Griekspoor strijdt zaterdag met Lorenzo Musetti uit Italië om een plek in het hoofdtoernooi.

Donderdag 16 januari 

Waterpoloërs in tweede EK-duel onderuit tegen Rusland 

Het is de waterpoloërs in Boedapest niet gelukt hun tweede groepswedstrijd op het EK in Hongarije te winnen. De ploeg van Rusland bleek met 15-9 te sterk.
De waterpoloërs hadden dinsdag de eerste wedstrijd op het EK nog met 9-8 van Roemenië gewonnen. Servië, dat de eerste twee duels overtuigend wist te winnen, is zaterdag de laatste tegenstander in de groepsfase. De groepswinnaar gaat direct door naar de kwartfinales, de nummer 2 en 3 spelen in een tussenronde.

Roeier Stef Broenink in dubbeltwee op weg naar Tokio

Bondscoach Eelco Meenhorst heeft de scull-selectie van het Nationaal Roeiteam voor komend seizoen bekendgemaakt. Met een dubbelvier (M4x), een dubbeltwee (M2x) en een skiff (M1x) hoopt de ploeg bij te dragen aan de meest succesvolle Spelen ooit voor de Nederlandse roeiers. Meest opvallend is de plaatsing van Stef Broenink in de dubbeltwee. 

Dubbelvier (M4x):  Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten 
Dubbeltwee (M2x): Melvin Twellaar en Stef Broenink 
Skiff (M1x): Amos Keijser 
Reserve: Niki van Sprang

Schaatsster Femke Kok naar WK afstanden

Schaatstalent Femke Kok gaat komende maand haar debuut maken op de WK afstanden voor senioren in Salt Lake City. De 19-jarige Friezin kwalificeerde zich eind december bij de NK afstanden in Heerenveen op de 500 meter verrassend voor de mondiale titelstrijd (13-16 februari) op de snelste ijsbaan ter wereld. 

Indy de Vroome kwalificeert zich niet voor de Australian Open

Tennisster Indy de Vroome is blijven steken in de eerste kwalificatieronde voor de Australian Open. De 23-jarige Brabantse moest het in twee sets afleggen tegen Lara Arruabarrena: 3-6 3-6. De 27-jarige Spaanse is de nummer 152 van de wereld, Indy De Vroome staat buiten de top 200.

Woensdag 15 januari

Handballer Van Olphen beëindigt carrière

De handbalcarrière van Fabian van Olphen is op ongelukkige wijze voortijdig tot een einde gekomen. De 38-jarige speler van de Duitse club TBV Lemgo heeft de voorste kruisband van een knie afgescheurd. Die zware blessure dwingt hem tot stoppen.

Waterpolosters op EK ruim langs Italië


De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun derde groepsduel op het Europees kampioenschap in Boedapest gewonnen. De ploeg van Arno Havenga won woensdag met 10-4 van Italië. Eerder wonnen we met ruime cijfers van Israël en Duitsland. Oranje speelt later deze week nog tegen Frankrijk en Spanje.

Nederlands succes op tweede dag FINA Champions Swim Series

Op de tweede dag van de FINA Champions Swim Series in het Chinese Shenzhen was er winst voor Arno Kamminga op de 200 schoolslag (2.09,00), Kira Toussaint op de 100 rugslag (59,52) en Ranomi Kromowidjojo op de 50 vlinderslag (25,78). Femke Heemskerk had een ‘prima dag’ en was vooral blij met haar race op de 50 vrije slag, waarop ze derde werd in 24,70.

Goud en twee zilver voor Talent TeamNL IJshockey

Iris van Houten heeft vandaag met haar ijshockeyteam Geel de hoogste trede van het podium bij de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne beklommen. Een zilveren plak was er voor Kimberly Collard van Team Zwart en voor Dylan Wesseling met Team Rood bij de jongens.

In de finale was Team Geel met 6-1 duidelijk de meerdere over Team Zwart. In de wedstrijd om het brons verloor Team Bruin met Roos Karst met 4-6 van Team Blauw. Bij de jongens kreeg Team Zwart van Corné van Stuijvenberg in de laatste seconde van de strijd om de derde plaats het verliezende doelpunt tegen.

Schaatsbond wijst beroep Verweij en Ntab af

De KNSB heeft het beroep van Koen Verweij en Dai Dai Ntab afgewezen. De twee schaatsers waren het niet eens met de beslissing om Kjeld Nuis, die zich wegens ziekte tijdens de NK afstanden niet kon kwalificeren voor de WK afstanden, een aanwijsplaats aan te bieden. Die plekken heeft de schaatsbond altijd achter de hand voor "zeer uitzonderlijke gevallen".

Schaatstalenten buiten de prijzen op mixed teamsprint

De Nederlandse schaatsers zijn bij de Jeugd Olympische Spelen op het onderdeel mixed teamsprint buiten de prijzen gevallen. Myrthe de Boer deed het woensdag op de buitenbaan in Sankt Moritz het best. Zij werd met haar team vijfde in een tijd van 2:06,80, Isabel Grevelt eindigde op de negende plaats in 2:08,16, Remo Slotegraaf werd met zijn team twaalfde in 2:10,06. Het team van Sebas Dinis werd gediskwalificeerd.

De Nederlander Johan Freriksen was coach van één van de teams. Zijn ploeg, met onder meer Victoria Stirnemann, de dochter van schaatscoryfee Gunda Niemann, werd achtste.

De mixed teamsprint ging over vier ronden. De teams bestonden uit twee jongens en twee meisjes, alle vier met een verschillende nationaliteit.

Dinsdag 14 januari

Kamminga wint goud met Nederlands record

Arno Kamminga heeft in China het Nederlands record op de 100 meter schoolslag verbeterd. De Nederlander noteerde bij de FINA Champions Swim Series een tijd van 58,61 seconden, goed voor goud. 

Drie ijshockeyers naar finale Jeugd Olympische Spelen

Kimberly Collard, Iris van Houten en Dylan Wesseling hebben zich bij de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne geplaatst voor de ijshockeyfinale van de 3x3 mixed nations competitie. Roos Karst en Corné van Stuijvenberg strijden om het brons. De finalewedstrijden worden morgen gespeeld.


Niebeek nieuwe bondscoach korfballers


Jan Niebeek is met ingang van de Korfbal Challenge 2020 de nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal. De opvolger van WIm Scholtmeijer tekende op het bondsbureau in Zeist een vierjarig contract. Vorige week werd bekend dat de huidige bondscoach Wim Scholtmeijer en zijn assistenten Leon Braunstahl en Jennifer Tromp na het EK in november afzwaaien bij de nationale ploeg.

Waterpoloërs openen EK met zege op Roemenië

Onze waterpoloërs zijn het Europees kampioenschap begonnen met een zege. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer was dinsdagochtend in Boedapest met 9-8 te sterk voor Roemenië.

Maandag 13 januari

Handballers klaar op EK na verlies van Spanje

Hun allereerste EK handbal is na drie wedstrijden ten einde voor onze handballers. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson leed in het laatste groepsduel een nederlaag tegen regerend kampioen Spanje met 36-25 en is daarmee uitgeschakeld voor een verder vervolg in de eindronde.

Myrthe de Boer pakt goud op Jeugd Olympische Spelen

Schaatsster Myrthe de Boer heeft op de Jeugd Olympische Spelen Lausanne 2020 goud gepakt op de 1.500 meter. In de laatste rit reed ze in 2.10.44 naar de eerste plaats, veertien honderdste voor de Japanse Takahashi. Isabel Grevelt, de andere Nederlandse langebaanschaatsster, werd zevende (2.14.57) op de buitenbaan van Sankt Moritz.

Het is de tweede gouden plak voor Talent TeamNL. Gisteren was Isabel de beste op de 500 meter.

Bij de jongens werd Remo Slotegraaf vijfde (1.56.87) op deze afstand en finishte Sebas Diniz als elfde (1.59.47).

Alvarado start op WK veldrijden bij elite

Ceylin del Carmen Alvarado zal bij het WK in het Zwitserse Dübendorf uitkomen bij de elitevrouwen. Alvarado (21) was aanvankelijk van plan nog een keer mee te dingen naar de wereldtitel bij de beloften. Na het behalen van de nationale titel bij de elite, zondag in Rucphen, liet ze al doorschemeren die keuze te heroverwegen.

Waterpolosters ook veel te sterk voor Duitsland


Onze waterpolosters hebben ook hun tweede duel op het EK in Boedapest met duidelijke cijfers gewonnen. Na Israël was maandag Duitsland geen partij voor de vrouwen van bondscoach Arno Havenga: 23-3.


Bekijk hier het weekblog van TeamNL van week 2.

Gerelateerde teams

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen