Henk Grol ANP

Weekblog TeamNL: Henk Grol zegeviert op Grand Slam van Parijs

09 februari 2020
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Henk Grol zegeviert op Grand Slam van Parijs
Judoka Henk Grol heeft de prestigieuze Grand Slam in Parijs in de klasse boven 100 kilogram gewonnen. Hij versloeg in de finale de Japanner Kokoro Kageura, die hij keurig achter het been haakte en ten val bracht. Het was de eerste toernooi-overwinning van Grol sinds zijn zege in de Grand Slam van Osaka in december 2018.

Judoka Michael Korrel heeft een bronzen medaille overgehouden aan de Grand Slam in Parijs. Hij won het eremetaal in de klasse tot 100 kilogram na een zege op de Serviër Bojan Dosen. Michael maakte in de extra tijd een succesvolle armzwaai. Wereldkampioen Noël van't End eindigde in de klasse tot 90kg als vijfde.

Lees ook: Henk Grol blijft na Tokio strijden in zijn eigen sportschool

Knappe tweede plaats Britt Eerland op Top16
Tafeltennisster Britt Eerland is knap als tweede geëindigd op het Europese Top 16-toernooi. Britt was als tiende geplaatst in Montreux, maar door overwinningen op de als derde geplaatste Szocs, de nummer 10 Lian en topseed Polcanova bereikte ze de eindstrijd. Ze nam daarin nog wel een 2-0 voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 4-2 van de Duitse Solja.

Britt is de vijfde Nederlandse die erin slaagt de finale van het toernooi te halen. Bettine Vriesekoop, Mirjam Homan, Li Jiao en Li Jie gingen haar voor.

Schulting en aflossingsteam pakken wereldbekergoud

De Nederlandse shorttracksters hebben bij de wereldbekerwedstrijden van Dresden de aflossing gewonnen. Dat deden Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries door China en Japan achter zich te houden. Zuid-Korea was door een val van een van de rijdsters onderweg uitgeschakeld.

Suzanne won zondag ook individueel een gouden plak door de tweede 1.500 meter van dit weekeinde te winnen, Lara won in de ochtend een bronzen medaille op de 500 meter. 

Bij de mannen verraste Melle van't Wout met zijn eerste wereldbekermedaille. Hij veroverde brons op de 500 meter. Met Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Sven Roes eindigde Melle op de aflossing ook als derde achter Zuid-Korea en Rusland. De Nederlanders hielden China achter zich.

Fabio Jakobsen klopt Groenewegen in Valencia

Fabio Jakobsen heeft de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. In de massasprint was hij Dylan Groenewegen, die al twee ritzeges op zijn naam had, te snel af. 

Handboogschutter Schloesser wint indoorfinale

Handboogschutter Mike Schloesser heeft in Las Vegas de finale van de Indoor World Series gewonnen. Dat deed Mike met een perfecte score (150) op het niet-olympische onderdeel compound. "Dit is de beste manier om het indoorseizoen af te sluiten. Ik ben tevreden over het hele toernooi en zeker ook over de manier waarop ik hier afsluit."

Derde nederlaag voor ijshockeyers

Onze ijshockeyers hebben ook hun derde en laatste wedstrijd in het pre-olympisch kwalificatietoernooi verloren. Oekraïne was in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan met 3-0 te sterk. TeamNL eindigt daarmee op de vierde plaats.

Storm hindert BMX'ers in Australië 

In Bathurst in Australië is de vierde wereldbekerwedstrijd BMX van het seizoen afgelast vanwege de harde wind.

Wereldbekeroverwinning voor Bas Verwijlen

Bas Verwijlen heeft zaterdag een wereldbekerwedstrijd gewonnen in Vancouver. De overwinning leverde de degenschermer de nodige punten op in de strijd om olympische kwalificatie. Bas steeg  naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Zaterdag 8 februari

Roest wint 5.000 meter in Calgary

Patrick Roest heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary de 5.000 meter gewonnen. Hij bleef Ted-Jan Bloemen nipt voor. Thomas Krol eindigde als tweede op de 1.500 meter, Kjeld Nuis werd derde. Bij de vrouwen reed Ireen Wüst naar het podium op de 1.500 meter. Ireen reed haar tweede tijd ooit in 1.51.99, maar moest niettemin Miho Takagi en Ivanie Blondin voor zich dulden.

Tennissters gaan niet naar de Fed Cup Finals

Het Fed Cup-team heeft de ontmoeting met Wit-Rusland in Den Haag met 3-2 verloren. Tennissters Kiki Bertens en Demi Schuurs verloren het dubbelspel, de vijfde en beslissende partij.

Het duo Bertens/Schuurs werd op de gravelbaan in Den Haag in een zenuwslopende driesetter verslagen door het Wit-Russische duo Aljaksandra Sasnovitsj/Aryna Sabalenka: 4-6 6-3 7-6 (8). 

Door de overwinning verzekerde Wit-Rusland zich van deelname aan de Fed Cup Finals. Dit toernooi vindt dit jaar voor het eerst plaats.

Geen vierde ronde voor golfers, Anne van Dam plaatst zich wel

De Nederlandse golfers Wil Besseling en Lars van Meijel hebben zich niet geplaatst voor de vierde en laatste ronde van het ISPS Handa Vic Open in de Australische stad Geelong. Beide golfers vielen af bij de tweede 'cut' na de derde ronde. Anne van Dam plaatste zich bij de vrouwen wel voor de vierde ronde. Ze staat met 215 slagen gedeeld 33e. 

Joris Harmsen zesde bij wereldbeker BMX

BMX'er Joris Harmsen is als zesde geëindigd bij de derde wereldbeker Supercross in het Australische Bathurst. De zege ging naar de Amerikaan Connor Fields. Hij bleef in tijd de Brit Kye White en zijn landgenoot Corben Sharrah voor.

Joris van Gool verbetert Nederlands record op de 60 meter

Joris van Gool heeft bij indoorwedstrijden in de Poolse stad Toruń het Nederlandse record op de 60 meter verbeterd. Joris eindigde in de finale als tweede in een tijd van 6,59 seconden. Daarmee was Van Gool 0,01 seconde sneller dan de oude toptijd van Churandy Martina en Brian Mariano. 

Lisanne de Witte scherpte opnieuw haar persoonlijke indoorrecord op de 400 meter. Lisanne finishte als tweede in 51,90 seconden en liep de derde tijd van dit seizoen. Ze verbeterde afgelopen dinsdag in Düsseldorf ook al haar persoonlijke record (52,30).

Vier Nederlanders stranden in kwalificatie ABN-AMRO toernooi

Het aantal Nederlandse tennissers in het ATP-toernooi van Rotterdam blijft beperkt tot twee: Robin Haase en Tallon Griekspoor. De 31-jarige Miliaan Niesten moest het in drie sets afleggen tegen de Duitser Yannick Maden: 6-0 1-6 3-6. Ryan Nijboer (20) was kansloos tegen het Australische talent Alexei Popyrin: 2-6 4-6. De 19-jarige Jesper de Jong ging strijdend ten onder tegen de 17 jaar oudere Duitser Philipp Kohlschreiber: 5-7 6-7 (4). Botic van de Zandschulp (24) verloor van Gregoire Barrere uit Frankrijk: 4-6 6-7 (5).v


Suzanne Schulting moet genoegen nemen met brons in Dresden

Suzanne Schulting moest in in Dresden genoegen nemen met plek drie. Kim Ji-yoo bleek een maatje te groot en ging er met de winst vandoor. Courtney Lee Sarault legde greep plek twee.Suzanne Schulting blijft wel ruimschoots leidster in het wereldbekerklassement op de 1.000 meter.  De voorsprong op nummer twee Seo Whi-min bedraagt bijna 13.000 punten. 

Shorttracker Sven Roes pakt zilver bij wereldbekerdebuut

Shorttracker Sven Roes heeft bij zijn debuut in de wereldbeker van Dresden zilver op de 1500 meter gepakt. In de finale eindigde de 20-jarige Fries als tweede achter de Chinees Ren Ziwei. Itzhak de Laat werd vierde.

Tafeltennisster Britt Eerland stunt op Europese Top 16

Tafeltennisster Britt Eerland heeft op de Europese Top 16 voor een stunt gezorgd. De als tiende geplaatste tafeltennisster op het Europese toptoernooi, verraste in de openingsronde de als derde geplaatste Bernadette Szocs uit Roemenië met 4-1 (9-11 11-9 11-8 11-8 11-7). Bernadette Szocs won het toernooi in 2018, vorig jaar bereikte ze de finale in de Zwitserse stad Montreux.

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado pakt zege in Lille

Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar eerste cross als wereldkampioene gewonnen. De 21-jarige veldrijdster won de Krawatencross in Lille en geep ook de eindzege in het klassement om de DVV-Trofee. In haar regenboogtrui troefde Carmen net als een week eerder bij het WK in Dübendorf na een spannende wedstrijd Annemarie Worst in de sprint af. Shirin van Anrooij finishte op 26 seconden als derde.

Geen medailles voor judoka's bij Grand Prix Parijs 

De Nederlandse judoka's hebben op de eerste dag van de Grand Prix in Parijs geen medailles gehaald. Juul Franssen kwam in de klasse tot 63 kilogram het verste. De 30-jarige judoka van kwam tot de herkansingen, maar trok zich terug voor de partij tegen de Japanse Masako Doi. Geke van den Berg werd in dezelfde klasse in de derde ronde uitgeschakeld door de Franse Clarisse Agbegnenou. Sanne Verhagen strandde in de klasse tot 57 kilogram eveneens in de derde ronde. Tornike Tsjakadoea verloor zijn partij in de tweede ronde met waza-ari van de Rus Yago Aboeladze.

Kiki Bertens verslaat Sabalenka en zet Nederland op 2-1 

Kiki Bertens heeft Nederland weer op voorsprong gezet in de Fed Cup-ontmoeting met Wit-Rusland. De kopvrouw van Oranje was in Sportcampus Den Haag, waar een indoor gravelbaan is aangelegd, Aryna Sabalenka met 6-4 6-4 de baas. In de tweede partij op zaterdag neemt Arantxa Rus het op tegen Aljaksandra Sasnovitsj, die vrijdag in drie sets haar meerdere moest erkennen in Kiki Bertens. Mocht Arantxa Rus verliezen dan volgt er een beslissend dubbelspel, dat ook op zaterdag wordt gespeeld.

Vrijdag 7 februari

Koen Verweij maakt indruk in Calgary 

Schaatser Koen Verweij heeft bij de wereldbeker in Calgary een goede indruk gemaakt op de 1500 meter. Na het hoofdprogramma zegevierde hij in in de B-divisie met een tijd van 1.43,10. Daarmee had de 29-jarige Noord-Hollander in de A-groep eveneens gewonnen. De Rus Denis Joeskov pakte goud met een tijd van 1.43,23. 

Persoonlijk record Antoinette de Jong op 3.000 meter

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary is Antoinette de Jong als tweede geëindigd op de 3.000 meter. Antoinette liet in 3.56,18 een persoonlijke record optekenen, een tijd waar alleen Martina Sablikova onder bleef. Op de overige afstanden, de 500 en 1.500 meter voor mannen en de 1.000 meter voor vrouwen, lukte het onze schaatsers niet om op het podium te komen.

Tennissters gelijk na eerste dag

Het is 1-1 na de eerste dag van het FED Cup-duel van onze tennissters met Wit-Rusland. Kiki Bertens bracht TeamNL op voorsprong door Aljaksandra Sasnovitsj in Den Haag met 6-7, 6-2 en 6-1 te verslaan. Aranxta Rus verloor later vanmiddag met 6-2 en 6-3 van Aryna Sabalenka. Zaterdag speelt Kiki tegen Sabalenka, neemt Arantxa het op tegen Sasnovitsj en volgt nog het dubbelspel met Lesley Pattinama en Demi Schuurs.

Volleyballers loten Zweden en Kroatië

Onze volleyballers kennen hun tegenstanders in de kwalificatie voor het EK van 2021. Om op de eindronde te komen moet TeamNL afrekenen met Zweden en Kroatië. De groepswinaar plaatst zich, de nummer twee alleen als hij bij de beste vijf nummers twee van de zeven poules zit. De Nederlandse vrouwen hoeven geen kwalificatie af te werken.

IJshockeyers opnieuw onderuit

Onze ijshockeyers hebben ook hun tweede duel in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2022 verloren. Gastland Kazachstan was aanzienlijk beter, 7-1. Nederland verloor donderdag al de eerste van drie te spelen duels in hoofdstad Nur-Sultan. Polen won met 8-0, waarmee duidelijk was dat Oranje zich geen illusies hoefde te maken over een vervolg. Alleen de groepswinnaar kwalificeert zich voor het derde en laatste olympisch kwalificatietoernooi.

Prima debuut Sven Roes in wereldbeker

Shorttracker Sven Roes heeft zich bij zijn debuut in de wereldbeker meteen laten gelden. In Dresden plaatste hij zich, net als Itzhak de Laat, voor de halve finales van de 1500 meter van zaterdag. Bij de vrouwen kwalificeerden Rianne de Vries en Yara van Kerkhof zich voor de halve finales.

Tweede ritzege Groenewegen in Spanje

Dylan Groenewegen heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Valencia. Na zijn succes in de openingsetappe won de sprinter van Jumbo-Visma ook de derde etappe. Dylan was op zo'n 25 kilometer voor de finish nog onderuit gegaan, maar klopte toch Fabio Jakobsen in de massasprint.

Griekspoor krijgt wildcard voor 'Rotterdam'

Tallon Griekspoor neemt voor de vierde keer deel aan het ABN AMRO-tennistoernooi, dat maandag in Rotterdam van start gaat. Tallon krijgt net als Robin Haase een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek.

Van Meijel en Besseling halen 'cut' in Geelong

Twee van de drie Nederlandse golfers die meedoen aan het ISPS Handa Vic Open in de Australische stad Geelong hebben de 'cut' gehaald. Lars van Meijel staat met een totaal van 135 slagen na twee dagen op de gedeelde dertiende plaats. Wil Besseling staat met 136 slagen op de gedeelde 21e plaats. Darius van Driel haalde de schifting niet. Bij de vrouwen staat Anne van Dam na twee rondes van 71 slagen op de gedeelde 48e plaats.

Donderdag 6 februari

IJshockeyers kansloos tegen Polen
Onze ijshockeyers hebben op het pre-olympisch kwalificatietoernooi in het Kazachstaanse Noersoeltan hun eerste duel kansloos verloren. Polen was met 8-0 (3-0, 4-0, 1-0) te sterk. TeamNL speelt met Polen, Kazachstan en Oekraïne om één plaats op het finale OKT later dit jaar.

Bertens opent Fed Cup tegen Sasnovich

Kiki Bertens en Arantxa Rus nemen vrijdag de enkelspelen voor hun rekening in de Fedcup-ontmoeting tegen Wit-Rusland. De nummer 1 en 2 van Nederland spelen in de Haagse Sportcampus tegen respectievelijk Aljaksandra Sasnovitsj en Aryna Sabalenka.

Besseling opent sterk in Geelong

Wil Besseling is het ISPS Handa Vic Open, een golftoernooi uit de Europese Tour in Australië, goed begonnen. De Nederlander kwam op de eerste dag uit op 67 slagen, liefst vijf onder het baangemiddelde. Besseling deelt daarmee de veertiende plaats. 

Woensdag 5 februari

Eerste overwinning voor Dylan Groenewegen

Wielrenner Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. Hij drukte zijn wiel in een sprint aan het einde van de rit over 180 kilometer van Castelló naar Vila-Real net iets eerder over de finish dan Fabio Jakobsen, de kampioen van Nederland.

Het is altijd lekker om vroeg in het seizoen al te winnen

Dylan Groenewegen na zijn zege in de Ronde van Valencia

Worst zegeviert in Maldegem

Annemarie Worst heeft de veldrit van Maldegem gewonnen. Ze had aan de finish 9 seconden voorsprong op Inge van der Heijden. Denise Betsema croste naar de derde plaats op 15 seconden van de winnares.

Marianne Timmer plaatsvervangend chef de mission paralympiërs

Marianne Timmer wordt als vervangend chef de mission toegevoegd aan de staf van TeamNL voor de Paralympische Spelen in Tokio. De aanstelling van de voormalig schaatsster houdt verband met de gezondheid van Esther Vergeer, die eindverantwoordelijk blijft. Marianne wordt de komende periode ingewerkt, zodat zij Esther kan vervangen, mocht ze wegens de behandeling van borstkanker een pas op de plaats moeten maken.

-> Lees het hele bericht op www.nocnsf.nl

Dinsdag 4 februari

Lisanne de Witte loopt persoonlijk record

Tijdens de Indoor Düsseldorf heeft atlete Lisanne de Witte haar indoorrecord op de 400 meter scherper gesteld. Lisanne snelde in de Duitse hal naar een winnende tijd van 53,20 en dook daarmee onder haar oude toptijd van 53,34 die ze vorig jaar op het EK in Glasgow liet klokken.

Tom Dumoulin stelt rentree uit

Tom Dumoulin trapt zijn wielerseizoen niet af in de Ronde van Valencia. De 29-jarige wielrenner zou woensdag in Spanje zijn eerste koers van het seizoen rijden, maar ziekte gooide roet in het eten. "Als je je niet goed voelt, kan je beter niet koersen. Ik ging naar Spanje om mijn conditie op te bouwen, niet om het af te breken. Ik hoop snel terug te zijn," meldt Tom op Instagram.

Maandag 3 februari

Acht boksers naar OKT in Londen

De Nederlandse boksbond heeft acht boksers aangewezen die zich van 14 tot en met 24 maart in Londen mogen proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Tijdens het Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi in Londen verschijnen in de Copper Box Arena Jemyma Betrian (-57kg), Chelsey Heijen (-60kg) en Nouchka Fontijn (-75kg) bij de vrouwen in de ring. Bij de mannen doen Enrico Lacruz (-63kg), Delano James (-69kg), Max van der Pas (-75kg), Artjom Kasparian (-81kg) en Peter Müllenberg (-91kg) een gooi naar een olympisch ticket.

Lees hier het weekblog van TeamNL van week 5.

Gerelateerde artikelen

Toon alle