ANP 407916016

Weekblog week 10: Ireen Wüst en Kjeld Nuis winnen wereldbekerklassementen

03 maart 2020

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 8 maart

Kjeld Nuis pakt wereldbeker met baanrecord op 1500 meter
Schaatser Kjeld Nuis heeft op spectaculaire wijze de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand reed tijdens de finale in een vol Thialf een indrukwekkende baanrecord: 1.43,00. Daarmee steeg hij van de derde naar de eerste plaats in het eindklassement. Thomas Krol, tegenstander van Kjeld in de vierde rit, eindigde als tweede in 1.43,30. Patrick Roest pakte brons met 1.44,00. In het algemeen eindklassement eindigde Thomas op de derde plaats.

Ireen Wüst wint wereldbeker op schaatsmijl met baanrecord
Ireen Wüst heeft voor de derde keer in haar imposante schaatsloopbaan de wereldbeker veroverd op de 1500 meter. De olympisch kampioene op deze afstand stelde tijdens de finale in Heerenveen haar eindzege veilig met een fraai baanrecord. Ze finishte in een tijd van 1.53,10. De oude toptijd in Thialf stond met 1.53,30, gereden in december 2018, ook op haar naam.

Ireen Wust ANP 407915010
Foto: ANP


Eerste wereldbekerzege voor Melissa Wijfje op massastart, brons voor Irene Schouten

Melissa Wijfje heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de massastart op haar naam geschreven. De 24-jarige schaatsster was na een geslaagde vluchtpoging met de Wit-Russische Marina Zoejeva de beste in de eindsprint. Europees kampioene Irene Schouten won de eindsprint van het peloton, dat door het leidende duo op ruime afstand was gezet. Irene eindigt in het eindklassement wel op de tweede plaats.

Bij de mannen eindigde Jorrit Bergsma in het klassement op de zesde plaats. De wereldkampioen op dit nummer reed drie ronden voor het einde aan kop, maar moest in de eindfase zijn aanval bekopen. Arjan Stroetinga kon niet mee sprinten om de zege. Hij kreeg in de laatste bocht een duw en werd daardoor naar de buitenkant gedreven. 

Geen Nederlands succes bij wereldbeker 500 meter
Op de laatste 500 meter van dit wereldbekerseizoen is Dai Dai Ntab met een tijd van 34,45 goed voor de zesde plaats. De Nederlands kampioen eindigde hiermee als zevende in het wereldbekerklassement. Kai Verbij reed zondag de negende tijd (34,63). Daarmee kwam hij in de eindstand uit op de twaalfde plek.

Tweede record zwemmer Arno Kamminga in Antwerpen
Zwemmer Arno Kamminga heeft bij de Diamond Race in Antwerpen ook zijn Nederlands record op de 200 meter schoolslag aangescherpt. De 24-jarige Katwijker tikte in de series aan in 2.07,54, ruim vier tienden sneller dan enkele maanden geleden in Boedapest (2.07,96). Arno heeft zowel op de lange- als kortebaan alle Nederlandse records op de schoolslagnummers op zijn naam staan.

Golfer Luiten beste Nederlander in Qatar 
Joost Luiten heeft de Qatar Masters toch afgesloten als beste Nederlander. De 34-jarige golfer had 69 slagen nodig voor zijn slotronde en eindigde daardoor op een totaal van 277, één minder dan Lars van Meijel. Joost stond na twee dagen in de top van het klassement, maar duikelde daar zaterdag uit door een tegenvallende ronde van 75 slagen (vier boven par).

Tennissters in Fed Cup tegen China
De Nederlandse tennissters nemen het op 17 en 18 april in Den Bosch op tegen China. De winnaar van de landenwedstrijd plaatst zich voor de kwalificatieronde voor de Fed Cup Finals van volgend jaar. De ploeg van captain Paul Haarhuis verloor vorige maand in Den Haag met 3-2 van Wit-Rusland en liep daardoor deelname aan de finaleweek van dit jaar mis.

Arantxa Rus snel onderuit in halve finale WTA-toernooi Monterrey
Tennisster Arantxa Rus heeft in de halve finale van het WTA-toernooi in Monterrey niet kunnen verrassen. Elina Svitolina, de hoogstgeplaatste speelster van het toernooi, was in twee sets veel te sterk voor de Nederlandse, ze won met 6-0 6-1. De 29-jarige Arantxa bereikte in Mexico voor het eerst in haar carrière de halve finale van een WTA-toernooi. 

Gerelateerde artikelen

Toon alle