Jamile Samuel Schilderen Foto Ramsey Angela 2

Jamile Samuel: “Schilderen is als mediteren”

18 april 2020
Richard Schoonderwoert

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. Sportwedstrijden zijn afgelast, alle openbare gelegenheden gesloten. De regering heeft opgeroepen zo weinig mogelijk de straat op te gaan. Maar wat doe je als je de hele dag thuis doorbrengt? We vroegen het onze sporters. Vandaag: atlete Jamile Samuel.

Hi Jamile, hoe gaat het met je?
“Het leven ziet er heel anders uit nu. Ik train nog wel, maar de grootste verandering is de manier van trainen. Ik kan niet meer op de baan. Ik kan heel veel doen in de duinen bij Schoorl en op grasvelden hier in Amsterdam, waar ik woon. Niet te veel op asfalt, want dat is niet goed voor mijn voeten. Mijn vriend Rutger Koppelaar en ik zijn de afgelopen tijd ook veel bezig geweest in de tuin. Dat voelde ook wel als een training. We hebben geluk dat het mooi weer is, anders zit je echt de hele dag binnen.”

En als je binnen zit?
“Ik hou ervan om creatief bezig te zijn. Laatst heb ik een eend gekleid. Waarom een eend? Ik had eerlijk gezegd niet veel inspiratie maar ik wilde wel graag kleien, dus het was een spontaan idee dat ontstond onder het kleien. En ik schilder en teken ook veel. Ik heb mijn schildersezel gewoon in de woonkamer staan. Dat is gezelliger en beter licht.”  

Ben je altijd al zo creatief geweest?
“Toen ik klein was tekende ik al heel erg veel. Die interesse werd steeds groter. Op de middelbare school heb ik een workshop gevolgd, die vond ik zo leuk dat ik er meer mee wilde doen. Na mijn mbo-opleiding heb ik een cursus schilderen gevolgd. Daar leerde ik nieuwe technieken. En diverse onderwerpen: dieren, portretten, landschappen, stillevens. Ze leerden me ook out-of-the-box te denken.”

“Ik was toen begin twintig. De meeste andere cursisten waren al boven de zeventig, maar dat vond ik helemaal geen probleem. In hun schilderijen zag je heel veel kennis en ervaring terug die ze in hun leven hadden opgedaan. Ik vond het leuk om daar zo tegenaan te kijken. Als je iets echt heel leuk vindt, maakt het ook niet uit met wie je het doet. Ik heb veel van ze geleerd. En het was ook heel gezellig.”

(De tekst gaat door onder de foto)

Jamile Samuel Schilderen Foto Ramsey Angela 3
Foto: Ramsey Angela.

Wat schilder je het liefst?
“Wat onderwerpen betreft schilder ik eigenlijk van alles. Eén van mijn laatste schilderijen is een Afrikaanse vrouw, met een mand op haar hoofd. Die is in zwart-wit. Maar ik vind het ook heel leuk om met kleuren te werken. Dan maak ik de kwast niet schoon als ik hem in een andere kleur doop, en dan kijk ik wat er gebeurt. Meestal komt er uit het niks een idee op in mijn hoofd en dan ga ik een beetje sfeeronderzoek doen op internet. Daarna begin ik meestal gewoon te schilderen en dan zie ik wel. Ik schilder ook wel eens iets na, maar meestal uit mijn hoofd."

Ik zag dat je ook de jas van atleet Taymir Burnet hebt beschilderd…
“Hij kwam naar me toe met wat foto’s van beschilderde jacks en vroeg: kan jij dat? Ik had het nog nooit gedaan, maar ik zei dat ik dat wel kon. Dus daarna kwam hij met een jack en een plaatje van Dragon Ball anime, dat is een Japanse Manga-serie, die hij graag op zijn jack wilde hebben. We zijn naar een winkel geweest om uit te zoeken wat voor verf we daar het beste voor konden gebruiken. Dat bleken een soort stiften te zijn. Alleen hadden ze niet alle kleuren, dus ik moest ze ook nog een beetje mengen om de juiste kleuren te krijgen. Dat was nog best lastig.”

(De tekst gaat door onder de Insta-post)

Heb je ook een favoriete schilder?
“Ik keek vroeger altijd naar Bob Ross. Hij had een tv-programma waarin hij landschappen schilderde. Ik ben zelf niet zo van de landschappen, maar hij laat het er zo simpel uitzien… Alsof het heel gemakkelijk is. Alles gaat in een soort flow, alsof hij het ter plekke verzint. En zoals hij dan vertelt wat hij doet, dat vond ik altijd leuk om naar te kijken.”

Wat geeft het schilderen jou?
“Als ik schilder zorgt dat voor veel ontspanning en rust. Het is net zoiets als mediteren. Je bent helemaal niet met andere dingen bezig, alleen met het schilderen. Je bent gewoon lekker bezig.”

Wil je hier na je topsportcarrière ook iets mee doen?
“Ik heb het altijd heel leuk gevonden, dus als ik klaar ben als topsporter wil ik er wel mee verder. Je ontdekt ook steeds weer nieuwe dingen, zoals dat jack van Taymir. En ik heb ook wel eens een logo ontworpen. Na mijn sportcarrière wil ik een grimeursopleiding gaan doen. Dat vind ik ook heel interessant.”

Als iemand nou ook wil gaan schilderen, kan die dit dan zo maar? Is het niet moeilijk?
“Het ligt eraan wat je wilt maken. Ik denk dat iedereen kan schilderen. Het hoeft niet per se een mens of dier te zijn. Als je gaat schilderen, dan hoeft het resultaat niet precies datgene te zijn wat je van tevoren in je hoofd had. Het resultaat kan dan toch best iets moois zijn. Ik denk dat iedereen dat kan. Het is gewoon een kwestie van beginnen.”

Jamile Showt Werk
De eend moet nog geschilderd worden. Rechts: Jamile toont wat van haar werk (foto: Ramsey Angela)

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams