Bart Lambriex WK Esailing

Bart Lambriex haalde WK-finale eSailing op Bermuda

01 mei 2020
Richard Schoonderwoert

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. Sportwedstrijden zijn afgelast, alle openbare gelegenheden gesloten. De regering heeft opgeroepen zo weinig mogelijk de straat op te gaan. Maar wat doe je om te ontspannen, als je de hele dag thuis doorbrengt? We vroegen het onze sporters. Vandaag zeiler Bart Lambriex.

Hoi Bart, hoe is het met je?
“We zijn recent weer begonnen met zeilen in Scheveningen. Daarvoor trainden we wel wat, maar niet in de boot. Dus het is wel fijn dat we nu weer het water op kunnen. Ik heb de afgelopen weken in ieder geval alle tijd gehad om te e-zeilen.”

Wat is dat precies, e-zeilen?
“E-zeilen of eSailing doe je met een app, die probeert zo goed mogelijk de zeilwedstrijden na te bootsen. Die app heeft verschillende boten: de Nacra, de J70, de Star, de F50 en de 49er. Dat is de klasse waarin ik zelf ook zeil. Zo’n wedstrijdje eSailing duurt ongeveer zes minuten, waarin je zeilt tegen acht andere spelers.”

Wat vind je er zo leuk aan?
“Ik vind zeilen heel leuk. Ik zeil mijn hele leven al wedstrijden. Maar als ik daarmee klaar ben dan mis ik nog wat. Ik kan niet elke dag twaalf uur zeilen, dus ik vind het leuk om af en toe ook wat op mijn mobiel te spelen. Het kan ook op je computer, maar ik speel het liefst op mijn mobiel. Het heeft best wel wat dingen die vergelijkbaar zijn met het echte zeilen, bijvoorbeeld de tactiek. Maar er zijn ook veel verschillen. Het is niet zoals de Formule 1. Die kunnen ze tot in detail namaken. Dat is ze bij het e-sailen nog niet gelukt.”

Bart Lambriex and Pim van Vugt Palma 2019 Foto Richard Langdon.jpg
Bart Lambriex en Pim van Vugt in de 'echte' 49er. Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

Heb je er ook wat aan voor het echte zeilen?
“Hmmm. Niet echt. Als je beginnend zeiler bent heb je er misschien wel wat aan, omdat je dan de tactiek van het zeilen beter leert. De 49er is een vrij technische boot, en dat onderdeel komt niet terug in het spel.”

Hoe ben je ertoe gekomen om dit te gaan doen?
“Ik was in Palma de Mallorca voor zeilwedstrijden. Dat is nu ongeveer een jaar geleden. Maar er was geen wind. Toen kwam een coach met deze game. Die stelde voor om dit te gaan spelen. Ik vond het heel leuk en was er ook redelijk goed in. Ik hoorde dat er ook een WK van is, waar je tienduizend dollar kunt winnen. De beste acht van de wereld doen daar aan mee. Toen dacht ik: laat ik eens kijken of ik dat kan halen. Ik had nog acht maanden. In die tijd heb ik best wel veel gedaan. Gemiddeld heb ik denk ik dagelijks een half uur gespeeld. Dat lijkt niet zo veel, maar over acht maanden telt het wel op.”

En die finale heb je uiteindelijk gehaald…
“Er ging een hele kwalificatieprocedure aan vooraf. Wereldwijd doen wel een paar honderdduizend mensen dit spelletje. Je hebt ook een wereldranking. De beste duizend van die ranglijst varen wedstrijden tegen elkaar om uit te maken wie er bij de beste acht van de wereld horen, om te bepalen wie er naar het WK mogen. Uiteindelijk hoorde ik daar ook bij en mocht ik naar het WK, eind vorig jaar in Bermuda.”

Bermuda. Toe maar…
“Daar was op dat moment de uitreiking van de World Sailor of the Year Award, waar de beste zeilers van de wereld worden gekozen. Naar die verkiezing zijn we ook nog geweest. We zaten er vijf dagen, met z’n allen in een hotel.”

Nog wat gewonnen?
“Ik werd vierde. Helaas was daar geen prijsbedrag aan verbonden. Alles ging naar de winnaar. Maar het was wel leuk hoor. Het was een korte vakantie. Daarna zijn we meteen doorgegaan naar Nieuw-Zeeland, waar in december het WK 49er was. Dus ik was er op Bermuda even een paar dagen tussenuit en daarna kon ik echt aan de voorbereiding op het WK beginnen.”

Wil je dit jaar weer naar het WK eSailing?
“Ik probeer dit jaar weer te gaan, als het goed uitkomt met mijn zeilprogramma ten minste. Het zal wel lastig worden om me opnieuw te kwalificeren, maar het lijkt me wel leuk. Ik speel het nu wel een stuk minder, af en toe om m'n skills op peil te houden. Mocht ik de finale aan het einde van het jaar weer halen dan ga ik dan nog wel even aan de bak.”

Kan iedereen dit spelen?
“Ja. Het is gewoon te downloaden in de play-store.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle