Annemiek Van Vleuten ANP Navarra 2020 1500X750

TeamNL-update: Van Vleuten wint Strade Bianche

01 augustus 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons weekblog voor de laatste updates.

Zaterdag 1 augustus

Van Vleuten wint Strade Bianche

Annemiek van Vleuten heeft voor het tweede jaar op rij de wielerwedstrijd Strade Bianche gewonnen. De 37-jarige Nederlandse wereldkampioene deed dat na een indrukwekkende inhaalrace in de 136 kilometer lange koers, met vertrek en aankomst in Siena. Annemiek heeft nu alle vijf de wedstrijden waar ze dit jaar aan meedeed gewonnen.

Eind februari zegevierde ze in Omloop Het Nieuwsblad en na de coronapauze was ze eerder ook al drie keer succesvol. Strade Bianche is voor haar de eerste zege dit jaar in de UCI WorldTour.

De kansen leken al vroeg verkeken voor Annemiek. Ze miste de aansluiting met een kopgroep van elf rensters. De Spaanse Mavi Garcia ontsnapte uit de kopgroep en leek onbedreigd op de zege af te gaan. Op 15 kilometer voor het einde sloot Annemiek vrij onverwacht weer aan bij het uitgedunde achtervolgende groepje en ging er daarna alleen vandoor. De achterstand op Garcia liep snel terug en de Spaanse was ook rap bijgehaald. Garcia kon daarna Annemiek nog even volgen, maar in de slotklim naar Piazza del Campo moest ze de wereldkampioene laten gaan. 

Anna van der Breggen werd in Siena vierde, Marianne Vos zesde.

Estavana Polman maanden eruit door zware knieblessure

Handbalinternational Estavana Polman heeft een kruisband in haar rechterknie gescheurd en is maandenlang uitgeschakeld. De speelster van de Deense club Esbjerg mist vermoedelijk het hele komende seizoen en daarmee ook het EK in december. De 28-jarige Estavana liep de blessure donderdag op tijdens de training.

Een scan wees de zware blessure uit. De club maakte het slechte nieuws zaterdag bekend op de website.

Estavana Polman WK 2019 Nedsrb Bron PB NHV 191205

Woensdag 28 juli

Bertens op lijst WTA-toernooi Cincinnati 

Kiki Bertens staat op de deelnemerslijst van het WTA-toernooi van Cincinnati. De helft van de mondiale top tien schreef zich niet in voor het voorbereidingstoernooi op de US Open. Het toernooi van Cincinnati wordt eenmalig op het complex van de US Open in New York gespeeld.

Dinsdag 28 juli

Marathonlopers kunnen eerder op jacht naar olympische limiet

Marathonlopers kunnen vanaf 1 september weer gaan proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De mondiale atletiekfederatie, World Athletics, had de kwalificatietermijn eerder opgeschort tot 1 december. Omdat de atleten naar het zich laat aanzien maar weinig kansen krijgen om marathons te lopen en daarin te voldoen aan de limieten, heeft de overkoepelende organisatie besloten de kwalificatieperiode per 1 september weer te heropenen.

Maandag 27 juli

Ladies Tour afgelast wegens 'toenemende onzekerheid'

De Boels Ladies Tour, de enige etappekoers voor vrouwen uit de UCI Women’s WorldTour in de Benelux, gaat dit jaar niet door. De wedstrijd zou van 1 tot en met 6 september worden verreden. Het is volgens de organisatie onmogelijk om het verantwoord doorgaan van dit evenement te kunnen garanderen.

Drie parazwemmers stoppen met topsport

Simon Boer, Thijs van den End en Sanne Hofman stoppen met topzwemmen. De parazwemmers gaan zich richten op verschillende studies.

"In deze tijd van corona hebben ze alledrie goed gereflecteerd op hun carrière’’, zegt bondscoach Sander Nijhuis. "Het extra jaar uitstel tot de Paralympische Spelen blijkt voor hen te lang. Sanne wil met een studie beginnen, Simon en Thijs willen hun studie graag afronden en staan te trappelen om het maatschappelijke leven in te stappen. Alledrie hebben zij een hele mooie bijdrage aan het parazwemmen en het High Performance Centre-team geleverd. Ik wens ze heel veel succes met hun studie en maatschappelijke carrière.’’

Simon Boer Rio 2016 Foto Mathilde Dusol 1600X1064
Simon Boer tijdens de Paralympische Spelen in Rio. Foto: Mathilde Dusol.

Simon maakte deel uit van TeamNL op de Paralympische Spelen in Rio, won goud op de 100 meter schoolslag (klasse S7) bij het Europees Kampioenschap in 2014 in Eindhoven en pakte op datzelfde onderdeel zilver op het WK in 2013 (Montréal) en brons op het WK in 2015 (Glasgow). Thijs leverde zijn meest aansprekende prestatie in 2018 in Dublin, waar hij zilver veroverde op de 100 meter rugslag. Sanne was in 2016 actief op de Paralympische Spelen in Rio, waar ze als jongste teamlid zesde werd op de 100 meter rugslag (S13).

Roeisters maken zich klaar voor EK 2020

Bondscoach Josy Verdonkschot heeft de ploegen geformeerd voor de EK roeien, 9 tot en met 11 oktober in Poznan. De zilveren vrouwen vier-zonder (WK 2019 in Linz, Oostenrijk) zal in dezelfde samenstelling de strijd aangaan om hun Europese titel te verdedigen. In de dubbelvier neemt Laila Youssifou de plek in van Sophie Souwer. De dubbeltwee en lichte dubbeltwee zijn ongewijzigd.

De afgelopen weken stonden in het teken van het testen van de samenstellingen van de boten richting het EK roeien en de Olympische Spelen 2021 in Tokio. De vrouwenselectie vertrekt eind september naar Pusiano in Italië voor het laatste deel van de voorbereiding op de EK. Het definitieve besluit over het al dan niet doorgaan van het EK wordt op 31 juli genomen.

Josy Verdonkschot: “De EK worden de eerste echte wedstrijden sinds de wereldkampioenschappen in Linz, augustus 2019. Ik weet wel zeker dat iedereen hier enorm naar uitkijkt. Het wordt een mooie eerste stap richting Tokio.”

Ellen, Karolien, Ymkje En Veronique EK 2019 Goud In Luzern 1500X1000
EK-goud voor de vrouwen vier-zonder in 2019 in Luzern. Foto: Merijn Soeters.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen