Sharon Van Rouwendaal Medaille Rio ANP 1500X1000

TeamNL-update: Sharon van Rouwendaal verkast van Frankrijk naar Duitsland

07 augustus 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons weekblog voor de laatste updates.

Zondag 9 augustus

Twee sprintzeges Van Hunenstijn in Brussels Grand Prix

Atlete Marije van Hunenstijn heeft twee sprintzeges geboekt in de Brussels Grand Prix. Ze was in het lege Koning Boudewijn Stadion de snelste op de 100 meter in 11,30 en later won ze de 200 meter in 23,22. Lieke Klaver zat op de 200 meter kort achter haar; tweede in 23,33.

Marije zat op de 100 meter nog wel ruim boven haar persoonlijk record van 11,13. Met die tijd, die ze vorige zomer liep, heeft ze zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio, die vanwege de coronapandemie zijn verzet naar 2021.

Er waren meer Nederlandse zeges in de internationale ontmoeting. Britt Ummels won de 800 meter bij de vrouwen in 2.03,79. Jochem Dobber zette de 400 meter naar zijn hand in een tijd van 46,18. Mahadi Abdi Ali was de sterkste op de 1500 meter in 3.43,51.

Rus wint dubbelspel in Palermo

Arantxa Rus heeft samen met Tamara Zidansek het dubbelspel gewonnen bij het tennistoernooi van Palermo. De Nederlandse en Sloveense waren zondag in de finale met 7-5 7-5 te sterk voor het Italiaanse duo Elisabetta Cocciaretto en Martina Trevisan.

Het toernooi in Palermo was voor de vrouwen het eerste tennisevenement sinds de gedwongen pauze vanwege het coronavirus. 

Vrijdag 7 augustus

Tom Dumoulin vierde bij langverwachte rentree in peloton

Tom Dumoulin is met uitstekende benen teruggekeerd in het wielerpeloton. De kopman van Jumbo-Visma eindigde in de eerste etappe van de Ronde van de l'Ain als vierde. Het was zijn eerste koers na 420 dagen en tevens zijn eerste in het shirt van zijn nieuwe ploeg.

Kiki Bertens niet naar US Open

Kiki Bertens doet begin september niet mee aan de US Open. De Nederlandse tennisster slaat kort daarvoor ook het toernooi van Cincinnati, dat dit jaar in New York wordt gespeeld, over. Kiki vindt het vanwege het coronavirus niet verantwoord naar de Verenigde Staten te gaan, schrijft ze op Instagram.

Twee weken quarantaine na terugkomst uit de VS, zou haar voorbereiding op de toernooien van Rome en Roland Garros ernstig in de war schoppen. Het WTA-toernooi van Rome is van 20 tot en met 26 september. Direct daarna staat Roland Garros geprogrammeerd.

Fabio Jakobsen ontwaakt uit coma

Wielrenner Fabio Jakobsen is uit zijn kunstmatige coma gehaald. De 23-jarige renner, die woensdag zwaargewond raakte bij een valpartij aan het einde van de eerste etappe in de Ronde van Polen, maakt het naar omstandigheden goed. Dat meldt de organisatie van de Poolse etappekoers op Twitter.

Sharon van Rouwendaal verkast van Frankrijk naar Duitsland

Zwemster Sharon van Rouwendaal verhuist van Frankrijk naar Duitsland. De olympisch kampioene van Rio 2016 in het open water breekt met haar Franse coach Philippe Lucas. Ze gaat in Maagdenburg trainen onder de Duitser Bernd Berkhahn.

"Het laatste jaar begon ik te vaak en te sterk te twijfelen aan de samenwerking met Philippe", zegt Sharon, die sinds 2013 in Montpellier woont en traint. "Ik ben olympisch kampioen geworden onder zijn leiding en ben hem ontzettend dankbaar, maar ik ben toe aan verandering en iets nieuws."

Donderdag 6 augustus

Finale FEI Nations Cup afgelast

De finale van de Longines FEI Nations Cup™ gaat niet door. De wedstrijd voor de springruiters stond gepland van 1 tot en met 4 oktober in Barcelona. Vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus besloten de wereldruitersportbond FEI, de Spaanse nationale bond en het bestuur van gastheer Real Club de Polo de Barcelona het evenement af te blazen. 

Toestand Fabio Jakobsen stabiel

De toestand van Fabio Jakobsen na zijn crash in de Ronde van Polen is "ernstig, maar op dit moment is hij stabiel." Dat heeft Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Fabio, in een verklaring bekendgemaakt. Het ziekenhuis waar Fabio is opgenomen meldt dat de renner vannacht een operatie van vijf uur heeft ondergaan. 

Volgens het ziekenhuis wordt er donderdag geprobeerd hem te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

Fabio Jakobsen 1500X1000 ANP 416570141
Fabio Jakobsen. Foto: ANP.

Woensdag 5 augustus

Fabio Jakobsen zwaargewond na hevige crash

Wielrenner Fabio Jakobsen wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden. De renner van Deceuninck - Quick-Step kwam zwaar ten val in de eerste etappe van de Ronde van Polen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Polen. Eerder al gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Fabio levensbedreigend is. "Maar Fabio is nog bij ons en we vechten voor zijn leven." Het zou onder andere gaan om zwaar hoofdletsel.

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de internationale wielerunie UCI heeft Dylan Groenewegen aangewezen als schuldige voor de crash. De ritzege werd hem ontnomen en hij werd uit de wedstrijd gezet, de UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden.

Dinsdag 4 augustus

Nederland verdedigt Europese titel gemengde ploegentijdrit niet

TeamNL zal later deze maand bij de Europese kampioenschappen wielrennen in het Franse Plouay niet uitkomen op het onderdeel gemengde ploegentijdrit. Vorig jaar wonnen we het toen nieuwe onderdeel nog om later in Yorkshire, met onder anderen Bauke Mollema en Lucinda Brand, ook de wereldtitel te veroveren. De KNWU liet dinsdag via een woordvoerder weten dat het door het drukke wielerprogramma niet mogelijk is een representatief team af te vaardigen.

Ook voor de individuele tijdrit bij de mannen haakt Nederland af. Bij de vrouwen is in ieder geval de deelname van Anna van der Breggen zeker. De bondscoaches Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk maken hun selecties half augustus bekend. De EK zijn van 24 tot en met 27 augustus in Bretagne.

Wielrennen Ek Mixed Relay 2019 ANP 76556506
TeamNL wint de gemengde ploegentijdrit op de EK in 2019. Foto: ANP.

Maandag 3 augustus

Rus verliest eerste duel na hervatting

Tennisster Arantxa Rus heeft haar eerste wedstrijd na de hervatting van het tennisseizoen verloren. De 29-jarige Nederlandse moest bij het WTA-toernooi van Palermo in de eerste ronde buigen voor de als zesde geplaatste Kroatische Donna Vekic: 1-6 2-6. 

Zware loting badmintonners op WK teams

Onze badmintonners zijn op het officieuze WK voor landenteams ingedeeld in een zware poule. We treffen in groep A meervoudig winnaar Indonesië. Ons mannenteam speelt ook tegen topland Maleisië en Engeland. Alleen de nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

Het WK staat bekend onder de naam Thomas Cup. Het toernooi staat gepland voor 3 tot en met 11 oktober in de Deense stad Aarhus.

Selena Piek en Robin Tabeling Yonex Open 2019.jpg

Van Dam net buiten top 10 bij hervatting vrouwengolf

Anne van Dam heeft een verdienstelijke rentree gemaakt na ruim vijf maanden zonder golf. Bij de hervatting van de Amerikaanse vrouwentour LPGA eindigde ze net buiten de top 10. Na drie ronden op de Drive On Championship in Toledo (Ohio) kwam ze uit op 217 slagen (1 boven par), goed voor de gedeelde elfde plaats.

De Arnhemse, winnares van vijf toernooien op de Europese vrouwentour LET, speelde in februari in Australië haar laatste toernooi voordat de coronapandemie alle sport wereldwijd stillegde. Ze verbleef de lange onderbreking in de Verenigde Staten, waar ze haar conditie op peil hield door onder meer triatlons te doen.

Annemiek Van Vleuten ANP Navarra 2020 1500X750

Lees hier de TeamNL-update van vorige week!

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen