Annemiek Van Vleuten EK 2020

TeamNL-update: Van Vleuten pakt Europese titel op de weg

30 augustus 2020
Redactie

Na de lockdown komt de sportwereld langzaam weer op gang. Check ons ​​weekblog voor de laatste updates.

Zondag 30 augustus

Mollema met goede benen naar zesde plek

Met de zesde plaats was Bauke Mollema de beste Nederlander in de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. "Ik wist dat deze etappe mij wel kon liggen, maar uiteindelijk was ik net niet explosief genoeg", zei hij.

De Fransman Julian Alaphilippe won de bergetappe met start en aankomst in Nice. De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma controleerde de etappe lang, maar verloor in de slotkilometers de controle. Tom Dumoulin kwakte op de laatste heuvel van de rit tegen het asfalt. De Limburger, een van de kopmannen van Jumbo-Visma, krabbelde snel op en kwam vervolgens keurig samen met de meeste favorieten over de finish.

Springruiter Smolders derde in Saint-Tropez

De Nederlandse springruiter Harrie Smolders is bij wedstrijden in Saint-Tropez op de derde plaats geëindigd. Hij zette met zijn paard Cas 2 in de barrage, met zeven concurrenten, de derde tijd: 38,51 seconden. De Fransman Olivier Robert won voor eigen publiek op het tapijt van Vangog du Mas Garnier met een tijd van 36,68. De Belg Jos Verlooy belandde met Jacobien Dwerse Hagen op de tweede plek met 37,36.

Nederlands kampioen Marc Houtzager moest met Sterrehof's Edinus genoegen nemen met de vijfde plaats (42,49). Maikel van der Vleuten miste met Edinburgh de barrage en kwam op de tiende plek uit.

Golfer Van Driel elfde bij UK Championships


Golfer Darius van Driel is bij het UK Championship op The Belfry in Sutton Coldfield op de gedeelde elfde plaats geëindigd. Hij ging op de slotdag rond in 66 slagen (-6). Daarmee steeg de Nederlander acht plaatsen in het klassement. Een eindklassering in de top tien met een score van 279 slagen zat er net niet in.

Eventingruiters tweede in FEI Natons Cup

Onze eventingruiters zijn tweede geworden bij de tweede FEI Nations Cup wedstrijd van dit seizoen. Na de dressuur en het springen stonden we nog op kop, maar de cross schudde het klassement door elkaar. Het team van bondscoach Andrew Heffernan moest hun eerste plaats prijsgeven aan de Duitsers. In het individuele klassement behaalde Merel Blom een knappe derde plaats met Ceda N.O.P.

Zaterdag 29 augustus

Demi Schuurs en Peschke winnnen WTA-toernooi van Cincinnati 

Tennisster Demi Schuurs heeft met haar Tsjechische dubbelpartner Kveta Peschke het WTA-toernooi van Cincinnati gewonnen. Het als derde geplaatste tweetal versloeg in New York, waar het evenement wordt afgewerkt vanwege de coronacrisis, in de finale de Amerikaanse Nicole Melichar en de Chinese Xu Yifan in drie sets: 6-1 4-6 10-4.

Cees Bol derde in openingsrit Tour de France

Cees Bol heeft zaterdag net naast de ritwinst gegrepen in de eerste etappe van de Tour de France. De Noord-Hollander van Sunweb leidde de sprint op de Promenade des Anglais in Nice maar zag de Noor Alexander Kristoff en de Deense wereldkampioen Mads Pedersen in de laatste meters nog passeren. Voor Kristoff, de renner van UAE-Team Emirates, was het de vierde ritzege in de Tour in zijn loopbaan.

W
out Poels hield aan een val een gebroken rib en een gekneusde long over.

Vos tweede in La Course, Vollering derde


Marianne Vos is tweede geworden in La Course. De Brabantse leek op de Promenade des Anglais in Nice de eindsprint van een kopgroep van zes vrouwen te winnen, maar werd op de meet voorbijgestreefd door Elisabeth Deignan. Demi Vollering werd derde, Annemiek van Vleuten vijfde.

Donderdag 27 augustus

Rus start op US Open tegen Li

Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde van de US Open gekoppeld aan de Amerikaanse Ann Li. Dat heeft loting uitgewezen. Arantxa is de nummer 72 van de wereldranglijst. Li staat op de 133e positie van de mondiale tennisladder. De winnaar van de partij stuit op de Amerikaanse Alison Riske of Tatjana Maria uit Duitsland.

Arantxa is de enige Nederlandse deelneemster aan het grandslamtoernooi in New York, dat maandag van start gaat. Kiki Bertens doet niet mee vanwege de coronacrisis, net als veel andere toptennissers.

Van Vleuten pakt Europese titel op de weg

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft naast de trui van de wereldkampioene nu ook de trui van de Europees kampioene in bezit. De 37-jarige Nederlandse was na een spannende wedstrijd op een lastig parcours in het Franse Plouay de sterkste. Ze versloeg in de eindsprint haar laatste medevluchter Elisa Longo-Borghini uit Italië. Het brons ging naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De vierde plaats was voor Chantal van den Broek-Blaak. 

Annemiek gunde haar landgenote de titel. "Ik besloot voor haar te rijden, want ik heb al een mooie trui aan als wereldkampioene en Chantal zou het in de sprint kunnen afmaken als rapste van het stel. Maar op de laatste beklimming bleef ik over met Elisa Longo-Borghini. Dat was jammer voor Chantal, ik had haar de titel gegund."

Annemiek is de opvolger van Amy Pieters, die zich vorig jaar in Alkmaar tot Europees kampioene kroonde.

Annemiek Van Vleuten EK 2020

Woensdag 26 augustus

Kiran Badloe Europees kampioen windfoilen

Kiran Badloe is de allereerste Europees kampioen windfoilen. In het Zwitserse Silvaplana was hij de beste in drie knockout-medalraces. Lilian de Geus legde bij de vrouwen beslag op het brons.

Het foilen is op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 de windsurfdiscipline en de opvolger van de RS:X.

Van der Poel vierde op EK

Mathieu van der Poel is vierde geworden op het EK wielrennen. De Italiaan Giacomo Nizzolo veroverde in Plouay de Europese titel

De coureurs reden dertien rondjes van een kleine 15 kilometer rond de Franse plaats Plouay. In de laatste 30 kilometer volgden de aanvallen elkaar snel op, waaronder enkele demarrages van Mathieu. Geen enkele vluchter kon echter wegblijven. 
"Als team hebben we goed gereden", oordeelde de Nederlands kampioen. "Ik miste uiteindelijk net even het geluk in de sprint om er echt het maximale voor mezelf uit te halen. Maar ook dat hoort bij de koers."

Volgens Mathieu heeft het Nederlandse team er alles aan gedaan "Het rondje was iets gemakkelijker dan we vooraf gehoopt hadden", vond hij achteraf. "Als je in het peloton rond reed, had je veel voordeel hier. Er waren zeker meer landen die het geprobeerd hebben, maar er waren er ook veel die met het tempo van het peloton de kracht niet hadden om weg te komen."

Dinsdag 25 augustus

Wielrensters buiten de prijzen in GP de Plouay

Onze wielrensters zijn dinsdag buiten de prijzen gevallen tijdens de GP de Plouay. Amy Pieters was in het peloton op de zeventiende plaats de onze hoogst geklasseerde renster. De Britse Lizzie Deignan, voorheen Armitstead, was de beste in Plouay. 

Vorig jaar zegevierde Anna van der Breggen in Plouay, in 2018 was Amy Pieters de sterkste.

Maandag 24 augustus

Van der Breggen verslaat Van Dijk en pakt titel EK tijdrijden

Wielrenster Anna van der Breggen heeft in Plouay de Europese titel tijdrijden veroverd. De kersverse Nederlands kampioene op de weg versloeg landgenote Ellen van Dijk en de Zwitserse Marlen Reusser.

Anna legde de 25,6 kilometer in en rond Plouay af in 34.03. Daarmee was ze een halve minuut sneller dan Ellen. De Zwitserse deed bijna een minuut langer over de tijdrit.

Anna veroverde zaterdag na een solo de Nederlandse titel op de weg op de VAM-berg. Die titel had de regerend olympisch kampioene en voormalig wereldkampioene nog niet. Hetzelfde geldt voor de Europese tijdrittitel. De voorgaande vier edities werden allemaal gewonnen door Ellen.

Femke Bol Diamond League 2020 ANP 1500X1080

Lees hier de TeamNL-update van vorige week.

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle