Diede De Groot800x400

TeamNL-update: Diede de Groot de beste in enkelspel US Open

13 september 2020
Redactie

De sportwereld langzaam weer op gang. Check ons ​​weekblog voor de laatste updates rondom de sporters van TeamNL.

Zondag 13 september

Zeilers succesvol in Kieler Woche

Op het eerste grote evenement na het uitbreken van de coronacrisis, de Kielerwoche, hebben de zeilers van TeamNL goede prestaties geleverd. Nicholas Heiner, in de Finnklasse al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio in 2021, won goud. Marit Bouwmeester (Laser Radial) verspeelde de hoofdprijs in de laatste race en moest genoegen nemen met zilver.

Bart Lambriex en Pim van Vugt zetten in de 49-er klasse een grote stap richting kwalificatie voor de Spelen van Tokio. Met de vierde plaats voldeden ze aan de eisen van NOC*NSF. Op het WK van 2019 pakte dit team al de andere benodigde halve nominatie.

Van der Poel wint rit in Tirreno

Wielrenner Mathieu van der Poel heeft de zevende en voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. Het was een rit van Pieve Torina naar Loreto met in de finale een aantal korte, maar zeer lastige klimmetjes. Mathieu achterhaalde in de korte, lastige klim naar de finish de Italiaan Matteo Fabbro. Beiden hadden de hele dag voorop gereden in een omvangrijke kopgroep, die grotendeels werd achterhaald.

"Het was eigenlijk niet mijn plan om in de ontsnapping mee te gaan, maar het gebeurde en het was een mooie groep", keek de renner van Alpecin-Fenix terug. "Het was een loodzware rit met al die korte steile klimmen. Maar eigenlijk zijn alle ritten, ook de vlakke, hier zwaar."

Marianne Vos wint rit in Giro Rosa

Wielrenster Marianne Vos heeft de derde etappe in de Giro Rosa gewonnen. De 33-jarige Brabantse was de sterkste op het steile klimmetje naar de finish in Assisi. Marianne boekte al haar 26e ritzege in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Annemiek van Vleuten, die zaterdag de macht had gegrepen door met een indrukwekkende solo over de gravelstroken die bekend zijn van Strade Bianche de tweede etappe te winnen, behield de leiding in het algemeen klassement. De wereldkampioene kwam als vijfde over de streep, vlak voor Anna van der Breggen.

Derde plaats springruiter Bles in Valkenswaard

Springruiter Bart Bles is als derde geëindigd in de Grote Prijs van Valkenswaard. Hij bereikte het succes met zijn paard Kriskras, op de met 300.000 euro gedoteerde rubriek op de terreinen van voormalig olympisch ruiter Jan Tops. 

Willem Greve werd met Carambole vierde in de wedstrijd, onderdeel van de Global Champions Tour. 

Nederlands record Van der Reijken

Irene van der Reijken heeft bij atletiekwedstrijden in Berlijn het Nederlands record op de 3000 meter steeple chase verbeterd. De 27-jarige atlete kwam zondag tot een tijd van 9 minuten en 34,80 seconden en eindigde daarmee als zesde in de Duitse hoofdstad. Het record stond sinds 2009 op naam van Miranda Boonstra, die destijds 9 minuten en 38,40 seconden klokte.

Diede de Groot de beste in enkelspel US Open

Diede de Groot heeft voor de derde achtereenvolgende keer de US Open op haar naam gezet. De rolstoeltennister was in de finale de baas over Yui Kamiji uit Japan en hoefde geen set af te staan: 6-3, 6-3. Het was de achtste Grand Slam-titel van Diede.

In de finale van het dubbelspel volgde de revanche van de Japanse. Aan de zijde van Marjolein Buis kwam Diede tekort tegen Kamiji die met Jordanna Whiley met 6-3 en 6-3 de titel pakte. 

 

Zaterdag 12 september

Dubbelslag voor Annemiek van Vleuten in Giro 
Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft al in de tweede etappe van de Giro Rosa de macht gegrepen. De 37-jarige wereldkampioene soleerde naar de ritwinst en nam ook de leiding in het algemeen klassement. De tweede etappe ging over 124,8 kilometer tussen Civitella Paganico en Arcidosso, over een deel van het parcours van Strade Bianche.

Annemiek zegevierde begin augustus in die Italiaanse eendagskoers over deels onverharde wegen en ze was ook zaterdag op het voor haar bekende terrein de sterkste. Ze reed in de finale op een beklimming weg bij haar concurrentes. Anna van der Breggen kwam op 1 minuut en 16 seconden als tweede over de finish.

Twee finaleplaatsen voor Diede de Groot op US Open

Diede de Groot ligt op koers voor een dubbelslag op de US Open. De Woerdense rolstoeltennisster bereikte vannacht in New York zowel de finale van het enkel- als het dubbelspel.

In het enkelspel rekende Diede in drie sets af met Marjolein Buis, met wie ze vervolgens samen gehakt maakte van het koppel Momoko Ohtani/Lucy Shuker: 6-0, 6-1. In de finale van het enkelspel treft Diede nu Yui Kamiji, in de eindstrijd van het dubbelspel speelt ze met Marjolein opnieuw tegen de Japanse, die dan de Engelse Jordanne Whiley aan haar zijde weet.

Bij de quads boekte Sam Schröder zijn eerste zege in de round robin, hij versloeg David Wagner. Zaterdag speelt Sam tegen Andy Lapthorne.

Vrijdag 11 september

Bauke Mollema breekt pols

Wielrenner Bauke Mollema heeft zijn pols gebroken. Bauke kwam vrijdag in de Tour de France ten val en moest de strijd staken. Hij werd vrijdagavond geopereerd aan het gewricht en staat zes weken aan de kant, waardoor zijn seizoen vermoedelijk is afgelopen.

Mollema stond dertiende in het algemeen klassement.

Toppaard Don van springruiter Smolders met pensioen

 Springruiter Harrie Smolders laat zijn toppaard Don VHP Z met pensioen gaan. De combinatie komt zaterdag voor de laatste keer in actie, bij een speciale afscheidsceremonie in de Tops International Arena in Valkenswaard. Onder Harrie groeide de 16-jarige hengst in het afgelopen decennium uit tot een van de belangrijkste springpaarden van TeamNL. 2017 was een absoluut succesjaar voor Smolders en Don VHP Z. In dit jaar wonnen zij zilver op de Europese kampioenschappen in Göteburg en de finale van de Global Champions Tour in Doha. Met het team werd de finale van de FEI Nations Cup in Barcelona gewonnen. 

Mede door de successen met Don werd Smolders in april 2018 de nummer 1 op de FEI-wereldranglijst.

Etappezege Ellen van Dijk met ploeg in Giro Rosa

Ellen van Dijk heeft met haar ploeg Trek-Segafredo de eerste etappe van de Giro Rosa gewonnen. Ze won de ploegentijdrit over bijna 17 kilometer met start en aankomst in Grosseto.

Ploeggenoot Elisa Longo Borghini mag zaterdag in de leiderstrui starten. Anna van der Breggen verloor twee seconden met haar ploeg, Annemiek van Vleuten, winnares van de twee vorige edities van de Giro Rosa, moest met haar team vijf tellen toegeven.

Donderdag 10 september

Wesley Koolhof grijpt naast titel op US Open
Wesley Koolhof heeft zijn mooie zegereeks op de US Open geen gouden randje kunnen geven. In het dubbelspel greep hij met zijn Kroatische partner Nikola Mektic naast de eindzege. In de finale bleken een andere Kroaat, Mate Pavic, en de Braziliaan Bruno Soares te sterk: 7-5, 6-3.

Wesley stond voor het eerst in de eindstrijd van een grandslamtoernooi. Vorig jaar haalde de nummer 16 van de wereld de kwartfinales op Wimbledon, wat zijn beste resultaat op een grand slam was.

Rolstoeltennisters Diede de Groot en Marjolein Buis treffen elkaar in de halve finales van het single-toernooi. Marjolein won in haar kwartfinale met 6-2, 6-1 van de Amerikaanse Dana Mathewson. Diede versloeg de Britse Jordanne Whitley met 6-3, 6-4. Sam Schröder verloor tijdens de groepsfase in de quad-singles van Dylen Alcott uit Australië (6-2, 6-4).

Jeffrey Herlings mist vier GP's door nekblessure

Motorcrosser Jeffrey Herlings mist door een nekblessure de eerstkomende vier grands prix in het wereldkampioenschap van de MXGP. De Brabander neemt die tijd om te herstellen van de zware val die hij woensdag maakte in de training voor de Grote Prijs van Faenza. 

Jeffrey landde bij de val hard op zijn hoofd en teammanager Dirk Gruebel van KTM sprak van een zware impact op nek, rugwervels en schouder. Uit diverse scans kwam geen ernstige schade aan het licht, maar hij moet wel een lange periode rust houden.

Hierdoor zal Jeffrey zal niet starten in de Grote Prijzen van Emilia Romagna (13 september), Lombardije (27 september), Mantova (30 september) en Europa (4 oktober). De drie laatstgenoemde wedstrijden zijn op het circuit van het Italiaanse Mantova.

Woensdag 9 september 

Glenn Coldenhoff zesde in Italië, Jeffrey Herlings geblesseerd
Motorcrosser Glenn Coldenhoff (rijdend op een Gasgas) is woensdag als zesde geëindigd in de eerste manche van de Grote Prijs van Faenza in de MXGP. De zege op het Italiaanse circuit ging naar de Zwitser Jeremy Seewer op zijn Yamaha.

Op het podium stonden verder de Spanjaard Jorge Prado (KTM) en de Fransman Romain Febvre, die rijdt op een Kawasaki.

Jeffrey Herlings ontbrak, na een zware val in de ochtend in de vrije training. Het is nog onduidelijk hoe ernstig zijn blessure is.

Streep door Jumping Amsterdam

Jumping Amsterdam gaat eind januari niet door. De organisatie van het paardensportevenement heeft besloten de eerstkomende editie vanwege het coronavirus te schrappen.

"Deze beslissing viel ons heel, heel moeilijk", vertelt Paul Riemens, directeur van de RAI en bestuursvoorzitter van Jumping Amsterdam. "We gaan de teamspirit en het samenzijn met alle betrokkenen, het publiek, de deelnemers, partners, vrijwilligers en exposanten ontzettend missen. Maar we willen geen enkel risico nemen wat betreft ieders gezondheid."

"En vanuit financieel oogpunt is het niet verantwoord om kosten te gaan maken in een tijd waarin de onzekerheid heerst en maatregelen continu aangepast worden. Om de continuïteit van Jumping Amsterdam op de lange termijn te kunnen waarborgen, is het daarom verstandiger om één jaar over te slaan en onze pijlen te richting op de editie van 2022."

Primeur voor tennisser Wesley Koolhof: finale US Open

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich geplaatst voor de finale van de US Open. Met zijn dubbelpartner Nikola Metic, uit Kroatië, versloeg hij de Amerikaan Rajeev Ram en de Brit Joe Salisbury: 7-6, 6-4. Hierdoor staat Wesley voor de eerste keer in zijn loopbaan in een grandslam-finale. Tot dit toernooi was het bereiken van de kwartfinale zijn beste prestatie bij de allergrootste toernooien.

De eindstrijd had een Nederlands onderonsje kunnen opleveren. Maar helaas struikelde Jean-Julien Rojer met zijn makker Horia Tecau in hun halve finale. Mate Pavic uit Kroatië en de Braziliaan Bruno Soares waren met 6-4, 7-5 te sterk en zijn daardoor de tegenstanders van Wesley Koolhof en Nikola Metic in de finale.

Dinsdag 8 september

Dafne Schippers loopt Europees record op 150 meter

Dafne Schippers heeft het Europees record op de 150 meter verbeterd. Dafne stelde tijdens de Golden Spike-wedstrijd van Ostrava de nieuwe Europese toptijd op dit incourante nummer op 16,56. Lieke Klaver eindigde in 16,89 als derde, Nadine Visser was vierde. Bij de mannen eindigde Taymir Burnet als tweede (15,34) achter de Ivoriaan Arthur Gue Cissé (15,15).

Ook Femke Bol en Sifan Hassan waren snel in Ostrava. Sifan won de 5.000 meter in haar beste seizoenstijd: 14.37.86. Femke was de sterkste op de 300 meter horden in 38,55. Tony van Diepen liep op de 800 meter een persoonlijk record van 1.44,82. Daarmee eindigde hij als vierde.

Wassink vervangt Maas in selectie Thomas Cup

Brian Wassink vervangt de deze zomer gestopte Jelle Maas in de Nederlandse badmintonselectie voor de Thomas Cup, het WK voor landenteams dat van 3 tot en met 11 oktober in het Deense Aarhus wordt gespeeld. TeamNL speelt in groep A met het als eerste geplaatste Indonesië, Maleisië en Engeland om twee plaatsen in de kwartfinales.

Mark Caljouw, Joran Kweekel, Finn Achthoven, Robin Tabeling, Ruben Jille, Ties van der Lecq, Wessel vand er Aar completeren de selectie, de Deen Jonas Lyduch treedt tijdens het toernooi op als bondscoach.

Ook Jean-Julien Rojer naar laatste vier op US Open
Het gaat lekker met onze dubbelspelers op de US Open. Ook Jean-Julien Rojer heeft op het Amerikaanse tennistoernooi de halve finales bereikt. Samen met de Roemeen Horia Tecau rekende Jean-Julien af met het duo Rohan Bopanna/Denis Shapovalov: 7-5, 7-5. Een dag eerder bereikte Wesley Koolhof, spelend met de Kroaat Nikola Mektic, al de laatste vier in het dubbelspel. De halve finales staan dinsdagavond al op het menu.

Itzhak de Laat en Suzanne Schulting in de prijzen

Itzhak de Laat en Suzanne Schulting zijn door schaatsbond KNSB uitgeroepen tot de shorttracker en shorttrackster van het jaar 2020. Ze hebben in Amsterdam de bijbehorende prijzen in ontvangst genomen.

Itzhak won bij het Europees kampioenschap in Debrecen zilver op de 1500 meter. Suzanne werd in de Hongaarse stad met overmacht Europees kampioen, zowel individueel als met het relayteam.

Basketballer Jesper Jobse zwaait af
This 'Job' is done, meldt 3x3-basketballer Jesper Jobse op zijn Instagram-account. Hij zwaait af bij het Nederlands team. Jesper hoorde bij de ploeg die in 2017 en 2018 zilver pakte op de WK. "Ik had het geweldig gevonden om afgelopen zomer het laatste deel van mijn droom uit te laten komen. Het uitstel van de Olympische Spelen was een enorme teleurstelling. De afgelopen maanden hebben me doen beseffen dat er meer is in het leven. Daarom maak ik nu deze keuze", licht Jesper zijn besluit toe op via zijn Instagram-account.

View this post on Instagram

This ‘Job’ is done! I've lived this @fiba3x3 life for the last 7 years! It has helped me become the person I am today and I wouldn't want to miss a single second of it. I would've loved to complete the last part of my dream this past summer. The postponing of the 2020 Olympics was a huge dissapointment. The past several months have made me realise that there is more to life then what I have lived these past seven years. That is why I'm making this choice right now. Because it's been enough! Ever since 2014 I've felt responsible for my own development, the development of Team Amsterdam and the Dutch national team. I quickly realized the potential this sport has and i started creating new opportunities around it. This is something I will continue, and I feel like I can contribute more to that cause right now by working hard off the court than by playing on the court. It was a hell of a ride and I want to thank every person involved! I believe in 3X3 and I am ready to take it to the next level! Jesper

A post shared by Jesper Jobse (@jesperjobse) on Sep 7, 2020 at 3:16am PDT

Koolhof naar halve finales New York

Wesley Koolhof is met zijn dubbelpartner Nikola Mektic doorgedrongen tot de halve finales van het tennistoernooi van de US Open. Het Nederlands-Kroatisch koppel versloeg de Belgen Sander Gille en Krystof Vliegen en treft nu het als derde geplaatste duo Rajeev Ram/Joe Salisbury.

Ook Jean-Julien Rojer maakt nog kans op een plaats bij de laatste vier. Hij komt later vandaag aan de zijde van Horia Tecau in actie tegen Rohan Bopanna en Denis Shapovalov.

 

Sifan Hassan_GettyImages_Michael Steele.jpg

TeamNL Update week 36: Sifan Hassan verpulvert werelduurrecord

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle