ANP 377954546

"Doordat ik pijn en teleurstellingen overwonnen heb, kunnen ze mij nu niet kapot maken"

12 oktober 2020
Reemt Borcherts

Muziek geeft vleugels, kracht, motivatie. Het zorgt voor mooie herinneringen, maar kan ook steun geven als het tegenzit. Onze sporters geven ons een inkijkje in hun playlist. Vandaag atlete Susan Krumins. Zij werd tweede op de 10.000 meter tijdens de afgelopen EK. Susan bereidt zich nu voor op de Olympische Spelen, waarvoor ze zich al bijna anderhalf jaar geleden plaatste.  

David Guetta & Sia – Flames 
“In 2017 scheurde ik mijn peesplaat. Een blessure waarvan ik lang moest herstellen. Ik ben er maandenlang mee bezig geweest. Een uitgebreid traject: lopen met een brace, daarna aquajoggen in het zwembad, fietsen en uiteindelijk weer lopen. Ik was al best ver op die route, toen ik een terugval kreeg. Wéér terug naar het zwembad. Wéér extra weken investeren voordat ik was waar ik wilde zijn. Die terugval gebeurde tijdens een hoogtestage in Amerika, terwijl ik mij voorbereidde op de EK in Berlijn. Daar waren al mijn concurrenten ook. Ik zag ze dagelijks trainen, zoals ik dat ook wilde. Maar ik moest dus het water in, terwijl ik daar echt een hekel aan heb. Ik ben echt een landdier. In die weken heb ik veel geluisterd naar FlamesSia heeft veel nummers met motiverende teksten, maar deze paste op dit moment precies bij mij.  

One foot in front of the other babe. One breath leads to another yeah. Niet te ver vooruitkijken. Niet focussen op die stip aan de horizon, maar probeer per dag het maximale – stap voor stap – eruit te halen. Figure it out, but don't stop moving. Uiteindelijk kom ik hieruit. Als ik maar niet opgeef. Want dan haal ik het EK nooit. Dit nummer heeft me echt geholpen om door te zetten. Ik kan soms niet geloven dat ik ben doorgegaan. Maar ik ben er beter uitgekomen en won zilver op dat EK.”   

Imagine Dragons – Believer 
“Ook een nummer uit dat seizoen van de EK. Believer herinnert mij eraan dat ik goed ben dankzij – en niet ondanks – alle tegenslagen. PainYou made me a, you made me a believerbelieverYou break me down and build me up, believer. Kijk, natuurlijk wil je die tegenslagen niet. Maar als je ze omarmt, ervan leert en er goed mee omgaat dan maken ze je mentaal sterker. Vecht je daardoor nog harder. Mijn coach zei het nog voor het toernooi: Ik kan niet voorspellen waar je gaat eindigen, maar ik weet dat ze jou mentaal niet gaan breken. Ik geloof in mijzelf. Door de pijn en teleurstellingen die ik eerder overwonnen heb, kunnen ze mij nu niet kapot maken. Muziek werkt voor mij motiverend. Natuurlijk is het fijn om muziek te horen waar je ‘lekker op gaat’, maar inspirerende teksten zijn nog mooier. Daar hoort de tekst van Believer zeker bij."  

Kanye West – All of the lights 
In een vol stadion staan. Grote wedstrijden. Een belangrijk toernooi. Hoe meer druk, hoe meer camera’s en hoe meer lichten, hoe beter het voor mij is. Daar doe ik het voor. Voor dat podium. Waar bij anderen dat misschien spanning en zenuwen oproept, wakkert dit bij mij het vuurtje alleen maar verder aan. Bij dit nummer denk ik aan die sfeer, de spotlights. Het hoort bij het WK in Londen, waar ik drie jaar geleden écht goede wedstrijden heb gelopen. Misschien wel mijn beste wedstrijden. Alles viel daar op zijn plaats. Hierdoor denk ik aan die sfeer van zo’n groot toernooi. Ook als ik in mijn eentje een dag train, dan weet ik: daar wil ik naar toe. Dat is het doel. Dit nummer kan je ook het beste keihard luisteren, dan krijg je nog sterker dat gevoel van ‘het gaat gebeuren’. Ik hoorde ‘m vorig jaar ook tijdens een stage in aanloop naar de eerste grote wedstrijd van het seizoen. Zat ik in de auto met mijn trainingsmaatjes. Dan hoor je dit en dan droom je over de Spelen in Tokio. Een week later liepen we alle drie de olympische limiet. Dat maakt de herinnering aan dit nummer nog mooier.” 

Surfaces – Sunday best 
“Een lekker positief nummer. En dat is wel fijn in deze gekke tijd, waarin zo veel anders is geworden door het coronavirus. Waarin je niet alles zelf in de hand hebt. Ik vind dat best moeilijk, omdat ik een enorme planner ben. Als mijn eerste plan niet lukt, schakelen we naar plan B. En nu…moet je dat meer loslaten. Natuurlijk is het soms lastig, omdat je niet altijd zicht hebt op je volgende wedstrijd. Niet precies weet waar je naar toe leeft. Dat kost energie. Het is beter om te doen wat ze in dit liedje zeggen. Every day can be a better daydespite the challenge. All you gotta do is leave it better than you found itKortom: alles wat je nu moet doen, is de dag beter eindigen dan dat-ie begon. Dat is al winst. Zoek tijdens deze onzekere periode iets moois en simpels om je op te richten en probeer daardoor gelukkig te blijven." 

"Tot slot een tip, voor wie muziek zoekt voor tijdens het trainen. Koppel je cadans aan het aantal beats per minuut. Dus als je je pasfrequentie weet, zoek een muziekstreamingsdienst die een lijstje heeft met dat aantal beats. Ik ben helemaal niet zo van dit soort statistiekjes, maar bij mij werkt het echt supergoed. En...het is ook leuk om muziek af te wisselen met podcasts zoals die van TeamNL of mijn eigen Susy Q&A.” 

ANP 202704531

Beluister hier de complete TeamNL-playlist, de nummers waar onze sporters op vlammen 🔥

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle