Whatsapp Image 2020 10 11 At 15.06.58

TeamNL-update: Succesvol EK roeien met liefst elf medailles

11 oktober 2020
Redactie

De sportwereld is langzaam weer op gang gekomen. Check ons ​​weekblog voor de laatste updates over de sporters van TeamNL.

Zondag 11 oktober

Succesvol EK roeien met elf medailles

De roeiers kunnen met een tevreden gevoel terugblikken op het EK roeien. Op de finaledag lagen dertien boten in de A-finales. Elf wisten die plek om te zetten in een medaille: acht keer goud, één keer zilver en twee keer brons. 

Martine Veldhuis (skiff), Annika van der Meer/Corné de Koning (gemixte dubbeltwee), Stef Broenink/Melvin Twellaar (dubbeltwee), Ellen Hogerwerf/Karolien Florijn/Ymkje Clevering/Veronique Meester (vier-zonder-stuurvrouw), Jan van der Bij/Sander de Groot/Nelson Reitsma/Boudewijn Roëll (vier-zonder-stuurman), Ilse Paulis/Marieke Keijser (lichte dubbeltwee), Nicole Beukers/Inge Janssen/Olivia van Rooijen/Laila Youssifou (dubbelvier) en Abe Wiersma/Koen Metsemakers/Tone Wieten/Dirk Uittenbogaard (dubbelvier) kroonden zichzelf tot Europees kampioen. 

Roos de Jong en Lisa Scheenaard (dubbeltwee) grepen het zilver.

En de vrouwen en mannen acht sloten het EK af met een bronzen medaille. 

Kelderman koerst naar tweede plaats Giro

Wilco Kelderman zette aan het einde van een koude dag in de Giro d'Italia toch nog even aan voor een sprintje. Het leverde de kopman van Sunweb, behalve de tweede plaats in het algemeen klassement, wat seconden winst op op de concurrenten. "Het was een lange, zware dag met ook nog de kou op het einde. Maar de benen waren supergoed, dus heb ik geprobeerd wat winst te boeken", keek de uit Barneveld afkomstige coureur terug op de negende etappe.

Dag vol tegenslagen voor Marit Bouwmeester

Zeilster Marit Bouwmeester beleefde op de EK in de Laser Radial een dag vol tegenslagen. De regerend olympisch en wereldkampioene eindigde in de enige race die zondag in Gdansk werd gevaren als twintigste. De 32-jarige Friezin zakte in het klassement van de tweede naar de vierde plaats.

De zeilsters gingen daarna nog een keer het water op, maar vanwege gebrek aan wind werd die race afgebroken. Vlak voordat de organisatie besloot om de race af te blazen, had Marit haar tweede jurystraf gekregen. Dat betekent dat ze maandag in de eerste race aan de kant moet blijven.

De Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom gaat aan kop in het EK-klassement. Maxime Jonker (vijfde) en Mirthe Akkerman (zesde) staan kort achter Bouwmeester in de top 10.

Alvarado wint veldrit in Gieten

Veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado heeft de veldrit in de Superprestige in Gieten gewonnen. De regerend wereldkampioene kwam na vijf ronden solo aan. Op zo'n 30 seconden volgde Annemarie Worst. Lucinda Brand werd derde, voor landgenoten Yara Kastelijn en Denise Betsema.

Deelname Heemskerk aan Swimming League onzeker wegens corona

Zwemster Femke Heemskerk heeft in de aanloop naar de International Swimming League (ISL) in Boedapest positief getest op het coronavirus. De 33-jarige Heemskerk is klachtenvrij en hoopt, als ze over een paar dagen een negatieve test aflegt, alsnog mee te doen aan het lucratieve evenement. In de Hongaarse hoofdstad nemen topzwemmers vanuit de hele wereld het in teamverband tegen elkaar op.

Zaterdag 10 oktober

Drie zeilsters TeamNL in toptien EK Laser radial


Marit Bouwmeester staat halverwege het EK laser radial in Polen op de tweede plaats. De wereldkampioen liet kostbare punten liggen in race 5. Die race is weliswaar een schrapresultaat maar heeft tot gevolg dat ze geen risico meer kan nemen. Dit in tegenstelling tot haar Deense concurrent Anne-Marie Rindom, die aan de leiding gaat.

In race zes kwam Marit goed terug met een derde plaats. Maxime Jonker zeilde constant (9-8) en klom naar de vijfde plaats in de ranglijst. Mirthe Akkerman bezet met haar prestatie (8-26) de zesde plaats in het klassement.

In de Laser radial voor mannen gaat Paul Hameeteman na zes races aan de leiding.

Diede de Groot en Aniek van Koot opnieuw de beste in Parijs

Diede de Groot en Aniek van Koot hebben voor de derde keer op rij de hoofdprijs in het vrouwendubbelspel van het rolstoeltennis op Roland Garros gegrepen. Het Nederlandse duo was in een spannende eindstrijd in drie sets te sterk voor de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley. Na 2 uur en 13 minuten was het duel gespeeld: 7-6 (2) 3-6 10-8.

Sifan Hassan verbetert Europees record op 10.000 meter

Atlete Sifan Hassan heeft bij een baanwedstrijd in het FBK-stadion in Hengelo het Europees record op de 10.000 meter verbeterd. In de stromende regen in Hengelo kwam Sifan tot 29.36,67 minuten en dook daarmee ruim onder de Europese toptijd van Paula Radcliffe.

Milan Vader 23ste op WK mountainbike

Mountainbiker Milan Vader is als 23ste geëindigd op het WK cross country. De Zeeuw nam in het Oostenrijkse Leogang direct na de start het initiatief in de wedstrijd, maar viel daarna ver terug.

Carline Bouw beëindigt topsportcarrière

Roeister Carline Bouw heeft het einde van haar topsportcarrière aangekondigd. De 35-jarige roeister liep bij de EK roeien in het Poolse Poznan de finale in de twee-zonder met Marloes Oldenburg mis en maakte haar besluit daarna bij de NOS bekend.

"Ik heb altijd gezegd dat als ik niet goed genoeg ben voor de snelste boot, het mooi is geweest. Dat ik niet in de snelste boot zit, maakt dat mijn traject nu klaar is", zei ze over haar beslissing om niet door te gaan tot de Spelen van Tokio.

Carline werd na de Spelen van Rio moeder van een dochter en maakte daarna een comeback. Die werd gehinderd door fysieke tegenslag. Ze moest na een val worden geopereerd aan een hernia. 

Carline won zilver op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 met de vrouwen dubbelvier en brons op de Spelen van Londen 2012 met de Vrouwen Acht. Ze won in hetzelfde Poznan in 2009 WK-goud met de vrouwen vier-zonder en prolongeerde die titel een jaar later.

Carline Bouw Marloes Oldenburg EK 2020

Nog vier Nederlandse boten naar finale EK

Vier Nederlandse ploegen hebben zich vandaag geplaatst voor de finales op de EK roeien in Poznan. In totaal strijden morgen dertien roeiploegen voor een plek op het podium.

Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang in de twee-zonder waren de eersten die zich zeker stelden van een finaleplek, door een derde plek in de halve finale. De mannen roeiden een erg sterke race, maar maakten het aan het eind nog spannend. Gelukkig liet het duo met 0.20 seconden verschil de Servische ploeg net achter zich.

De lichte vrouwen dubbeltwee met Ilse Paulis en Marieke Keijser lieten niets aan het toeval over. Het tweetal werd met een ruime voorsprong eerste in de halve finale. Hetzelfde gold voor Melvin Twellaar en Stef Broenink (M2x) die met overtuiging zichzelf naar een plek in de finale roeiden. Ook de mannen vier-zonder wist een plek in de finale te halen door als tweede over de finish te komen in de halve finale.

De dag werd afgesloten met een zinderende halve finale in de mannen skiff. Waar gisteren Amos Keijser nog met overtuiging de regerend wereldkampioen, Oliver Zeidler, te snel af was, moest hij vandaag in hem zijn meerdere erkennen. Met een strijd tot het einde, was Keijser uiteindelijk één seconde later over de finish, waardoor hij geen plek heeft kunnen bemachtigen in de finale van morgen.

Het schema voor morgen is hier te vinden.

Anne Tauber 21ste op WK mountainbike

Anne Tauber is 21ste geworden op de WK mountainbike. De Nederlandse finishte in het Oostenrijkse Leogang op truim tien minuten van de winnares, de Française Pauline Ferrand-Prévot.

Voor Anne Terpstra liep het WK uit op een teleurstelling. De 29-jarige Zeeuwse gold als een van de favorieten maar haakte al in de tweede ronde af. Terpstra startte als nummer 1 van de wereld. Vorige week eindigde ze nog twee keer als tweede in een wereldbekerwedstrijd.

Gerelateerde artikelen

Toon alle

Trotse hoofdsponsor

Nederlandse Loterij is trotse hoofdsponsor van TeamNL. Samen willen we Nederland het sportiefste land van de wereld maken.