Nyls Korstanje Balt Vuist ANP 1500X1000

Nyls Korstanje: “De band tussen mij en Pieter is als een fan en een rockster”

01 december 2020
Richard Schoonderwoert

De naam van Pieter van den Hoogenband duikt steeds weer op in de carrière van Nyls Korstanje. De olympisch zwemkampioen van Sydney en Athene is het voorbeeld voor de 21-jarige sprinter. Maar die eeuwige vergelijking is ook wel een ballast. “Uiteindelijk blijf ik gewoon Nyls Korstanje.”

Amerika  
“Ik ben begonnen met zwemmen in Amerika. Van mijn zesde tot mijn negende heb ik in Boston gewoond. Mijn vader werkte bij TNO, een organisatie voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Daarvoor moest hij vaak langere tijd in Amerika zijn. Daarom hebben we er drie jaar gewoond. Dat was heel fijn en daardoor is mijn Engels heel goed.”  

Pieter van den Hoogenband  
“Ik word wel eens de nieuwe Pieter van den Hoogenband genoemd. Dat is een ontzettende eer, maar ook wel een ballast op je schouders. Als je het minder doet dan hij is niemand onder de indruk. Wat hij gedaan heeft is heel bijzonder. Bij de NOS is hij uitgeroepen tot de grootste olympiër. Hij is een groot voorbeeld voor meWat ik bijvoorbeeld erg bewonder is hoe hij naast het zwemmen andere grote interesses had, bijvoorbeeld voor muziek. Ik associeer muziek heel erg met bepaalde momenten in mijn leven, en ik kwam erachter dat hij dat ook heeftHij speelde bepaalde cd’s heel vaak af tijdens toernooien. Nu is het een stuk makkelijker met de afspeellijsten in Spotify. En daarnaast bewonder ik hem natuurlijk om zijn sportieve prestaties. Toen hij zo oud was als ik nu, haalde hij al goud op de Olympische Spelen. Maar uiteindelijk blijf ik gewoon Nyls Korstanje. Het is een andere tijd. Als ik de dingen zou doen die Pieter deed, was ik misschien niet waar ik nu ben.”

Ik leef altijd heel erg op als ik in een estafette zit. Je doet het voor elkaar. Dan kan je zo ontzettend veel meer geven

Nyls Korstanje

Vrije slag of vlinder 
“Ik ben iets meer sprint-gedreven dan Pieter. Met name vanuit de 50 vrij. Hij zwom ook de 200 meter. Ik doe ook er de vlinderslag bij, omdat ik het leuk vind. De afgelopen tijd struggelde ik een beetje met de vrije slag. Ik maakte het te belangrijk voor mezelf. Aan de andere kant zwom ik deze zomer wel een Nederlands record op de 50 vlinder. Ik merk dat als de vrije slag moeilijk loopt, het met de vlinder juist heel goed gaat. Omdat ik daar dan minder mee bezig ben. Dan ben ik wat vrijer van geest. Het is ook wel eens andersom geweest. Dus ik hou de vlinder er graag bij.” 
 
Estafette 
“Ik leef altijd heel erg op als ik in een estafette zit. Dat is toch speciaal. De spanning is minder omdat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. En je doet het voor elkaar. Dan kan je zo ontzettend veel meer geven.  Ik ben daar heel erg gevoelig voor. We hebben met het mixed-team zelfs een keer een wereldrecord gezwommen, tijdens het EK korte baan in Kopenhagen. Dat was echt superspeciaal. Op het moment zelf had ik het niet eens echt door, maar het was echt reuze, zo vet. Met Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromiwidjojo. Dat zijn nu ook mijn trainingsmatties in Eindhoven.” 

Mixed Estafette Zwemmen Goud En WR EK 2017 ANP 1500X1000
Goud en een wereldrecord voor de mixed estafetteploeg in 2017. Foto: ANP.

Tim 
“Tim is mijn broer. Die zwemt ook op hoog niveau. Vorig jaar heeft hij bij het EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival, red) in Bakoe brons gehaald op de 50 vrij. Hij heeft ook een hoop van mijn vroegere jeugdrecords gebroken. Het was tof geweest als we van dezelfde leeftijd waren geweest, omdat we dan veel aan elkaar hadden gehad in het zwembad. Nu hebben we dat ook hoor: het is fijn om met z’n tweeën vergelijkbare doelen te hebben. Tijdens de corona-lockdown hebben we veel samen gesport, krachttraining in het fietsenhok, hard fietsen om en rond Nijmegen, high intensity landtraining in de tuin. We zijn heel close geworden als familie in Amerika, toen we in een vreemd land vooral op elkaar aangewezen waren. We zijn nog steeds close, ik hou ervan om in het weekend naar huis te gaan om bij hen te zijn. 

Studie 
“De afgelopen twee jaar heb ik in de VS gestudeerd, bij NC State in Raleigh, dat ligt aan de oostkust, ongeveer tussen Washington en Miami. Ik studeerde Sustainable Materials and Technology; inderdaad, een hele mond vol. Veel natuur- en scheikunde en biologie. Het gaat veel over materialen. Ik vind dat heel interessant en het is heel actueel. Ik was van jongs af aan heel fanatiek met Lego. Mijn moeder dacht altijd dat ik architect zou worden omdat ik hield van dingen bouwen. Uiteindelijk ben ik bij SMT terecht gekomen, een studie waarvan ik denk dat die nog beter bij me past. Het gaat veel verder dan bouwen namelijk. Uiteindelijk is het doel van de studie om ons af te leveren om de wereld te verbeteren.” 

Pieter van den Hoogenband (2) 
“De band tussen mij en Pieter is als een fan en een rockster. Hij is een idool, ik kijk echt tegen hem op. Tijdens het EJOF in 2015 was hij mijn chef de mission. Ik won daar goud. Hij stond daar live te kijken. Dat was heel speciaal. In de aanloop naar Tokio verliep mijn kwalificatie niet ideaal. Ik heb hem toen gemaild en gevraagd of hij kon helpen. Hij stuurde mij een uitgebreide mail terug met adviezen. Wat hij zei? Hij haalde bijvoorbeeld een advies aan van zijn oma, dat je rust, reinheid en regelmaat moet inbouwen. Maar hij noemde ook inspirerende films en boeken. Het is heel bijzonder als iemand op die manier moeite voor je doet.  

Nyls Korstanje 2018 ANP 111672241

Tokio 
Ik doe er echt alles voor om het te halen. Maak je daar maar geen zorgen om. Maar het klopt: ik heb me nog niet gekwalificeerd. Tijdens de WK vorig jaar in Zuid-Korea ging de estafette niet zo goed. Dus daarvoor moeten we nog een plek veroveren. Dat hopen we te doen tijdens de EK, in mei volgend jaar. Daar zijn we nu hard mee bezig. Maar de puzzelstukjes moeten wel op de juiste pek vallen. 
 
"Individueel zou de Swim Cup in Eindhoven, afgelopen mei, voor ons het olympisch kwalificatietoernooi zijn. Maar dat werd afgelast vanwege corona. In plaats daarvan hebben we begin december de Rotterdam Qualification Meet. Daar moet het nu gebeuren. Als er daarna nog open plekken zijn, dus de afstanden waarop niemand zich in december kwalificeert, dan is daarvoor in april nog een extra kwalificatiemoment."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen