Andrea Deelstra Teamnl ANP 12X8

Drie marathonlopers voldoen aan limiet voor Tokio

04 december 2020
Redactie

Check ons ​​weekblog voor de laatste updates over de sporters van TeamNL.

Zondag 6 december

Drie marathonlopers voldoen aan limiet voor Tokyo

Bart van Nunen, Frank Futselaar en Andrea Deelstra hebben in de marathon van Valencia voldaan aan de limiettijd voor de Olympische Spelen. Bart verbeterde in de Spaanse stad zijn persoonlijk record met bijna 3 minuten. De 25-jarige Utrechter kwam over de finish in 2.10.14, ruim onder de olympische limiet (2.11.30).

Frank Futselaar finishte officieus in 2.11.29, precies 1 seconde onder de limiet. De 29-jarige Gelderlander moet nog wel afwachten of dat ook zijn officiële eindtijd wordt.

De 35-jarige Deelstra, die vier jaar geleden al meedeed aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maakte het net als Futselaar heel spannend. Andrea kwam als zestiende over de finish in 2.28.23 en bleef daarmee net onder de vereiste 2.28.30. Jill Holterman wist bij haar debuut op de marathon geen limiet te lopen. De 29-jarige atlete legde haar eerste race over 42,195 kilometer af in 2.34.52.

Abdi Nageeye, die zich al heeft geplaatst voor de Spelen, wilde in Valencia een aanval doen op zijn Nederlands record. Na maandenlang trainen in Kenia mikte Abdi op een tijd van 2.05. De 31-jarige atleet lag lang op koers om de 2.06.17 van vorig jaar in Rotterdam te verbeteren, maar hij zakte in het tweede deel van de race weg. Hij finishte als vijftiende in 2.07.09.

Paralympische limieten voor zwemmers Hensen, Takken, Van Wanrooij en Dorsman

Op de slotdag van de Rotterdam Qualification Meet heeft Querijn Hensen in een ultieme poging van 1.02,02 de limiet voor de Paralympische Spelen van Tokio op de 100 rugslag S10  gezwommen. Naast Hensen voldeden zondag ook Bas Takken in dezelfde klasse en Rogier Dorsman (in S11) en Thomas van Wanrooij (S13) op diezelfde afstand aan de limiet voor Tokio.

Voor Hensen was het op de laatste dag loon naar werken. "Wat heerlijk die limiet. Ik heb hier een hele lange periode naar toe gewerkt en ik was flink gespannen. Toen ik mijn tijd zag was ik heel blij", aldus de zwemmer uit Soest, die de coach, diëtiste en fysiotherapeut deel uit liet maken van zijn succes. Voor Bas was het zijn vierde startbewijs voor Tokio. "Ik had tijdens een trainingswedstrijd al onder de limiet gezwommen, maar dat telde niet natuurlijk. En nu dus wel in twee mooie races."

In Rotterdam zwommen Rogier Dorsman op de 400 vrije slag S11 (4.31,52), Thomas van Wanrooij op de 100 rugslag S13 (1.00,33) en Liesette Bruinsma op de 100 rugslag S11 (1.22,91) naar een Nederlands record.

Takken_5411.jpg
Bas Takken (foto Mathilde Dusol)

Tweede nederlaag handbalsters op EK

Een vroege aftocht dreigt voor de Nederlandse handbalsters op het EK. De regerend wereldkampioen verloor ook de tweede groepswedstrijd op het toernooi in Denemarken. Na de pijnlijke nederlaag tegen Servië op zaterdag volgde nog geen 24 uur later verlies tegen Kroatië: 25-27. Hongarije is dinsdag de derde tegenstander in de poule. Als Oranje dan wel wint, kan Oranje nog als derde eindigen in de groep en het EK vervolgen. Maar penibel is de situatie zonder meer.

Het loopt niet. Het vertrouwen ontbreekt in de ploeg. Dit zagen we echt niet aankomen", zei Lois Abbingh. "We probeerden snel te spelen, het spel waarmee we zo vaak succesvol zijn geweest, maar het lukte niet. Passes kwamen niet aan, schoten gingen mis. Ik werd zelf ook te weinig in stelling gebracht. Het was heel frustrerend. De kans is aanwezig dat we er dinsdag uitvliegen. Dat komt wel even binnen", zei de Groningse die alsnog vijf keer scoorde.

Toussaint doorbreekt grens op100 meter rugslag

Zwemster Kira Toussaint heeft op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam ook haar Nederlands record op de 100 meter rugslag aangescherpt. De 26-jarige Toussaint dook in de series voor het eerst onder de 59 seconden. Ze tikte aan in 58,91, ruim twee tienden sneller dan haar oude record dat op 59,14 stond. Twee dagen eerder scherpte Kira haar Nederlandse record op de 50 rug tot twee keer toe aan, tot 27,37. Ze had op de 100 rug al voldaan aan de kwalificatietijd voor de Olympische Spelen op zak.

Brand klopt Alvarado in Boom

Lucinda Brand heeft de Superprestige-cross in Boom op haar naam geschreven. De 31-jarige Brand was voorin het veld Ceylin del Carmen Alvarado (22) te snel af. Alvarado kwam 10 seconden later over de finish.

Door de zege is Lucinda in het klassement op gelijke hoogte gekomen met Carmen. Beiden hebben 71 punten. Brand won vorig weekend ook al de Urban Cross in het Belgische Kortrijk en de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Tabor.

Golfers Luiten en Besseling naar seizoensfinale Dubai

De golfers Joost Luiten en Wil Besseling zijn toegelaten tot het Tour Championship, de seizoensfinale van de Europese Tour in Dubai. Hoewel ze allebei niet bij de eerste zestig op de ranglijst van dit jaar eindigden, kregen ze door de vele afzeggingen van spelers uit de top zestig alsnog een ticket voor het lucratieve toernooi, waar een slordige 7 miljoen euro aan prijzengeld wordt verdeeld.

Joost mag voor het elfde jaar op rij aantreden in Dubai, Wil gaat zijn debuut maken.

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen