Kimberley Bos WB Innsbruck 2020 Foto Viesturs Lācis (1)

Kimberley Bos medaillekandidaat op EK skeleton

05 januari 2021
Redactie

Op 8 januari vindt het EK skeleton plaats in het Duitse Winterberg. Kimberley Bos is één van de medaillekandidaten. De 27-jarige Edese stond dit seizoen al vier keer op het podium bij wereldbekerwedstrijden.

Kimberley was in PyeongChang 2018 de eerste sporter ooit die Nederland op de Olympische Winterspelen vertegenwoordigde op het onderdeel skeleton. Met een fraaie achtste plaats maakte ze een meer dan verdienstelijk debuut. Voor Beijing 2022 legt de gedreven Edese de lat een stuk hoger. Ze gaat voor minimaal een medaille en uiteraard bij voorkeur goud! “Maar ik moet me eerst maar eens zien te kwalificeren natuurlijk, want de concurrentie is moordend.”

Na de Spelen in Zuid-Korea kampte Kimberley met het nodige blessureleed, maar inmiddels is ze weer topfit en ligt ze op koers voor Beijing. Eind 2020 behaalde ze vier keer op rij het podium in een wereldbekerwedstrijd. Ook het EK maakt deel uit van een wereldbekerwedstrijd. Na de race wordt een aparte ranking opgesteld van alle Europese deelnemers. Degene die het hoogst is geëindigd, mag zich Europees kampioen noemen. 

Na de wedstrijd in Winterberg volgen nog wereldbekers in Sankt Moritz (Zwitserland) en Königssee (Duitsland) op respectievelijk 15 en 22 januari. In februari doet Kimberley mee aan het WK in het Duitse Altenberg. Op 12 maart sluit ze het seizoen af met de laatste wereldbeker in het Chinese Yanging, de officiële baan voor Beijing 2022. 

Kimberley Bos Juicht WB 2020 Foto Viesturs Lācis
Kimberley juicht na haar podiumplaats bij de wereldbeker in Letland. Foto: Viesturs Lācis

Op de Spelen in China hoopt ze met een nieuwe slee de concurrentie de loef af te steken. “We zijn samen met een paar gerenommeerde partners bezig met een innovatief project om onder meer het basisframe, de ijzers en de aerodynamica te verbeteren. Mijn Britse coach Kristan Bromley is daar momenteel vooral druk mee. Hij begeleidt me op afstand."

"Joska le Conté is nu mijn coach bij de wereldbekerwedstrijden. Dat bevalt prima. Kristian zal later aansluiten voor het WK en de World Cup op de olympische baan van Beijing 2022. Mits we de komende maanden nog wat extra sponsors vinden, want die zijn wel nodig om hem daar te krijgen en de nieuwe slee daadwerkelijk af te maken.”

Het EK in Winterberg begint vrijdag om 14:30 uur.

Kimberley Bos WB Innsbruck 2020 Foto Viesturs Lācis
Kimberley verovert zilver bij de wereldbeker in Innsbruck. Foto Viesturs Lācis.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen