Ireen Wüst.jpg (1)

Hoe kunnen sporters zich kwalificeren voor de Olympische Winterspelen Beijing 2022?

04 februari 2021
Redactie

Voordat topsporters mogen deelnemen aan de Olympische of de Paralympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. 

Samen met de sportbonden is per sport en onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een topsporter moet voldoen om zich te kwalificeren. Voor sommige sporten is er een olympisch kwalificatietoernooi (OKT). 

Curling: onze curlingmannen krijgen een unieke mogelijkheid om zich op eigen bodem te kwalificeren voor de Winterspelen. Het olympisch kwalificatietoernooi is namelijk van 11 tot en met 19 december in Leeuwarden.

Schaatsen: van 26 tot en met 30 december strijden de beste schaatsers van Nederland om de olympische startbewijzen. Uiteraard is Thialf in Heerenveen de plaats waar het moet gebeuren.

Shorttrack: tot en met eind november rijden de shorttrackers vier wereldbekerwedstrijden, in Beijing, Nagoya, Debrecen en Dordrecht. Na die laatste wedstrijd is duidelijk hoeveel startbewijzen Nederland heeft verdiend voor de Olympische Spelen.

Voor de meeste andere sporten is het wat ingewikkelder. Een plaats op de wereldranglijst of een uitslag in de top-8 bij een grote wedstrijd is dan minimaal vereist. 

Meer weten? Lees alles over de kwalificatieprocedure per sport op

www.nocnsf.nl

Gerelateerde artikelen

Toon alle