Esther Vergeer1200x800

Chef’s special: We maken thuiskomen van de Spelen voor sporters straks extra leuk

27 maart 2021

Onze chefs werken toe naar de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en het Europees Jeugd Olympisch Festival. Wat beleven zij op weg naar deze evenementen? Wat raakt, verrast en inspireert hen? In 'Chef's Special' geven zij om de beurt antwoorden op deze vragen. Dit keer spreken we Esther Vergeer, komende zomer de chef de mission voor paralympische TeamNL in Tokio.

Nog 150 dagen te gaan tot de start van de Paralympische Spelen. Het aftellen is begonnen.

"Nou zeg dat wel! Ik merk dat het voor de sporters ook echt concreter begint te worden. Ik heb ze de afgelopen tijd bijna allemaal gesproken via webinars. Ik had gehoopt dat dat inmiddels face-to-face zou kunnen, maar dat gaat nog niet. Dus daarom heb ik het team via het scherm gesproken. Een leuk alternatief en goed om te doen, maar ik had toch liever een kopje koffie in de kantine gedronken om het gesprek aan te gaan."

Wat wordt er besproken tijdens zo’n webinar met de chef de mission?

"Bijvoorbeeld het nieuws dat de Spelen gaan plaatsvinden zonder publiek. Dat is iets waar de sporters zich mentaal echt op moeten voorbereiden. Ik denk niet dat het heel veel scheelt in prestaties, want tijdens andere toernooien heb je ook niet altijd je vrienden en familie bij je. Maar wat de sfeer van de Paralympische Spelen zo bijzonder maakt is juist de entourage en de hoeveelheid publiek. Je staat als paralympische sporter niet heel vaak in de schijnwerpers. Dus dat je dat gevoel en je prestatie straks niet gelijk met je vrienden en familie kan delen is zonde."

"Het scheelt wel dat het al ruim van tevoren aangekondigd is. Je kan je er echt al op instellen. En het maakt thuiskomen van de Spelen straks misschien wel extra leuk. We gaan proberen om na aankomst op Schiphol een intiem momentje te creëren voor de sporters zodat ze echt even privé de belangrijkste mensen kunnen zien en voelen na hun prestatie. Daar hebben we leuke ideeën voor."

Zijn sporters echt al met dat soort zaken bezig?

"Dat is verschillend. Natuurlijk zijn ze vooral bezig met hun eigen prestatie. Maar de één heeft al veel vragen over het dorp en welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld online contact te hebben met familie en vrienden als je in Tokio bent. En de ander maakt zich druk over kwalificeren en hoe dat werkt als er geen toernooien meer komen richting Tokio."

"Het groepje waarvan we zeker weten dat ze naar de Spelen gaan is op dit moment nog heel klein. Een aantal sporters is aan het wachten of toernooien vanwege COVID-19 wel of niet doorgaan. Dat brengt onrust. Maar voor veel sporten is normaal gesproken ook laat bekend wie er gaan. Dus veel sporters zijn dat wel gewend."

Om sporters weer in de ogen te kunnen kijken, daar kijk ik naar uit

Esther Vergeer, chef de mission parlympiërs

Welke vraag speelt er op dit moment het meeste binnen de ploeg?

"Dat zijn vragen rondom vaccineren. We horen allemaal op het nieuws hoe het virus nog fluctueert. In Brazilië is het bijvoorbeeld een puinhoop en in Israël zijn ze al bijna klaar met prikken. Wij zitten daar ergens tussenin."

"Dat roept veel vragen op. Wij zien vaccineren als de oplossing om veilig naar Japan af te reizen. We zijn daarom ook volop in gesprek met VWS en leveranciers van de vaccins. Voor onszelf, maar zeker ook om de Japanse bevolking te beschermen. En de sporters willen zelf graag gevaccineerd worden. Maar we willen niet voordringen. De tijdsdruk voor de Olympische ploeg is nog iets hoger, wij hebben nog iets meer flexibiliteit om langer te wachten. Maar het moet wel op tijd gebeuren. Zeker omdat je twee van die prikken nodig hebt."

Waar kijk je naar uit de komende tijd?

"Zoals ik zei ben ik tot nu toe erg terughoudend geweest om sporters te bezoeken. Maar als een coach mij uitnodigt, ga ik wel langs. Uiteraard na getest te zijn. Daarvoor ben ik nu een paar afspraken aan het inplannen. Om sporters dan weer in de ogen te kunnen kijken. Daar kijk ik naar uit."

Gerelateerde artikelen

Toon alle