Lilian De Geus Team Allianz 65

EK voor windsurfers belangrijke graadmeter op weg naar Tokio

05 maart 2021
Redactie

Van 9 tot en met 13 maart wordt om het Europees kampioenschap windsurfen gevaren in het Portugese Vilamoura. Onze olympische deelnemers Kiran Badloe en Lilian de Geus zien het als een belangrijke graadmeter op weg naar de Spelen in Tokio.

De windsurfers komen uit in de RS:X-klasse. Die benaming slaat op de plank waarop gevaren wordt. Komende zomer wordt deze plank ook gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Over drie jaar in Parijs wordt overgestapt op een andere plank, de iQfoil, maar nu wordt dus nog gevaren op de RS:X.

Kiran Badloe is de regerend wereldkampioen in deze klasse. De inwoner van Scheveningen werd vorig jaar derde bij het Europees kampioenschap. Het jaar daarvoor won hij goud, dus hij zal in Portugal graag zijn titel terug pakken. Voor Lilian de Geus geldt eigenlijk hetzelfde: Europees kampioen in 2019, wereldkampioen in 2020.

Sil Hoekstra En Kiran Badloe Team Allianz 2021 Foto Richard Langdon Ocean Images (4)
Sil Hoekstra en Kiran Badloe (foto: Richard Langdon/Watersportverbond-Team Allianz)

Maar voor zowel Lilian als Kiran ligt het grote doel deze zomer in Japan, waar ze op jacht gaan naar olympische roem. Zij zien het EK als een belangrijke graadmeter op weg naar Tokio. Zeker nadat deze week bekend werd dat het in april geplande WK is afgelast. "Daarom is het des te fijner dat dit EK wel doorgaat," aldus Lilian. "Samengevat is het een goed evenement om te kijken waar we daadwerkelijk staan. Zeker in de wetenschap dat we nog niet op onze top zitten en nog een stap kunnen en moeten zetten richting de Olympische Spelen.”

"Sinds eind vorig jaar hebben we natuurlijk heel weinig wedstrijden gehad op de RS:X, dus ik ben heel erg benieuwd waar ik sta", blikt Kiran vooruit. "We hebben dit jaar eigenlijk maar één groot doel: op de Spelen zo goed mogelijk varen. Dus we pakken dit EK mee als een mooie training en een goede voorbereiding. Een belangrijk meetpunt om te bepalen waar we staan en waar we aan moeten werken de komende paar maanden.”

Kiran wordt terzijde gestaan door zijn trainingspartner Sil Hoekstra, die ook in Portugal aanwezig is. Het duo is tevens weer herenigd met coach Aaron McIntosh, die vanwege corona twee maanden thuis zat in Nieuw-Zeeland. 

Format
Dinsdag is de eerste echte wedstrijddag van het EK. Tot en met vrijdag zijn er drie races per dag gepland, maar dat kunnen er minder zijn als er geen wind staat. Aan het eind van de week moeten er minimaal zes races zijn gevaren. De tien beste windsurfers van dat moment, komen zaterdag nog uit in de medal race.

Lilian De Geus Team Allianz 90
Lilian de Geus en Kiran Badloe (foto: Richard Langdon/Watersportverbond-Team Allianz)

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen