Dorian Van Rijsselberghe En Kiran Badloe Foto Topzeilen Watersportverbond (1)

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe: medaille is van ons allebei

18 februari 2020
Richard Schoonderwoert

Met Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe beschikt TeamNL over twee van de beste windsurfers ter wereld. De eerste is wereldkampioen, de ander en olympisch kampioen. En het zijn ook nog eens dikke vrienden. Helaas mag er maar een van hen naar de Olympische Spelen in Tokio. Hoe gaan 'Dor' en 'Kir', zoals ze elkaar noemen, daarmee om?

Hoe lang trainen jullie al samen? 
Kiran: “Eind 2013 was de eerste keer dat ik met Dor meeging. En sindsdien zijn we eigenlijk trainingsmaatjes gebleven. Dus dat is nu bijna zes jaar. 
Dorian: “We volgen hetzelfde programma. Op de een of andere manier kunnen we dat allemaal combineren, met soms iets andere prioriteiten per wedstrijd. Maar over het algemeen zijn we bij dezelfde wedstrijden. Ik denk dat ik Kiran meer zie dan mijn vrouw.” 
Kiran: “Meer dan de helft van het jaar zijn we samen onderweg. Als het dan niet klikt, dan weet je het ook zeker, maar als het wel gaat dan zijn het mooie periodes. Tot nu toe gaat het ons makkelijk af.” 

Dorian Van Rijsselberghe En Kiran Badloe Foto Topzeilen Watersportverbond (4)
Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe: vrienden en concurrenten. Foto: Topzeilen/Watersportverbond.

Wat leren jullie van elkaar?
Kiran: “Eigenlijk alles. Ik kwam natuurlijk bij het team als jong jochie dat wel leuk kon windsurfen, maar daar hield het ook mee op. En eigenlijk alle stappen die ik daarna heb gezet, komen door Dorian en Aron (McIntosh, de coach, red.). Zij hebben een wereldtopper van me gemaakt, een echte atleet.”
Dorian: “We houden elkaar superscherp en daardoor blijven we groeien. Onderweg naar Rio was hij er volle bak bij en was hij mijn meest cruciale trainingspartner. Door Kiran heb ik zo goed kunnen varen in Rio. Dat is een ding dat zeker is. Hij is pas de week voor de Spelen naar huis gevlogen. Dat is natuurlijk heel erg prettig. Voor Rio hebben we ook selecties gehad. Toen viel de beslissing wat eerder, in 2014. Dat was voor Kiran wat lastiger omdat hij de laatste twee jaar voor de Spelen een enorme groei heeft doorgemaakt. Maar deze keer hebben we het wat anders aangepakt.” 

Wat zijn Kirans beste eigenschappen?
 
Dorian, lachend: “Hij is lief. Hij is lang en hij kan superhard surfen. Hij is scherp, kan heel constant varen en is er met zijn hoofd bij.” 
 
En die van Dorian? 
Kiran: “Hij kan onder alle condities goed varen. Ook in een race waarin hij minder van start gaat, kan hij goed eindigen. Daardoor heeft hij aan het eind van de week toch een hele goede serie neergezet. Dat kunnen er niet veel.” 

Kiran Badloe En Dorian Van Rijsselberghe Sofia Cup 2019 Bron Richard Langdon Ocean Images (3)
Kiran Badloe (voorgrond) en Dorian van Rijsselberghe. Foto: Richard Langdon/Ocean Images,

Bij het zeilen mag er van elk land per klasse maar één sporter of boot meedoen aan de Olympische Spelen. Jullie zijn beiden goed genoeg om een medaille te halen. Hoe bepalen jullie wie er gaat? 
Kiran: Van ons tweeën mag er ook maar een naar Tokio. We hebben gekeken wat de beste aanpak is. En hebben besloten de laatste drie WKs voor de Spelen als selectiemoment te gebruiken. Zo strekken we het kwalificatietraject lekker uit. We focussen op het één keer per jaar pieken, net zoals we bij de Spelen doen. En zo zal de beste gaan.” 
Dorian: “We hebben met zijn drieën, met Aron erbij, richtlijnen neergezet voor de selectie en die staan zwart op wit. Ik denk dat we een zo eerlijk mogelijk proces proberen te handhaven en so far so good. We hebben niet het idee dat iemand benadeeld wordt. May the best man win. 
 
Zijn jullie echt vrienden? 
Kiran: “Ja, dat kan ik met volle overtuiging wel zeggen.” 
Dorian: “Ja, zeker weten. We bellen elkaar niet iedere dag, maar we hebben goed contact met elkaar. 
 
Is het dan niet moeilijk om met zo iemand de concurrentie aan te gaan? 
Dorian: “Nee, juist niet. Ik heb veel respect voor hem als atleet en ik vind het juist mooi dat we met zijn tweeën dit pad mogen bewandelen. En dat ie dan ook nog een vriend van me is, is natuurlijk geweldig. 
Kiran: “Dat is alleen maar mooier, dat je met een van je hele goede vrienden om zoiets speciaals mag strijden. Dat maakt het leuker, bijzonderder dan dat je tegen een concurrent moet strijden waarmee je niets hebt.” 

Maakt deze competitie je sterker? 
Dorian: “Zeker weten. Het laat zien dat we beiden blijven groeien en elkaar pushen. Dat we heel dicht bij elkaar staan heeft gewoon heel veel nut. Je ziet het bij de schaatsers. De goeie jongens trainen allemaal met elkaar en dan wordt Nederland ijzersterk. Vervelend voor de rest van de schaatslanden en eigenlijk ook voor onszelf. Want niemand komt er meer bij. En af en toe kan ook een goede schaatser niet naar de Spelen. Maar het laat wel de kwaliteit zien die wij in huis hebben.” 
 
Kiran: “Vaak is het lastig om goede trainingspartners te vinden. Je hebt alleen die meetmomenten met internationale toppers tijdens grote evenementen, als iedereen bij elkaar komt. Als je daarna weer gaat trainen en iedereen zijn eigen weg gaat, dan heb je eigenlijk geen goede omgeving meer om je echt met de besten te meten. Het voordeel dat wij hebben is dat we de wedstrijden met alle toppers varen en in de training ook met de twee besten zijn. Dan moet je toch je niveau behouden. Dat triggert ons wel om extra ons best te doen en is denk ik ook de reden dat we het zo goed doen.” 

Kiran Badloe Aaron McIntosch Dorian vR WK 2018 Foto Richard Langdon Ocean Images.jpg
Kiran (links), Dorian en in het midden coach Aaron McIntosh, tijdens het WK in 2018. Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

Hoe reageren jullie als de keuze is gemaakt? 
Dorian: Het is geen keuze. Het is een afgedwongen selectie, van beide kanten. Als ik naar de Spelen ga, dan ben ik blij. Als Kir naar de Spelen gaat, dan is t de uitkomst van het selectieproces. We willen gewoon de beste persoon naar de Spelen om daar een medaille te pakken. Door de selectie die we hebben, moet dat mogelijk zijn. En als Kir het haalt dan zal ik ook vol support daar staan. 
Kiran: “We weten allebei dat we zelf het liefste gaan. Maar we gunnen het elkaar. Als Dor mij verslaat weet ik dat ik niet goed genoeg ben om goud te halen. En ik denk dat dat andersom ook zo is. Daardoor kunnen we het elkaar gunnen. Maar we willen er natuurlijk allebei wel zelf staan.” 
 
Dorian: “We zijn elkaars supporters. Als hij gaat, dan bewijst dat de kwaliteit die hij heeft. En als ik hem kan helpen een medaille te winnen, dan is die medaille ook een beetje van mij. Dat is vanaf het begin duidelijk: als een van ons die medaille pakt, dan is ie van ons beiden!” 
Kiran: “Als ik het niet haal, dan hoop ik toch echt wel dat Dor die gouden plak binnenhaalt. Anders zou het een beetje zonde zijn. Nee, dat kan gebeuren. Ik moet het wel opnemen tegen iemand die een heel bijzondere voorgeschiedenis heeft. Maar dat maakt het des te specialer. Als ik wel ga, dan heb ik in principe de beste al verslagen. Dat zal me dan veel vertrouwen geven om naar de Spelen te gaan.” 
 
Dorian van Rijsselberghe werd in 2018 in Aarhus wereldkampioen in de RS:X-klasse. Kiran Badloe veroverde het zilver. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid tijdens het WK op het Gardameer: Kiran won en Dorian werd tweede. Na het WK, volgende week in Sorrento, Australië, wordt de balans opgemaakt en is duidelijk wie van de twee naar de Olympische Spelen gaat in Tokio. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle