Epke Zonderland EK19.jpg

Weekblog TeamNL: Epke Zonderland boekt belangrijke wereldbekerzege in Melbourne

23 februari 2020
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Lees hier de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws.

Zondag 23 februari

Roy Meyer grijpt naast brons op Grand Slam judo Düsseldorf
Op de laatste dag van de Grand Slam judo in Düsseldorf betraden liefst vier van onze judoka's de tatami, met wisselend succes. Roy Meyer bereikte in de gewichtsklasse tot 100 kilogram de strijd om brons. Roy haalde de halve finale, waarin hij verslagen werd door Johannes Frey. De Duitser wist zich gesteund door het thuispubliek eerder ook onze andere judoka in de zwaarste gewichtsklasse, Henk Grol, te verslaan. In de kleine finale van Roy kwam het tot een golden score en leek hij op weg naar een bronzen medaille, gezien de twee straffen van zijn tegenstander Minjong Kim. Toch verloor hij, door een score van de Koreaan.

Jesper Smink (klasse tot 90 kilogram) versloeg in de eerste ronde de Canadees Mohab Elnakas op straffen en verloor in de daarop volgende partij van Mammadali Mehdiyev uit Azerbeidzjan. In de klasse tot 100 kilogram reikte Simeon Catharina tot de derde ronde door opeenvolgend Giuliano Loporchio (Italië) en Leonardo Goncalves (Brazilië) te verslaan. Zichtbaar vermoeid nam hij het in de derde rond op tegen Miklos Cirjenics. Hij moest in de Golden Score zijn meerdere erkennen in de Hongaar. 

Bijrol Nederlanders bij wereldbeker dressuur en springen in Göteborg
Göteborg bleek onze dressuur- en springruiters dit weekend niet heel goed gezind. In beide wedstrijden vertolkten de Nederlanders een bijrol. Bij de springruiters was Gerco Schröder met Glock's Cognac Champblanc onze best geklasseerde troef. Gerco eindigde op de veertiende plaats en deed niet mee aan de barrage, aangezien hij vier strafpunten liet noteren. Harrie Smolders pakte met zijn paard Monaco acht strafpunten en eindigde veertiende.

Bij de dressuurwedstrijd eindigde Margo Timmermans met Catch Me als achtste (71,115%), Nars Gottmer met Figaro als elfde (68,765) en Saskia Maertens met Legend of Loxley als dertiende en laatste (58,310%).

Marit Bouwmeester vijfde na eerste dag WK Laser Radial zeilen
De weersomstandigheden in de baai van Melbourne maakten het een zeer lastige eerste dag voor onze zeilsters op het WK Laser Radial. Desondanks wist Marit Bouwmeester direct met de besten mee te doen. Ze eindigde in haar groep als derde en staat daardoor vijfde overall. Mirthe Akkerman, die pas sinds het einde van 2019 meetraint in de groep van Marit, Daphne van der Vaart en Maxime Jonker, finishte in haar groep als vierde en staat zevende overall. Daphne voer naar een elfde plaats en vindt zichzelf terug op de 21ste plaats overall. Maxime voer een zelfde race als Daphne, alleen bleek zij de startlijn te vroeg gepasseerd te zijn. Daardoor werd zij uit de uitslag gehaald en is ze voorlopig de drager van de rode lantaarn. 

Het WK Laser Radial duurt nog tot en met vrijdag. Dinsdag eindigen de kwalificaties, de finales starten van woensdag en duren tot vrijdag. 

Turner Epke Zonderland wint belangrijke wereldbekerwedstrijd in Melbourne
De overwinning, dat was het enige wat bij de wereldbekerwedstrijd in Melbourne telde voor turner Epke Zonderland. En die zo gehoopte overwinning, die kwam er. De rekstokspecialist scoorde een puntenaantal van 14.900 in de Australische hoofdstad. Dankzij die score leidt Zonderland nu het spannende onderlinge duel om een olympisch ticket met de Japanner Hidetaka Miyachi. Voor dit olympische ticket vecht het duo een strijd uit in wereldbekers. Beiden hebben nu drie wereldbekerwedstrijden gewonnen en dus worden de scores waarmee ze de wereldbekers wonnen van groot belang. Het ticket wordt namelijk weggegeven op basis van de beste opgetelde scores. Op dit moment leidt Epke met 44.399 ten opzichte van zijn Japanse tegenstander: 43.966. Er zijn nog twee belangrijke wereldbekers waar beide rekstokspecialisten iets aan hun 'doelsaldo' kunnen doen: Doha (18-21 maart) en Baku (24-26 april).

Miyachi zou na afloop van de wedstrijd hebben gezegd dat hij de strijd met Epke nu al verloren heeft. De Japanner viel in Melbourne en bleef daardoor steken op de vijfde plaats. "Ik had hier hoger moeten scoren, dat is me niet gelukt. De route via de wereldbekers is voor mij nu einde verhaal", vertelt Miyachi op de website van de NOS. "Dus het ticket is voor Epke. Ik ga niet naar Doha en Bakoe." 

Daniel Knibbelaar, de coach van Epke, trekt nog geen conclusies: "Het nieuws heeft ons ook bereikt, maar we willen eerst 100 procent zekerheid", aldus trainer Daniel Knibbeler. "We gaan contact opnemen met de Japanse bond, tot die tijd verbinden we hier nog geen conclusies aan. Voorlopig staat Miyachi nog steeds ingeschreven voor de laatste twee wereldbekerwedstrijden. Pas als wij het officieel weten reageren we tegenover de media."

Bankdrukster Melaica Tuinfort tweede bij wereldbeker Manchester
Honderdenachtien kilogram. Dat is het gewicht dat bankdrukster Melaica Tuinfort wegduwde tijdens de wereldbekerwedstrijd in Manchester. Het bleek genoeg voor de tweede plaats, op gepaste achterstand van winnares Perla Barcenas uit Mexico. Zij drukte 142 kilogram voor het goud, een nieuw record. 

Tweemansbob eindigt op 22ste plek bij WK
De tweemansbob met Ivo de Bruin en Dennis Veenker zijn op de 22ste plek geëindigd bij het WK in Altenberg. Op de slotdag kwamen ze in actie in de derde heat, maar konden ze niets veranderen aan de positie waar ze na de eerste twee runs stonden. Daardoor kwam het duo niet in aanmerking voor de beslissende vierde heat. Aan die run deden alleen de twintig beste bobs mee. 

Zaterdag 22 februari

Judoka Frank de Wit in strijd om brons op Grand Slam Düsseldorf 
Brons. Dat is de kleur van de medaille die Frank de Wit tijdens de Grand Slam Düsseldorf veroverde. De judoka won in de kleine finale van Vladimir Zoloev uit Kirgizië. Frank leek op weg naar de halve eindstrijd toen hij de Zweed Robin Pacek op twee straffen zag staan in de kwartfinale. Toch moest hij zijn meerdere erkennen in de Zweedse opponent. In de repchange nam hij het met succes op tegen de Mongoolse Saeid Mollaei, waardoor hij in de kleine finale mocht judoën. Daarin versloeg Frank zijn Kirgizische tegenstander in de Golden Score en mocht hij de bronzen medaille in ontvangst nemen. 

Turner Bram Verhofstad achtste in vloerfinale bij wereldbeker Melbourne, Rick Jacobs op ringen zesde
Een score van 13.100 leverde turner Bram Verhofstad een achtste plaats op in de vloerfinale van de wereldbekerwedstrijd in Melbourne. In de voorrondes had Bram zich ook al als achtste geplaatst voor de finale. Rick Jacobs turnde de ringfinale in Melbourne. Daarin noteerde hij een score van 13.266, wat hem de zesde plek opleverde. 

Bobsleeërs Ivo de Bruin en Dennis Veenker op voorlopig 22ste plaats op WK
Onze tweemansbob met Ivo de Bruin en Dennis Veenker finishte in de eerste twee runs op het WK in Altenberg op respectievelijk 1,49 en 1,73 seconden van de Duitse nummer één. Beide runs waren goed voor een 23ste plaats in het klassement van die run. Overall staan de mannen op de 22ste plaats. Het gat naar de koplopers is 3,23 seconden. De derde en vierde (en tevens laatste) run zijn zondag. 

Vrijdag 21 februari

Sensatie in Ankara: basketballers verslaan Turkije in EK-kwalificatiewedstrijd 
Onze basketballers leverden vrijdagavond een bijzondere prestatie: de Turkse basketbalploeg werd met 72-65 op eigen bodem verslagen. Uniek! Voor het eerst sinds 1986 won ons nationale team van Turkije. Sterker nog, sinds 1978 lukte het geen enkel nationaal basketbalteam om in Turkije te winnen. Tot vrijdagavond. Charlon Kloof kroonde zich tot topschutter aan onze kant met 27 punten. Yannick Franke noteerde zestien punten en Worthy de Jong twaalf punten. Door de overwinning hebben we een vliegende start in de strijd om kwalificatie voor het EK in 2021.

Maandag spelen de basketballers in Topsportcentrum Almere tegen Kroatië de tweede kwalificatiewedstrijd. Er zijn nog tickets beschikbaar: klik hier.

Bronzen medaille op Grand Slam Düsseldorf voor judoka Tornike Tsjakadoea, Sanne Verhagen vroeg uitgeschakeld
Op de Grand Slam judo in Düsseldorf heeft Tornike Tsjakadoea in de gewichtsklasse tot zestig kilogram een bronzen medaille veroverd. Tornike reikte tot de halve finale, waarin Yang Wei Yang de weg naar de eindstrijd versperde. In de daaropvolgende wedstrijd om een bronzen medaille judode hij een lange wedstrijd, met een Golden Score van ruim vijf minuten. De heroïsche strijd eindigde doordat zijn Georgische tegenstander Temur Nozadze met zijn hoofd de grond raakte om een worp van Tornike te voorkomen. De wedstrijd werd daardoor beslist in het voordeel van Tornike, die het brons mee naar huis mocht nemen. 

In de gewichtsklasse tot 57 kilogram kreeg Sanne Verhagen voor de eerste ronde een bye. De Koreaanse Jandi Kim kwam in de tweede ronde tegenover haar op de tatami en won van Sanne.

60 MARA2565 1582316146 1582316146
Tornike Tsjakadoea (uiterst rechts) toont zijn bronzen medaille.

Zonderland en Rijken naar finale wereldbeker Melbourne
Turner Epke Zonderland heeft zich bij de World Cup in Melbourne geplaatst voor de finale aan het onderdeel rekstok. Epke kwam in Melbourne tot een score van 14.266 punten en stroomt daarmee als eerste door naar de finale van zondag. Frank Rijken plaatste zich als zevende voor de finale aan het onderdeel brug (13,766).

Jemyma Betrian niet naar OKT boksen

Boksster Jemyma Betrian kan niet deelnemen aan het olympisch kwalificatietoernooi dat vanaf 14 maart plaatsvindt in Londen. De Nederlandse heeft tijdens een trainingskamp in het Turkse Trabzon een beschadiging opgelopen aan haar kniegewricht. Jemyma is inmiddels teruggekeerd naar Nederland, waar zij zal revalideren. Het is nog niet bekend hoe lang zij uit de roulatie is.

Donderdag 20 februari

Handbalbondscoach Erlingur Richardsson verlengt contract
Het Nederlands Handbal Verbond heeft het contract met bondscoach Erlingur Richardsson verlengd. Het contract loopt nu tot en met juni 2022. De IJslander is sinds oktober 2017 bondscoach van het Nederlands Herenteam. Op dit moment is de herenploeg zich aan het voorbereiden op de WK play-offs. In juni nemen de heren het tweemaal op tegen dezelfde tegenstander, de winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor het WK 2021 in Egypte.

Finaleplaats voor turners Rick Jacobs en Bram Verhofstad in Melbourne
Turners Rick Jacobs en Bram Verhofstad hebben zich bij de World Cup in Melbourne verzekerd van een finaleplaats. Rick Jacobs plaatste zich met 12.766 punten als achtste voor de finale aan ringen, Bram Verhofstad stroomt met 13.633 punten als achtste door naar de vloerfinale. Beide finales vinden zaterdag 22 februari plaats.

Woensdag 19 februari

Jakobsen zegeviert in Ronde van de Algarve

Fabio Jakobsen heeft de eerste etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De Nederlands kampioen van Deceuninck-Quick-Step was de snelste in de sprint in Lagos. Hij was Elia Viviani en Matteo Trentin te snel af.

Dinsdag 18 februari

Knegt op WK alleen op relay
Itzhak de Laat en Sven Roes doen in maart namens Nederland mee aan de wereldkampioenschappen shorttrack in Seoul. Bondscoach Jeroen Otter geeft hen de voorkeur boven Sjinkie Knegt, die afgelopen weekeinde na een jaar afwezigheid terugkeerde. Sjinkie, die vorig jaar ernstige brandwonden opliep toen hij thuis de houtkachel aan wilde steken, doet in Zuid-Korea wel mee aan de relay. Ook Daan Breeuwsma en Melle van 't Wout zijn geselecteerd voor de aflossing.

Max Caldas stopt na Spelen bij hockeymannen
Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers neemt na de Olympische Spelen van Tokio 2020 afscheid van Oranje. De Argentijnse oud-international heeft het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) laten weten dat hij na een dienstverband van tien jaar toe is aan een nieuwe uitdaging.

Max Caldas ANP 377137927

Maandag 17 februari

Snowboardster Peperkamp negende in wereldbeker
De jonge snowboardster Melissa Peperkamp is als negende geëindigd bij een wereldbekerwedstrijd slopestyle in het Canadese Calgary. De 15-jarige sporter uit IJsselstein kwam tot een score van 51.71 en hield haar meer ervaren landgenote Cheryl Maas (18e) ver achter zich. De zege was voor de Canadese Laurie Blouin: 79.56.

Peperkamp behaalde vorige maand twee medailles op de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne: zilver op de slopestyle en brons op het onderdeel big air.

Klik hier voor het weekblog van TeamNL van week 7.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen