Compilatie Paralympiërs (1) Liggend 3X2

Welke paralympiërs moet je deze zomer in de gaten houden?

29 maart 2021
Redactie

Eind augustus beginnen in Tokio de Paralympische Spelen. Onder leiding van chef de mission Esther Vergeer proberen we daar ons recordaantal van 62 medailles, vijf jaar geleden behaald in Rio, te verbeteren. Hoewel nog niet iedereen zich heeft geplaatst, stellen we de komende weken alvast wat mogelijke medaillekandidaten voor. 

Naam: Fleur Jong (25) 
Sport: atletiek 
Klasse: T62

Het leven van Fleur Jong komt eind 2012 compleet op z’n kop te staan. Door een bacteriële infectie stroomt er geen bloed meer naar haar tenen en de uiteinden van haar vingers. Acht vingers moeten deels geamputeerd worden, net als haar rechteronderbeen en haar linkerhiel en -voorvoet. Een jaar later kiest Fleur er voor om ook haar linkeronderbeen te laten amputeren, omdat ze dat been amper goed kan gebruiken. 

Maar het woord beperking komt in het woordenboek van Fleur niet voor. “Als ik mijn benen aan heb, kan ik net zo veel als iedereen. Pas als ik ze uitdoe, voel ik me beperkt. Ik kan net zo veel als ieder ander mens. Heb ik een handicap? Jazeker, want mijn benen zijn eraf. Maar daar heb ik mee leren omgaan. Maar beperkt? Zo wil ik niet worden genoemd hoor. Dat vind ik overdreven, te heftig.”  
 
In Tokio behoort ze tot de medaillekandidaten op de 100 en 200 meter.

Fleur Jong 20191022 Foto Mathilde Dusol (1)
Fleur Jong tijdens een training op Papendal (foto: Mathilde Dusol)

Naam: Jetze Plat (30) 
Sport: handbiken en triatlon 
Klasse: H4 en PTWC2
 

Jetze Plat wordt geboren met een beperking aan beide benen. Desondanks behoort de inwoner van Vrouwenakker in twee verschillende sporten bij de absolute wereldtop: het handbiken en de triatlon. 
 
Al sinds zijn vijfde zit Jetze op een handbike. In 2000 klinkt voor hem het eerste startschot bij een wedstrijd in het Amsterdamse Vondelpark. Inmiddels is zijn erelijst onovertroffen. Zo wint hij tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 als enige mannelijke sporter een medaille in twee sporten: goud op de triatlon en brons bij het handbikenDaarnaast is hij meervoudig Europees- en wereldkampioen in meerdere disciplines en houder van het wereldrecord op de handbikemarathon (58:39 min.)Zijn motto is dan ook: ‘Alles of alles’.

Jetze Plat Foto Mathilde Dusol.jpg
Jetze Plat (foto: Mathilde Dusol)

Naam: Nicole den Dulk (40) 
Sport: paradressuur 
Klasse: Grade IB/II

Nicole den Dulk leidt een avontuurlijk leven. Ze is berggids in Oostenrijk, traint paarden in Canada en Engeland, werkt op een cruiseschip in de Cariben en als semi-verpleegster in een ziekenhuis in Ghana. Maar in 2008 krijgt ze een ongeluk met een paard. Ze loopt een dwarslaesie op en belandt in een rolstoel.  
 
Na een korte revalidatieperiode gaat Nicole handbiken en al snel maakt ze deel uit van de nationale selectie. Toch stapt ze over naar haar oude liefde: de dressuur. Tijdens de Paralympische Spelen van Rio 2016 wint de amazone brons in de teamwedstrijd.

Nog altijd zijn het avontuur en de levenslust diep in haar verankerd. “Ik wil niet binnen blijven zitten, alleen omdat ik te koppig of te trots ben om hulp te vragen.”

Dulk_7005.jpg
Nicole den Dulk (foto Mathilde Dusol)

Naam: Liesette Bruinsma (20) 
Sport: zwemmen 
Klasse: S11

Liesette is dé grote mevrouw van de Paralympische Spelen in Rio. De Friese zwemster wint daar vijf medailles. Ze lijdt sinds haar geboorte aan een oogaandoening, waardoor ze nog maar één procent zicht heeft. Dit betekent dat ze tijdens de race geen enkel idee heeft wat haar positie is ten opzichte van de overige sporters. 

Druk omdat ze sinds Rio 2016 als paralympisch kampioene door het leven gaat? Omdat ze tal van wereldrecords op haar naam heeft staan? “Mwah… wel een beetje”, zegt ze heel eerlijk. “Maar ik vind het vooral fijn om te racen. En als je weet dat je iets kunt en daar vertrouwen in hebt, dat helpt wel. Zenuwachtig ben ik wel. Ik denk dat dat goed is als je een prestatie wilt neerzetten. Anders word je een beetje laks. De zenuwen houden me scherp.”

Liesette Bruinsma Rio Foto Mathilde Dusol (3)
Liesette Bruinsma wint goud in Rio (foto: Mathilde Dusol).

Naam: Daniel Perez (39) 
Sport: boccia 
Klasse: BC1 

Daniel Perez zorgt in Rio de Janeiro voor een unicum door Nederland de eerste paralympische medaille ooit bij het boccia te bezorgen. De Tukker pakt het zilver in de klasse BC1. Boccia is te vergelijken met petanque. Het is een sport voor mensen met een hersenverlamming of zware motorische beperkingen. 
 
Daniel heeft cerebrale parese, als gevolg van een gebrek aan zuurstof tijdens zijn geboorte. Hij behoort in zijn sport tot de absolute wereldtop. Hij kan niet lopen en ook spreken is lastig. Maar dat laatste levert niet of nauwelijks problemen op bij de communicatie met zijn teamgenoten en het begeleidingsteam. 
 
Hij zou zijn carrière vorig jaar na de Spelen waarschijnlijk hebben afgesloten. Maar door corona heeft hij er een extra jaar aan vast moeten plakken.  

Perez_1463144.jpg
Daniel Perez (foto: Mathilde Dusol)