Bruinsmaliesette 7602

Liesette Bruinsma wil zich altijd verbeteren

28 september 2019
Richard Schoonderwoert

Op de Paralympische Spelen in Rio 2016 won de blinde zwemster Liesette Bruinsma vijf medailles. Twee daarvan waren van goud. Daarmee was de toen 16-jarige Friezin onze meest succesvolle sporter tijdens de Paralympische Spelen. Sindsdien is het leven van Liesette flink veranderd... 

Je was in Rio de meest succesvolle sporter van TeamNL. Hoe was dat?
“Ik denk er nog vaak aan terug. Het was een fantastische ervaring. Niet alleen in sportief opzicht, maar ook om daar mee te doen. Ik heb er ontzettend veel dingen geleerd die ik mee kan nemen in mijn carrière: hoe zo’n wedstrijd loopt, hoe het is om onder druk te moeten presteren. Maar wat ik bijvoorbeeld ook heel leuk vond, was dat alle Nederlandse medaillewinnaars een kleine uitvoering van het Christusbeeld kregen. Dat vond ik heel waardevol, want zo kon ik me een beeld vormen van hoe het beeld eruitziet.”

Liesette Bruinsma viert een medaille in Rio (Foto: Mathilde Dusol)

Want je bent volledig blind?
“Ik kon eerst nog wel wat zien, maar niet alles. Ik heb een progressieve oogziekte, waardoor mijn zicht steeds minder werd. Het is niet zo dat je plotseling niets meer ziet, maar het wordt steeds minder en op een gegeven moment denk je: ik kan er niets meer mee. Dat is nu een jaar of vijf geleden.”

Maar je beantwoordt nog wel gewoon je mail…
“Op mijn iPhone zit een functie die mijn mail voorleest. Dat zit ook op mijn laptop en mijn iPad.”

Heb je ook een hulphond?
“Nee. Ik woon pal tegenover het nieuwe zwembad in Amersfoort. Die weg oversteken lukt me zelf ook wel. We zijn de hele week hier, dus ik hoef niet zo vaak ergens anders naartoe.”

Hoe ben je ooit begonnen met zwemmen?
“Ik ben begonnen in het openluchtzwembad in Wommels, waar ik woonde. Daar heb ik mijn diploma’s gehaald. Ik wilde ook in de winter zwemmen, dus ben ik met een buurjongen meegegaan naar een zwemvereniging in Bolsward. Op mijn elfde zwom ik mijn eerste wedstrijden. Ik had toen nog geen classificatie (een indeling voor paralympische sporters, red.), dus ik zwom gewoon met de reguliere zwemmers mee. Twee jaar later kreeg ik die classificatie wel en toen heeft de zwembond contact met me opgenomen. Zo ben ik in de paralympische selectie terechtgekomen. Ik begon met zwemmen omdat ik het leuk vond. En dat is nu nog steeds de belangrijkste reden. Dat moet ook, anders kan je niet al die uren erin steken.”

Liesette Bruinsma (foto: Mathilde Dusol)

Hoeveel uren zijn dat?
“Ik maak nu zo’n twintig zwemuren per week en daarnaast doen we voor iedere training nog een half uur landtraining. Dus dat zijn er ook vijf. Verder doe ik ook nog drie keer in de week anderhalf uur krachttraining. Dat kan ik gewoon hier doen in de Amerena (zwembad in Amersfoort, red.). Toen ik nog in Wommels woonde, deed ik iedere week drie trainingen in Heerenveen en zeven in Amersfoort. Dan sliep ik drie nachten in een hotel in Amersfoort.”

Wat betekent zwemmen voor jou?
“Zwemmen is alles. Het staat op 1. Ik heb mijn hele leven ervoor ingericht. Ik woon sinds juni in Amersfoort en dat bevalt heel goed. Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Natuurlijk is het soms ook wennen, maar ik was al veel weg van huis. Dus dat maakte de stap gemakkelijker. Ik ben hier gaan wonen voor het zwemmen en richt mijn studie in voor het zwemmen: ik heb in mei mijn VWO-diploma gehaald en ga een studie Psychologie volgen aan de Open Universiteit. Dat kan ik in mijn eigen tempo doen en het meeste online. Dat gaat wel een stuk langzamer dan normaal, maar ik vind het fijn om iets naast mijn sport te doen. Ik vind het leuk om te leren.”

Volgend jaar zijn de Spelen in Tokio. Jullie zijn er al geweest toch?
“In juli zijn we drie weken in Japan geweest. Dat was een hele ervaring. We hebben eerst tweeënhalve week getraind in Akita. Daar hebben we een heel mooi blok gedraaid. Maar het was wel afzien. Ook zijn we twee keer in Tokio geweest. We hebben het paralympisch dorp en het zwemstadion bezocht. Dan weet je alvast hoe dat ten opzichte van elkaar ligt. Ik vond het bezoek aan Japan heel nuttig. Of ik moest wennen aan het eten? Veel van het eten was voor ons aangepast, zodat het in ons voedingsschema past. Ik ga niet ontbijten met rijst voor een training, want dan denk ik niet dat het goed komt. Dus ze hadden brood voor ons laten komen. Maar ook kwark en yoghurt, zodat we aan onze eiwitten komen.”

Wat hebben jullie verder nog gedaan?
“We hebben een clinic gegeven aan Japanse zwemmers met een beperking. Die hebben we borstcrawl en schoolslag geleerd. Dat was wel een uitdaging. Zij spraken geen woord Engels en ik kom in het Japans niet verder dan ‘arigato’. Dat betekent dankjewel. Dus ik moest veel dingen voor doen en werken met gebaren. Maar ik geloof dat het wel aardig gelukt is. Ze hebben in ieder geval wel genoten.”

Liesette Bruinsma (foto KNZB)

Je bent één van de favorieten. Kun je goed presteren onder druk?
“Tot nu toe heb ik er nog geen last van gehad. Dus dan denk ik wel dat ik kan presteren onder druk. Als je naar mijn tijden kijkt, dan zwem ik nu een stuk harder dan in Rio. Dat zal ook moeten om straks in Tokio weer medailles te halen. Ook al ben je de beste van de wereld, of heb je al gouden medailles gehaald, het blijft belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Want de concurrentie zit je op de hielen. Er zijn altijd verbeterpunten. Je moet daarop blijven focussen.”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen