Vlaggendragers 1200x800

Churandy Martina en Keet Oldenbeuving samen vlaggendrager olympisch TeamNL

01 juli 2021
Redactie

Sprinter Churandy Martina (36) en skateboarder Keet Oldenbeuving (16) dragen op 23 juli tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen samen de Nederlandse vlag het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Dat maakte chef de mission Pieter van den Hoogenband bekend tijdens de teamoverdracht.

De teamoverdracht is het formele moment waarop de sporters de overgang maken van de sportbonden naar NOC*NSF. De olympische en paralympische sporters staan vanaf nu onder leiding van chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, bezegelde het moment symbolisch door uit naam van alle sportbonden aan beide chefs twee Nederlandse vlaggen uit te reiken.

Van Zanen-Nieberg: "Ik ben er erg trots op dat NOC*NSF vandaag een enthousiast en kansrijk olympisch en paralympisch TeamNL presenteert. Namens alle sportbonden leg ik TeamNL graag in de handen van onze chefs de mission en wens ik de sporters, begeleiders en iedereen die bij de uitzending van TeamNL betrokken is veel succes in Tokio."

Esther Vergeer ziet de teamoverdracht als een ijkpunt richting de Olympische en Paralympische Spelen: "Dit is de start van de laatste fase. Vanaf nu zetten we als één team onder één vlag koers naar Tokio. En we zijn er klaar voor."

Twee vlaggendragers

Van den Hoogenband kon twee personen aanwijzen om TeamNL het Olympisch Stadion binnen te leiden, omdat het IOC gendergelijkheid stimuleert. Ieder land heeft daarom voor het eerst in de geschiedenis de kans om de vlag door een man en een vrouw naar binnen te laten dragen. Van den Hoogenband: "Ik ben heel trots dat ik Churandy en Keet naar voren mag schuiven als de boegbeelden van onze ploeg. Zij zijn straks het gezicht van TeamNL dat de rest van de wereld toont waar wij voor staan."

Vlaggendragers Teamnl Tokyo2020 Churandy Martina Keet Oldenbeuving Pieter Van Den Hoogenband 2 1200

De chef de mission wist al lange tijd dat hij Martina wilde vragen voor de eervolle taak: "Churandy heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Hij is een gezichtsbepalende sporter in Nederland. Hij heeft het voor elkaar gebokst om in de moeder aller sporten, atletiek, vijf keer de Olympische Spelen te halen. En dan ook nog op een sprintonderdeel. Hij is de personificatie van alles wat sport kan brengen en hoe sport je kan vormen. Een rasoptimist die niet alleen zijn collega’s, maar heel Nederland inspireert."

Hij vormt een mooi contrast met skateboarder Keet Oldenbeuving. "Zij is met haar zestien jaar de benjamin van onze ploeg en vertegenwoordigt niet alleen een nieuwe sport maar ook een nieuwe generatie. Ik gun haar de ervaring om in deze traditie een rol te hebben en dat op haar eigen manier in te vullen. Dat kan ze ook meenemen in een hopelijk heel lange glansrijke carrière."

Deel van een team

Van den Hoogenband ziet in zijn twee vlaggendragers grote verschillen, maar ook overeenkomsten. "We hebben het hier over de ervaren rot Churandy die 37 jaar zal zijn tijdens de openingsceremonie, naast rookie Keet. Maar voor beiden geldt dat ze als individuele sporters deel uitmaken van een team. Keet vormt samen met Candy Jacobs en Roos Zwetsloot een hecht clubje skateboarders dat elkaar echt helpt. Ze stimuleren elkaar om beter te worden en ondersteunen elkaar ook, bijvoorbeeld bij blessures. En Churandy is een individuele sporter die ook om zich heen kijkt en anderen helpt. Hij pakt zijn rol binnen de atletiekploeg en de estafette. Ik vind het heel mooi dat ze als individuele sporters een team vormen."

Esther Vergeer zal de paralympische vlaggendragers op een later moment bekend maken.

Grootste team ooit

De olympische ploeg die afreist naar Tokio is de grootste vertegenwoordiging van TeamNL op een Olympische Spelen ooit. Tot nu toe bestaat het team uit 292 sporters inclusief reserves. De grootste ploeg tot nu was Beijing 2008, daar zijn 240 sporters in actie gekomen.

Het team bestaat, net als in Rio, uit meer vrouwen dan mannen.

TeamNL heeft zich gekwalificeerd in 34 van de 50 olympische disciplines die op het programma staan in Tokio.

Op dit moment vinden er nog kwalificaties en voordrachten plaats. De exacte samenstelling van de ploeg waarmee TeamNL naar Tokio reist, wordt later deze maand bekend.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen