Sanne Voets 800X555

Dressuurteam voor Paralympische Spelen bekend

19 juli 2021
KNHS (Paardensport)

Bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink heeft vandaag de namen bekendgemaakt van de ruiters en amazones die ons gaan vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Tokio. Net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro gaat ons paradressuurteam in de Japanse hoofdstad voor een rijke medailleoogst.

De bondscoach selecteerde de volgende combinaties:

  • Rixt van der Horst met Findsley
  • Sanne Voets met Demantur RS2
  • Frank Hosmar met Alphaville
  • Maud de Reu met Webron

Het Nederlandse paradressuurteam reist over een aantal weken als medaillekandidaat naar de Spelen in Tokio. Met een klinkende overwinning in de landenwedstrijd in Kronenberg vorige maand, waar de wereldrecordscore van de Verenigde Staten bijna werd verbeterd, werd de kandidatuur onderstreept. Vrijdag 16 juli werden tijdens de laatste observatie ook weer prachtige scores gerealiseerd waarmee de ruiters toonden dat de goede vorm er nog steeds is.

Het Nederlandse paradressuurteam won tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro brons in de landenwedstrijd. Daarnaast was er daar eremetaal voor Sanne Voets (goud), Rixt van der Horst (zilver en brons), Demi Vermeulen (zilver) en Frank Hosmar (twee maal brons). Bovendien is de Nederlandse ploeg regerend Europees- en wereldkampioen. Rixt van der Horst, Frank Hosmar en Sanne Voets zijn al jaren vaste waardes in het team van Joyce van Rooijen–Heuitink, voor KNHS Talententeamlid Maud de Reu wordt dit het eerste internationale kampioenschap waar ze van start gaat.

“Het samenstellen van het team is best ingewikkeld, omdat er in het team verplicht minimaal één combinatie moet zitten uit Grade I, II of III. En daarnaast willen we natuurlijk ook zoveel mogelijk individuele medailles meenemen uit Tokio”, vertelt bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink.

Paralympische Spelen

Bij de Paralympische Spelen is er één paardensportdiscipline, de paradressuur. Er wordt in vijf grades gereden. In Tokio nemen 78 ruiter-paardcombinaties uit 27 landen deel. Zestien landen strijden in de landenwedstrijd om de medailles.

Ander format

Ook bij de paradressuur zijn er wijzigingen in het format. Er gaan vier Nederlandse combinaties naar Tokio, waarvan er drie worden aangewezen voor het team. De vierde ruiter gaat individueel van start. In de individuele finales mogen maximaal twee combinaties per grade per land starten.

Programma paradressuur

Dinsdag 25 augustus, openingsceremonie

Donderdag 26 augustus, individuele proef Grade II, IV en V, 8:00 - 15:30 uur (*)

Vrijdag 27 augustus, individuele proef Grade I en III, 8:00 - 15:20 uur

Zaterdag 28 augustus, landenproef deel 1, 10:00 - 14:50 uur

Zondag 29 augustus, landenproef deel 2, 11:00 - 13:35 uur

Maandag 30 augustus, Kür op muziek, 8:30 - 15:35 uur

(*) Nederlandse tijden, in Tokio is het 7 uur later.

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle