Vlaggendragers 051951

Fleur Jong en Jetze Plat samen vlaggendrager paralympisch TeamNL

15 augustus 2021
Redactie

Atlete Fleur Jong (25) en triatleet en handbiker Jetze Plat (30) dragen op 24 augustus tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen samen de Nederlandse vlag het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Dat maakte chef de mission Esther Vergeer vandaag bekend.

Vergeer kan twee personen aanwijzen om TeamNL het Olympisch Stadion binnen te leiden omdat het Internationale Paralympische Comité gendergelijkheid stimuleert. Ieder land heeft daarom vanaf deze editie van de Spelen voor het eerst in de geschiedenis de kans om de vlag door een man en een vrouw naar binnen te laten dragen.

‘’Fleur en Jetze zijn boegbeelden van de paralympische sport en het is een eer om hen in mijn team te hebben,’’ begint Vergeer. ‘’Ze hebben allebei al waanzinnige prestaties op hun CV en ze beschikken ook nog eens over enorm veel uitstraling. Dankzij hun prestaties en professionaliteit zijn ze een voorbeeld voor volgende generaties. Ik ben er enorm trots op dat zij samen tijdens de openingsceremonie TeamNL representeren.’’

Jong 05776 Verkleind

Jong, die tijdens de Paralympische Spelen zal starten op de 100 meter en het verspringen in de T64-klasse, vindt het een eer om samen met Plat de vlag te dragen. Jong: ‘’Deze vlag staat voor zoveel meer. Het symboliseert voor mij dat niets onmogelijk is. Zolang je maar blijft dromen en in jezelf blijft geloven.’’

Ook Plat is blij met zijn rol tijdens de openingsceremonie: ‘’Ik ben ontzettend trots dat ik de vlag het stadion binnen mag dragen. Het is een eer. Na een jaar uitstel zijn we erg blij en gemotiveerd om eindelijk te kunnen gaan strijden om Paralympische titels.’’ Plat neemt tijdens Paralympische Spelen als titelverdediger deel aan de triatlon. Daarnaast start hij op de tijdrit en de wegwedstrijd in de klasse MH14.

Plat 05677 Verkleind

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021. Bekijk hier het programma voor TeamNL.

Bekijk hier alle feiten en cijfers van paralympisch TeamNL.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen

Toon alle