Pieter Van Den Hoogenband 1200

'We kwamen om verhalen te maken, maar hebben geschiedenis geschreven'

08 augustus 2021
Redactie

Tokyo 2020 was een unieke editie van de Olympische Spelen vol uitdagingen maar ook met veel sportieve hoogtepunten voor TeamNL. Chef de mission Pieter van den Hoogenband kijkt terug na ruim twee weken topsport op het allerhoogste niveau.

"Op sportief vlak heb ik enorm genoten," begint Van den Hoogenband. "Ik hoop dat we Nederland trots gemaakt hebben. Met hoe we het atletiektoernooi kleur hebben gegeven bijvoorbeeld. En hoe we het baanwielrennen domineerden. Onze sporters en coaches hebben enorme mentale veerkracht getoond door zo te presteren ondanks de restricties die corona met zich meebracht en zonder de aanwezigheid van ouders, familie en fans op de tribune."

Niet alleen de prestaties die een medaille opleverden zijn noemenswaardig volgens de chef de mission. "Ook de laatste olympische wapenfeiten van bijvoorbeeld Epke Zonderland waren fantastisch. Daarnaast ben ik trots op jonge debutanten als Enzo Kuworge, Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving. Zij hebben zich laten gelden tussen de beste sporters van de wereld en aangetoond over veel potentieel te beschikken. Hopelijk zijn ze daarmee een inspiratie voor nieuwe generaties."

Roos Zwetsloot Orange Pictures
Roos Zwetsloot (foto Orange Pictures)

Quarantaine

De chef de mission leeft uiteraard mee met de sporters en stafleden die vanwege een positieve coronatest in quarantaine moesten. Van den Hoogenband: "Een medaille verliezen met een minimaal verschil, of het verschil tussen een bal binnen- of buitenkant paal kan verschrikkelijk zijn. Maar vijf jaar enorm hard trainen en dan op het moment suprême niet kunnen laten zien waartoe je in staat bent. Dat gun je niemand."

"We hebben er als ploeg alles aan gedaan om het de getroffen sporters en stafleden zo comfortabel mogelijk te maken. Maar eigenlijk kun je nooit genoeg doen, want ze mochten niet meer sporten. Gelukkig zijn ze inmiddels allemaal weer in vertrouwde omgeving en maken ze het qua gezondheid goed. Uiteraard zullen onze specialisten deze sporters en coaches verder ondersteunen de komende tijd."

Estafetteteam 4X400 Mannen ORANGE PICTURES (3)
Zilveren estafetteteam 4x400 meter (foto Orange Pictures)

Van den Hoogenband denkt dat de coronamaatregelen ervoor gezorgd hebben dat TeamNL in Tokio hechter was dan ooit. "Dat maakt mij als chef enorm trots. In het dorp waren we echt op elkaar aangewezen. Iedereen paste zich aan en bleef vooral gericht op hun doelen. Dat vraagt heel veel aanpassingen. In organisatie, in gedrag , in je voorbereiding. Maar uiteindelijk blijft dat waarvoor je hier bent hetzelfde. Daar heeft de Nederlandse topsport zich heel volwassen in getoond."

"Het recordaantal medailles dat we daarbij behaald hebben is een ongekend succes en een compliment naar iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd. En dan bedoel ik ook iedereen. Want achter elke prestatie gaat altijd een groep onzichtbare hardwerkende mensen schuil. Ook zij zijn onderdeel van dit historische TeamNL. Het was mij een genoegen dat ik hier in Tokio chef de mission van deze geweldige groep mensen mocht zijn. We kwamen om verhalen te maken, maar hebben geschiedenis geschreven."

Gerelateerde artikelen

Toon alle