Lindsay Van Zundert

Kunstrijdster Lindsay van Zundert zeker van olympisch ticket

24 november 2021
KNSB (Schaatsen)

Kunstrijdster Lindsay van Zundert (16) is als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing (4 t/m 20 februari 2022). NOC*NSF heeft de voordracht van schaatsbond KNSB vandaag officieel goedgekeurd.

"Ik ben superblij", zei Lindsay in haar eerste reactie op het nieuws, dat niet helemaal als een verrassing voor haar kwam. "Het is fijn dat ik nu zeker weet dat ik ga, want dan kan ik me nog beter voorbereiden op de Spelen. Ik vind het echt superleuk. Het zou mooi zijn als ik de vlag mag dragen bij de openingsceremonie."
 
“Nederland hoort in het langebaanschaatsen en shorttrack aan de wereldtop. Hartstikke mooi dat we nu ook bij het kunstrijden terug zijn op het hoogste toneel: de Olympische Spelen”, zegt technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. “Lindsay is een groot talent, gedreven en gefocust. Haar prestatie op het WK was heel bijzonder en zij mag dit nu zelf een vervolg geven in Beijing. Dat is geweldig voor Lindsay en het hele kunstrijden in Nederland.”
 
Het is voor het eerst sinds Dianne de Leeuw in 1976 dat een Nederlandse kunstrijdster aan de Olympische Spelen deelneemt. Dat Nederland een kunstrijdster afvaardigt is te danken aan de zestiende plaats die Lindsay in maart behaalde bij de WK in Stockholm, met een score van 174,50 punten.

Genomineerd 
Vanaf dat moment was Lindsay zelf voor die plek genomineerd, maar ze was nog niet zeker van een olympisch startbewijs. Concurrente Niki Wories zou daarvoor nog in aanmerking komen als zij dit najaar tweemaal een score van minstens 186 punten zou laten noteren. Bij de NRW Trophy (Dortmund, 6-7 november) en de Warsaw Cup (Warschau, afgelopen weekeinde) is dat niet gelukt, waarmee haar (kleine) kans verkeken is.

Lindsay Van Zundert ORANGE PICTURES
Lindsay van Zundert (foto: Orange Pictures).

Na de Warsaw Cup heeft de KNSB de Etten-Leurse officieel voorgedragen voor de Spelen, die over 71 dagen beginnen. Woensdag kwam de officiële boodschap uit Papendal, dat NOC*NSF de voordracht heeft omgezet in een kwalificatie. Ofwel: Lindsay zal in februari namens TeamNL deelnemen aan de Spelen.
 
Zij is daarmee de eerste schaatser die een olympische kwalificatie op zak heeft. De langebaanschaatsers en shorttrackers weten pas later dit seizoen waar ze aan toe zijn. Navraag bij NOC*NSF leert dat Lindsay sowieso de eerste sporter is van wie de voordracht voor deelname aan de Spelen in Beijing officieel is goedgekeurd. 
 
Geschiedenis 
Dianne de Leeuw veroverde bij haar tweede deelname aan de Spelen zilver in Innsbruck (1976). Sjoukje Dijkstra deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, met de gouden plak van 1964 als hoogtepunt. Ook Joan Haanappel (1956, 1960) en Alida Stoppelman (1952) waren namens Nederland op de Spelen als actief. Dijkstra en Haanappel ondersteunen Lindsay van Zundert sinds enkele jaren, zowel sporttechnisch als financieel, via hun Stichting Kunstrijden Nederland.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen