Opening Beijing 2022 Nuis En Van Zundert ORANGE PICTURES

Olympische Winterspelen Beijing 2022 geopend

04 februari 2022
Redactie

In het Vogelnest-stadion in Beijing zijn vrijdag de 24ste Olympische Winterspelen geopend. Tijdens de ceremonie droegen kunstrijdster Lindsay van Zundert en schaatser Kjeld Nuis de Nederlandse vlag het stadion binnen.

TeamNL was vrijdagavond met 22 sporters en 26 begeleiders vertegenwoordigd bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Beijing. Naast de vlaggendragers waren dat twaalf schaatsers, zes bobsleeërs en twee shorttrackers.

Wie waren er bij de openingsceremonie?

De volgende sporters van TeamNL waren vrijdagavond bij de openingsceremonie:

Bobslee: Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic, Dennis Veenker, Stephan Huis in ’t Veld en Karlien Sleeper.

Kunstrijden: Lindsay van Zundert

Schaatsen: Kjeld Nuis, Sanne in ’t Hof, Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Marcel Bosker, Kai Verbij, Jutta Leerdam, Hein Otterspeer, Michelle de Jong, Femke Kok, Merel Conijn (reserve), Melissa Wijfje (reserve) en Beau Snellink (reserve).

Shorttrack: Georgie Dalrymple (reserve) en Bram Steenaart (reserve).

Na de landenparade en de openingsshow sprak Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, het goed gevulde stadion toe. De Duitser zei dat zijn hart uitgaat naar alle sporters die door de coronapandemie hun olympische droom niet waar kunnen maken. Aan de atleten die er wel zijn zei hij: "Jullie moment is nu gekomen." 

Vervolgens gaf Bach het woord aan de Chinese president Xi Jinping, die de Olympische Spelen van Beijing officieel voor geopend verklaarde. Hierna ontstaken de Chinese Dinigeer Yilamujiang (langlaufen) en Zhao Jiawen (noordse combinatie) de vlam in het stadion. 

De Olympische Winterspelen duren tot en met 24 februari. TeamNL is vertegenwoordigd met 41 sporters, verdeeld over zeven sporten. Gezamenlijk zorgen zij voor 69 starts.

Welke Nederlanders komen in actie tijdens de Spelen?

TeamNL Beijing 2022

Gerelateerde teams

Toon alle 4

Gerelateerde artikelen

Toon alle