Vlaggendragers Beijing ORANGE PICTURES 760X456

Kjeld Nuis en Lindsay van Zundert dragen Nederlandse vlag bij opening Spelen

05 januari 2022
Redactie

Schaatser Kjeld Nuis en kunstrijdster Lindsay van Zundert dragen 4 februari de Nederlandse vlag tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in Beijing. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen woensdagavond bekend tijdens de teampresentatie.

Het Internationaal Olympisch Comité streeft gendergelijkheid na en neemt diverse initiatieven om dat te bereiken. Daarom moedigt de sportkoepel elke delegatie aan, om bij de opening zowel een man als een vrouw als vlaggendrager te kiezen. Met de 32-jarige Kjeld en de 16-jarige Lindsay eert Carl Verheijen de ervaring en slaat hij een brug naar de toekomst. ‘’Met Lindsay en Kjeld hebben we straks een prachtig duo als visitekaartje van TeamNL”, oordeelde de chef de mission.

Eerste kunstrijdster sinds 1976
Lindsay was in november als eerste Nederlander officieel verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing. Dat was te danken aan de zestiende plaats die ze eerder dat jaar behaalde bij de WK in Stockholm. De Brabantse debutante is de eerste Nederlandse deelnemer aan het kunstrijden op de Olympische Spelen sinds Dianne de Leeuw in Innsbruck in 1976.

Met Lindsay en Kjeld hebben we straks een prachtig duo als visitekaartje van TeamNL

Carl Verheijen

“Het dragen van de vlag van Nederland voelt voor mij als een grote eer”, reageerde Lindsay. “Zeker omdat het 46 jaar geleden is dat kunstrijden voor Nederland een discipline was op de Olympische Spelen. Trots! Een droom die werkelijkheid wordt!’’

Koning van de Spelen
Kjeld staat voor zijn tweede olympische deelname. Vier jaar geleden in PyeongChang was hij uiterst succesvol, met zeges op de 1.000 en de 1.500 meter. In Beijing verdedigt hij alleen zijn titel op de schaatsmijl, omdat hij zich op de kilometer niet wist te plaatsen. ‘’Met gepaste trots draag ik eervol de driekleur”, reageerde Kjeld toen hij hoorde dat hij de Nederlandse ploeg bij de opening mag voorgaan. “Het zijn voor mij de tweede Spelen. Ik kijk ernaar uit en ga ervoor!”

“Kjeld behoeft uiteraard nauwelijks introductie”, lichtte Verheijen zijn keuze toe. “Hij ontpopte zich in 2018 tot de absolute koning van de Spelen met twee gouden medailles. Tijdens het olympisch  kwalificatietoernooi vorige week had hij het lastig. Maar op de laatste dag toonde hij ongekende mentale veerkracht door de 1.500 meter te winnen en zo een startbewijs voor Beijing af te dwingen.”

“Lindsay wordt 1 februari 17 jaar en is de jongste binnen onze ploeg. Ze heeft laten zien over uniek talent te beschikken. Voor het eerst in 45 jaar mag er weer een Nederlandse kunstrijdster naar de Spelen. Daarmee is haar prestatie nu al historisch.’’

Formeel moment
De teampresentatie is het formele moment waarop de sportbonden de sporters overdragen aan NOC*NSF. De olympische en paralympische sporters staan vanaf nu onder leiding van chefs de mission Carl Verheijen en Esther Vergeer. 

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen