49Er Zeilers Ruijter Werken Aanholt Lambriex

Twee keer goud voor zeilers op WK 49er in Oman

21 november 2021
Watersportverbond

Odile van Aanholt en Elise de Ruijter hebben in Al Musannah het wereldkampioenschap in de 49erFX gewonnen. Bart Lambriex en Floris van de Werken pakten het goud voor Nederland in de 49er. Het is de eerste keer dat Nederlandse mannen een grote prijs winnen in deze zeer uitdagende klasse.

Het goud in Oman smaakte extra goed voor het nog nieuwe team. In race 16 werden Bart en Pim gediskwalificeerd na een protest van de Denen. Zelf vonden de Nederlanders dat er geen enkele aanleiding was voor een protest. Gevolg van de diskwalificatie was dat ze als tweede aan de medalrace moesten beginnen in plaats van als eerste.
 
Maar in plaats van teleurstelling putten de Nederlanders er kracht uit en wonnen de medalrace overtuigend met een zeer aanvallende strategie. Bart Lambriex reageerde: “We hadden wel een kleine tegenslag vanmorgen inderdaad. Maar dat hebben we snel verwerkt. Het zou sowieso spannend worden, daar waren we al zeker van, met of zonder protest.”
 
“Ik ervaar het als heel bijzonder, dat we deze titel pakken. Niet omdat we eerste Nederlanders zijn, maar omdat dit de olympische klasse is met het hoogste niveau, samen met de Laser.”

Gelegenheidsteam
Met een derde plaats in de afsluitende medalrace hielden Odile en Elise hun concurrenten Naes en Rønningen uit Noorwegen ruim achter zich, net als de tweevoudig olympische kampioenen Grael en Kunze uit Brazilië. De Nederlandse vrouwen vormen sinds de blessure van hun vaste zeilpartners Willemijn Offermans en Emma Siewers een gelegenheidsteam. Een team dat, in de aanloop naar dit WK, al het Europees kampioenshap wist te winnen in Thessaloniki.
 
Het duo gaf de volgende opgetogen reactie: Odile van Aanholt: “Was dit wat we verwacht hadden? Na Europees kampioen en Aziatisch kampioen stond er iets meer druk op dan we eigenlijk gewild hadden. Maar wat heel goed ging was het proces. We waren super gefocust steeds en we hebben heel goed samengewerkt, dat was denk ik ook onze kracht dit evenement.”
 
Elise de Ruijter: “We hebben dit evenement ook een mindere dag gehad en ik denk dat het heel goed was dat we de dag daarna echt een topdag hadden. Die mindere dag heeft ons niet beïnvloed.”
 
Van Aanholt: “Nog mooier dat we het samen met die Nederlandse jongens hebben gedaan. Dat is ook wel denk ik de cultuur die we hebben neergezet de afgelopen weken. Een hele positieve cultuur waarin iedereen alles kon delen. Wij zijn heel blij en wij gaan nu even genieten van de prijsuitreiking.”

Nacra 17
Op het WK Nacra17 eindigen Laila van Meer een Bjarne Bouwer op een achtste  plaats in de medalrace en ook een achtste plaats in het eindklassement van hun eerste wereldkampioenschap in de Nacra17.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen