Ferry Weertman Rio 2016.jpg

Ferry Weertman stopt met topsport

08 december 2021
KNZB

Ferry Weertman stop met topsport. De olympisch kampioen openwaterzwemmen van Rio 2016 en wereldkampioen van 2017 gaat zich richten op een maatschappelijke loopbaan.

De 29-jarige Ferry besloot zich te gaan focussen op het openwaterzwemmen nadat hij in 2011 bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Spanje een bronzen medaille had gewonnen op dat onderdeel. Hoewel hij ook in het zwembad nog wel de nodige nationale titels en records binnensleepte op de langere afstanden (400 en 1.500 vrij), maakte hij sindsdien vooral furore in het open water.

Ferry eindigde meerdere keren op het podium bij internationale wedstrijden, onder meer in de LEN-cup, de FINA World Cup en het Grand Prix-circuit. In 2014 werd hij in Berlijn voor het eerst Europees kampioen, zowel individueel op de 10 kilometer als in teamverband in de landenwedstrijd over 5 kilometer (met Sharon van Rouwendaal en Marcel Schouten). Ook in 2016 (Hoorn) en 2018 (Glasgow) won Weertman goud op het EK op de 10 kilometer. In dat laatste jaar pakte hij ook in teamverband weer de Europese titel op de 4 x 1.250 meter estafette (met Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits).

Weertman medaille.jpg
Ferry Weertman met olympisch goud in Rio de Janiero

Wereldtitel en olympisch kampioen

Ook op de wereldkampioenschappen was Ferry succesvol. Op het WK 2015 in Kazan werd hij nog tweede op de 10 kilometer en bij het team-event, maar twee jaar later - in 2017 - won hij de wereldtitel in het Balatonmeer in Boedapest.

Maar hét absolute hoogtepunt in zijn topsportcarrière was vanzelfsprekend de gouden medaille die Ferry in 2016 bij de Olympische Spelen won na een heroïsche wedstrijd en bloedstollende finish voor de kust van Rio de Janeiro. Het leverde hem en passant de bijnaam 'VeryFerryFast' en bijbehorende social media-accounts op.

Nadat Ferry dit jaar bij de Spelen in Tokio niet in de prijzen was gevallen, nam hij een aantal maanden de tijd om na te denken over zijn toekomst. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer aan een nieuwe olympische cyclus richting Parijs 2024 wilde beginnen. "De cirkel is voor mij rond. Ik heb alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Dat was me niet gelukt zonder de steun van de KNZB, NOC*NSF, mijn sponsoren, de trainers en andere begeleiders die me hebben uitgedaagd het beste uit mezelf te halen."

Ferry combineerde zijn topsportloopbaan de laatste jaren met een HBO-opleiding bedrijfskunde aan de business school Notenboom. Die heeft hij inmiddels bijna afgerond. "Ik kijk heel erg uit naar de volgende fase in mijn leven en heb veel zin om de eerste stappen in mijn maatschappelijke carrière te zetten."

(bron: www.knzb.nl)

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle