Winnaars Sportgala 2021 ANP 2100

Sportprijzen 2020/2021 uitgereikt

22 december 2021
Redactie

Sifan Hassan, Max Verstappen en Jetze Plat zijn woensdagavond bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot respectievelijk Sportvrouw, Sportman en Paralympisch sporter van 2020/2021. De titel Sportploeg 2020/2021 ging naar de baanwielrenners (mannen teamsprint) en hun coach Hugo Haak werd gekozen tot Coach van het jaar 2020/2021. De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs werd toegekend aan Hennie Kuiper en (postuum) Bibian Mentel en de Young Talent Award was voor Enzo Kuworge.

Vanwege de huidige coronamaatregelen was een sportgala in de oorspronkelijke vorm ook dit jaar nog niet mogelijk. Tijdens een live tv-uitzending werd er woensdagavond teruggeblikt op de mooiste sportmomenten van de afgelopen twee jaar en werden de sportprijzen 2020/2021 bekendgemaakt.

Sportman van het jaar 2020/2021: Max Verstappen

De derde plaats die Max Verstappen in het klassement van de Formule 1 in 2020 bezet, is de opmaat naar een superspannende tweestrijd om de belangrijkste wereldtitel in de autosport. Verstappen en Lewis Hamilton geven elkaar in het seizoen 2021 nauwelijks een duimbreed toe. Voor de laatste Grand Prix in Abu Dhabi hebben beide kemphanen exact evenveel punten. Uiteindelijk stoot de 24-jarige rijder van Red Bull Racing de al zeven jaar heersende Mercedes- coureur van de troon. In 2020 behaalt Verstappen elf podiumplaatsen, waarvan twee overwinningen. In 2021 mag hij zelfs achttien keer het ereschavot beklimmen, waarvan tien keer - onder meer in Zandvoort - als winnaar.

Jos Verstappen Sportgala 2021 ANP 2100
Jos Verstappen nam de prijs namens zijn zoon in ontvangst (ANP).

Sportvrouw van het jaar 2020/2021: Sifan Hassan

Nadat Sifan Hassan (28) in 2019 al geschiedenis heeft geschreven met het winnen van zowel de 1500 als de 10000 meter op het WK Atletiek, doet ze daar bij de Olympische Spelen van Tokio – ondanks een bovenbeenblessure - nog een schepje bovenop. Met winst op de 5000 en 10000 meter en het brons op de 1500 meter – volgens vele kenners een vrijwel ‘onmenselijke’ combinatie - groeit ze uit tot dé grote ster van het voor Nederland zo succesvolle atletiektoernooi. In de serie van de 1500 meter dreigt uitschakeling na een val, maar Hassan herpakt zich razendsnel. Ze staat op, rent het hele veld voorbij en plaatst zich alsnog voor de volgende ronde.

Sifan Hassan Sportgala 2021 ANP 760X456
Sifan Hassan reageert via een videoverbinding (ANP).

Paralympische sporter van het jaar 2020/2021: Jetze Plat

Jetze Plat (30) staat al jaren synoniem voor de absolute top bij para-wielrennen en para-triatlon. In 2021 wint hij bij de wereldkampioenschappen para-wielrennen voor de vierde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Tevens wordt hij opnieuw Europees- en wereldkampioen para-triatlon. Maar zijn ‘finest hours’ beleeft Plat ongetwijfeld toch bij de Paralympische Spelen in Tokio. Daar prolongeert hij zijn titel op de para-triatlon, maar verovert hij dit keer ook het goud bij het para- wielrennen op de onderdelen wegwedstrijd en tijdrit.

Jetze Plat Sportgala 2021 2100
Jetze Plat met zijn derde Jaap Eden (ANP).

De Young Talent Award wordt uitgereikt aan de grootste sporttalenten van Nederland. Van de winnaar wordt verwacht hij of zij kans maakt om het podium van de wereldtop te halen. Dit jaar ging de prijs naar gewichtheffer Enzo Kuworge.

Young Talent Award

Sportploeg van het jaar 2020/2021: Baanwielrennen mannen teamsprint

De Nederlandse baanwielrenners zijn al een aantal jaren ongenaakbaar op de sprint. Het is beslist geen abc-tje dat grote individuele talenten bij elkaar opgeteld automatisch ook een topteam vormen. Maar bij Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen vallen de puzzelstukjes wel heel vaak goed in elkaar. Na het zilver in 2017 worden ze vier keer op rij wereldkampioen, waaronder in 2020 en 2021. De ultieme bekroning volgt bij de Olympische Spelen in Tokio waar het viertal ‘fietsende vrienden’ ongenaakbaar naar het goud snelt.

Roy Van Den Berg Sportgala 2021 ANP 760X456
Roy van den Berg krijgt de award uit handen van Anna van den Breggen (ANP).

Coach van het jaar 2020/2021: Hugo Haak

Hoewel het Nederlandse baanwielrennen al een tijd in de lift zit, slaagt bondscoach Hugo Haak (30) er in zijn renners naar een nóg hoger niveau te tillen. Sinds zijn aantreden in 2019 is de erelijst van Oranje alleen maar verder uitgebreid. In 2020 wint zijn baanploeg in totaal vier keer goud en één keer zilver op het WK en in 2021 is de oogst opnieuw vier keer goud en tweemaal zilver. Op het EK in 2021 is Nederland goed voor zes keer goud en twee keer zilver en in Tokio loodst Haak de mannen naar olympisch goud op de teamsprint en Harry Lavreysen (sprint) en Shanne Braspennincx (keirin) naar individuele titels. Verder winnen Jeffrey Hoogland zilver (spint) en Kirsten Wild brons (omnium).  

Hugo Haak Sportgala 2021 ANP 760X456
Hugo Haak, voor de tweede keer Coach van het jaar (ANP).

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs is een oeuvreprijs om de allergrootste legendes uit de Nederlandse sportgeschiedenis te eren. De prijs werd deze keer werd uitgereikt aan twee iconen.

FBK Carrièreprijs

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen