Maarten Meiners actie 2014.jpg

Olympische droom alpineskiër Maarten Meiners wordt werkelijkheid

14 januari 2022
NSkiV (skiën/snowboard)

Alpineskiër Maarten Meiners mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Beijing. NOC*NSF keurde vrijdag de voordracht van de Nederlandse Ski Vereniging voor deelname van Maarten (29) aan de Winterspelen goed. Daarmee gaat Maartens droom in vervulling: op zondag 13 februari zal hij aan de start staan van de reuzenslalom op de Olympische Spelen van Beijing. Hij voegt zich bij Adriana Jelinkova, die zich al eerder had gekwalificeerd.

Met het tweetal is Nederland voor het eerst sinds de Winterspelen van 1952 weer vertegenwoordigd op het onderdeel alpineskiën. In Oslo verschenen Margriet Prajoux-Bouma en de broers Dick en Peter Pappenheim namens ons land aan de start.

Dit is een droom waar ik vijftien jaar lang aan heb gewerkt

Maarten Meiners

Maarten Meiners behaalde zowel in het seizoen 2020/2021 als in het seizoen 2021/2022 een 25e plaats op de geschoonde uitslagenlijst van World Cups op het onderdeel reuzenslalom. Hoewel  hij hiermee niet voldeed aan de nationale prestatie-eisen (eenmaal top 8 of tweemaal top 16 geschoond) besloot NOC*NSF de voordracht alsnog goed te keuren op basis van meerdere bijzondere omstandigheden. Zo zal de alpineskiër een betere startplek in het olympische format hebben en zorgde COVID-19 ervoor dat hij benadeeld werd in zijn voorbereiding in vergelijking met de toplanden.

Droom die werkelijkheid wordt
Maarten had onlangs bij de World Cup in Adelboden zijn laatste kans om aan de nationale prestatie-eisen te voldoen. Maar hij werd 28e, waardoor hij geen rekening meer hield met deelname aan de Olympische Spelen. Maar toen bleek dat de NSkiV en NOC*NSF oog hadden voor de bijzondere omstandigheden waaronder veel Nederlandse wintersporters als gevolg van de coronacrisis de afgelopen jaren hebben moeten trainen, ontstond er toch weer hoop.

Uiteindelijk volgde het verlossende telefoontje van Maurits Hendriks. "Ik ben ongelofelijk dankbaar dat het NOC*NSF oog heeft voor de bijzondere omstandigheden van de afgelopen twee seizoenen”, aldus Maarten, "en in het verlengde daarvan de status van alpineskiën als mondiale topsport erkent. Dit is een droom waar ik 15 jaar lang aan gewerkt heb. Constant ben ik bezig geweest het beste uit mezelf te halen. Het was voor mij dan ook een mijlpaal om twee maal in die top 30 te finishen. Dan zit je zogezegd in de finale en daar ben ik als kaaskop heel erg trots op. Ook ben ik iedereen die me gesteund heeft enorm dankbaar voor de afgelopen jaren."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams