Leerdam Zilver ANP

Jutta Leerdam grijpt zilver op de 1.000 meter

17 februari 2022
Redactie

Jutta Leerdam heeft haar eerste Olympische Spelen opgeluisterd met een fraaie zilveren medaille. Jutta moest alleen topfavoriete Miho Takagi voor laten gaan. Antoinette de Jong eindigde als vijfde, Ireen Wüst reed in haar laatste olympische race naar de zesde plaats.

Jutta schoot uit de startblokken en kende een prima eerste ronde, maar moest in de derde bocht even met haar hand naar het ijs. Haar tijd van 1:13,83 was vervolgens wel ruim de snelste en alleen Takagi lukte het om er in een olympisch record van 1:13,19 onder te duiken. Brittany Bowe completeerde het podium. 

Het leek erop dat Jutta voor de bocht waarin ze zich moest corrigeren op de kruising gehinderd werd door Kimi Goetz. "Ik riep nog: yo, ik ga er langs, want ik had zoveel snelheid. Maar toen ging zij al en moest ik gelijk naar binnen. Daardoor nam ik niet helemaal goed de tijd om de bocht in te gaan." De misslag in de bocht kostte kracht: "Mijn benen knalden door die misser gelijk vol met zuur en ik verloor zoveel snelheid. Het scheelde zeker een halve seconde."

Ze baalde even flink na de finish, maar kon na afloop relativeren: "Ik wilde dat goud, daarom baal ik. Maar ik ben ook trots. Ik ben Europees kampioen en heb zilver op de Spelen. Ik kan dus positief terugkijken op dit jaar."

Ireen Wust BSR AGENCY 1400
Ireen Wüst (foto BSR Agency)

Wüst zwaait af

Ireen keek niet met voldoening terug op haar laatste race. ""Ik zou deze rit wel over willen doen. Bij de start viel ik voorover, de eerste 50 meter had ik daardoor alleen maar missers. Het was meer vechten dan schaatsen." Brons had achteraf misschien wel tot de mogelijkheden behoort, analyseerde de Brabantse achteraf, kijkend naar de tijd van Bowe. "Op de 1000 meter mag je geen foutjes maken en dat deed ik wel. Ik wilde te graag. Bij de start ging ik 'over mijn punten'. Daarna was ik een soort oude Wüst die achter de feiten aanliep."

Ireen sluit haar carrière af met dertien medailles op vijf Olympische Spelen. Ze werd in Beijing de eerste wintersporter die op vijf verschillende Spelen een gouden medaille pakte. "Ik besef nog niet echt dat dit mijn laatste olympische race was. Maar na zestien jaar is het echt mooi geweest. Ik ga over vier jaar naar de Spelen om iedereen aan te moedigen."