Patrick Roest BSR AGENCY

Zilveren medaille voor Patrick Roest

06 februari 2022
Redactie

Patrick Roest heeft op een haar na de gouden medaille op de 5.000 meter gemist. De Lekkerkerker kwam 0,47 seconde tekort om de Zweed Nils van der Poel van het goud te kunnen houden.

Patrick moest al in de vijfde van de tien ritten starten en zo een tijd neerzetten waar topfavoriet Van der Poel zijn tanden op stuk zou bijten. Hij ging weg op een tijd van 6:06 of 6:07, maar kreeg het in de twee slotronden moeilijk en finishte op 6:09,31, net voor de Noor Hallgeir Engelbraaten. "Ik baalde na afloop van mijn eigen rit, want ik dacht al dat het niet genoeg zou zijn", zei Patrick achteraf.

Van der Poel had het echter moeilijk en even leek goud te gloren voor Roest. "Ik kreeg het gevoel dat er iets mogelijk was, omdat je zag dat hij het ook zwaar had. Maar toen hij zijn rondetijden weer naar beneden kon trekken, wist ik dat het 'm niet meer ging worden." De 26-jarige schaatser baalde: 'Uiteindelijk is dat klote. Ik dacht ook, misschien had ik liever met 2 seconden verloren. Dan heb je een iets beter gevoel bij het zilver. Nu zat ik er zo dicht bij.'

Kramer en Bergsma

Jorrit Bergsma en Sven Kramer konden zich niet in het gevecht om een podiumplaats mengen. Jorrit eindigde als vijfde, Sven in de laatste 5.000 meter van loopbaan als negende. 

Sven stapte als drievoudig olympisch kampioen op deze afstand het ijs op, maar wist vier ronden voor het einde dat een nieuwe medaille er niet in zou zitten. "Dat lag ook een beetje aan mezelf. Ik speelde alles of niets. Je weet dat je 6.10 moet rijden voor het podium. Dan kun je heel veilig gaan rijden op 6.12 of 6.13, maar dan heb je ook niets. Ik ben dus echt gegaan voor een tijd van 6.09. Ik wilde de rondjes-29 zo lang mogelijk vasthouden. Dat lukte ook. Vier ronden voor het einde was het klaar."

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen