Zoë Deltrap 1500M DSC09569

Zoë Deltrap verovert eerste medaille op EYOF

21 maart 2022
Redactie

Shorttrackster Zoë Deltrap heeft op de eerste wedstrijddag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Vuokatti de eerste medaille voor TeamNL veroverd. De 16-jarige Brabantse was maandag de beste op de 1.500 meter. Het was het eerste evenement in de Finse stad waar de medailles werden verdeeld, en het was dus meteen goud voor TeamNL.

Zoë haalde op overtuigende wijze de A-finale, door zowel in de kwartfinale als halve finale als eerste over de streep te komen. In de eindstrijd kwam ze na negen rondes op kop, om die niet meer af te staan. De Hongaarse Maja Dora Somodi won het zilver, het brons was voor de Franse Eva Grenouilloux.

De rijdster van het KTT Zuidwest 
is de dochter van Priscilla Deltrap-Ernst, die als shorttrackster meedeed aan de Winterspelen van ’88, ’92 en ’94. Zoë hoopte stiekem al op een goed resultaat op de langste afstand. “Op basis van de Starclasswedstrijden hoop ik op alle afstanden A-finales te kunnen rijden. Ik vind vooral de 1500 meter leuk en hoop dat ik hier in de top-3 kan eindigen", verklaarde ze eerder tegenover Schaatsen.nl.

De tweede Nederlandse shorttrackster in Finland is Kiek Straathof. Zij strandde op de 1.500 meter in de kwartfinales. Bij de jongens hadden we twee finaleplaatsen, maar zowel Bas van der Valk als Niels Bergsma grepen naast de prijzen. Bas kwam ten val en Niels eindigde als vierde.

Kans om te leren
Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement. Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium optimaal te kunnen presteren.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen