Ilse Paulis En Marieke Keijser

Marieke Keijser kiest voor maatschappelijke carrière

22 april 2022
KNRB (Roeien)

Marieke Keijser, bronzen roeister in de lichte dubbeltwee van Tokio, stopt met roeien bij TeamNL. De 25-jarige Rotterdamse heeft een bijzonder succesvolle roeicarrière achter de rug. Vanaf 2017 heeft ze op internationaal niveau geen podium gemist en de Olympische Spelen van Tokio heeft ze met brons kunnen afsluiten.

Marieke deed driemaal mee aan de wereldkampioenschappen junioren, met een bronzen (2014) en gouden (2015) medaille als resultaat. In 2016 én 2017 werd Marieke wereldkampioen in de skiff op het WK onder 23. Vanaf 2017 vormde ze een duo met olympisch kampioen Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee.

Ze stond op alle EK’s en WK’s vanaf 2017 op het podium; drie bronzen, drie zilveren en twee gouden medailles in zowel de lichte dubbel met Ilse Paulis, als solo in de skiff. Met haar laatste WK in 2019 in Ottensheim plaatste Marieke zich samen met Ilse voor de Olympische Spelen in Tokio. Daar resulteerde de race in een bronzen medaille.

Ik wachtte tot ik weer zin had, maar ben tot de conclusie gekomen dat ik heel lang kon wachten

Marieke Keijser

"Ik heb wel het gevoel dat ik de ruimte heb gekregen om na te denken wat ik nu echt wil. De twijfel was er ook omdat ik gewoon nog jong ben en dat het misschien zonde is om dat talent wat ik heb, overboord te gooien. Dat is waar ik mee zat en waarom ik ook echt de tijd heb genomen."

Na de Spelen van Tokio is Marieke teruggegaan naar Rotterdam. Ze heeft haar studie 'health policy management' weer opgepakt, is nog steeds aan het sporten, vooral aan het genieten dat er even niets meer ‘moet’. Ze beseft zich dat ze ook gelukkig kan zijn zonder ‘topsporter Marieke’ te zijn. ‘‘Ik heb superveel geleerd van het hele proces als topsporter. Ik denk dat topsport je een heel veel beter mens maakt. Dat vind ik ook wel heel erg gaaf. Echter dat mensen me nu weer leren kennen als ‘Marieke uit Rotterdam’ in plaats van ‘Marieke Keijser’ geeft me echt wel een fijn gevoel en dat bevestigt dat dit de juiste keuze is."

Foto: Marieke Keijser (links) en Ilse Paulis met hun bronzen medaille in Tokio (BSR Agency).

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle