Teamfoto Eyof 2022 Banska Bystrica 1200 Overzichtpagina

Het EYOF in Banská Bystrica, wat staat er te gebeuren?

20 juli 2022
Redactie

Komende zondag gaat het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) van start. In Banská Bystrica wordt TeamNL vertegenwoordigd door 29 talentvolle sporters. In welke sporten zijn zij actief? En wat staat hen te wachten? We zetten alles op een rij.

Leren presteren volgens de olympische wetten

Het EYOF is een multidisciplinair sportevenement voor talentvolle sporters tussen de 14 en 18 jaar oud, die klaargestoomd worden voor de top. Op het EYOF gelden de olympische wetten. Wetten die de sporters sterker maken en die ze de weg wijzen naar het seniorenpodium.

Om in de toekomst te presteren leggen talentvolle sporters een lange weg af. Het is een reis die ze vormt. Een reis waarin ze leren presteren. Samen met hun coaches. Deelname aan het EYOF is een hoogtepunt tijdens die reis. De talentvolle sporters van TeamNL krijgen er de kans om te leren. Als individu, maar ook als team.

De drie kernwaarden van TeamNL staan centraal: excelleren, respect en samen. Bij de teampresentatie afgelopen week op Papendal stond het team daar al uitgebreid bij stil.

Zomereditie in Banská Bystrica

Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd en kent een zomer- en wintereditie. In maart van dit jaar was het Finse Vuokatti de gaststad, deze zomer is de eer aan Banská Bystrica. Deze stad ligt in het geografische centrum van Slowakije en heeft zo’n 80.000 inwoners.

29 sporters in vijf verschillende sporten

TeamNL wordt in Banská Bystrica gevormd door 29 sporters en hun coaches en begeleiders. Minke Booij is chef de mission. Haar doel is dat de talentvolle sporters sportief het beste uit zichzelf halen en daarnaast genieten en leren van de ervaring.

De TeamNL-ers zijn actief in vijf verschillende sporten: badminton (twee sporters), judo (twaalf), turnen (vier), wielrennen (zes) en zwemmen (vijf). Op deze pagina vind je een overzicht van alle sporters per discipline.

Het EYOF kent een totaal van zo’n 2300 deelnemers uit 48 verschillende landen. Behalve de sporten waaraan Nederland deelneemt, staan er nog vijf op het programma: atletiek, basketbal, handbal, tennis en volleybal.

Het programma

Zondagavond (24 juli) is de openingsceremonie. Op de zes daaropvolgende dagen vinden de wedstrijden plaats. Na de laatste finales op zaterdag 30 juli volgt ’s avonds de sluitingsceremonie. Wil je weten wanneer TeamNL in actie komt? Op deze pagina vind je een compleet overzicht.

Zo volg je het EYOF

Het merendeel van de wedstrijden is live te bekijken. Het EYOF heeft per sport een YouTube-kanaal waarop de meeste wedstrijden te volgen zijn:


Op het kanaal van het EOC zijn ook livestreams naar de diverse sporten te vinden.