Paulis en Head medailles Rio 2016 (2).jpg

Ilse Paulis stopt met toproeien

11 juli 2022
KNRB (Roeien)

Roeister Ilse Paulis (28) heeft besloten een punt te zetten achter haar topsportcarrière. Als lichte roeister verzamelde Ilse een enorme hoeveelheid aan titels, waaronder olympisch goud in 2016 met Maaike Head in Rio de Janeiro en olympisch brons in 2021 met Marieke Keijser in Tokio. 

Haar internationale carrière begon in 2010 op het wereldkampioenschap junioren met een zesde plaats in de dubbeltwee. In 2012 begon ze met haar studie geneeskunde in Amsterdam. Door het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio lag Ilse haar studie in 2020 een jaar extra stil. Ze had bij thuiskomst nog ongeveer een jaar aan coschappen te gaan: "Ik wilde die vertraging graag in één keer inhalen en afronden."

De keuze om te stoppen met topsport heeft haar veel moeite gekost: "Roeien is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het heeft mij erg geholpen dat de roeibond mij daarvoor de ruimte heeft gegund na de Spelen. Ik ga het missen, dat doe ik nu al, maar ik weet dat het de juiste keuze is." 

Ilse Paulis En Marieke Keijser
Onder: olympisch brons met Marieke Keijser in Tokio, boven: goud met Maaike Head in Rio.

Haar langetermijndoel was altijd al om dokter te worden en ze wil graag verder in de chirurgie of orthopedie: "Dat is helaas amper te combineren met topsport en dat zou ik ook niet willen combineren. Ik kijk er nu naar uit om al mijn energie en enthousiasme in mijn medische carrière te stoppen."

Een van haar mooiste momenten vind ze het goud dat ze won met Maaike Head in Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen van 2016. "We hebben toen het beste uit elkaar gehaald en er zó hard voor gewerkt. Daar in Rio kwam toen alles samen."

Ik ga het missen, maar ik weet dat het de juiste keuze is

Ilse Paulis

Maar er zijn meer hoogtepunten geweest in Ilse haar sportcarrière. In Sabaudia roeide ze vorig jaar samen met Marieke Keijser een wereldrecord: "Ik vergeet nooit meer dat ik die speedcoach zag en eigenlijk niet kon geloven dat we zó hard gingen. Helaas staat het wereldrecord niet meer, maar dat gevoel pakken ze mij niet meer af."

Deze zomer studeert Ilse af en gaat ze aan de slag als arts. Ze stopt niet met roeien, maar wel met roeien op het hoogste niveau. "Jullie blijven mij dus op de kant en op het water tegenkomen. Behalve als het regent, want ik ga niet meer sporten in de regen. Daarbij kan ik nu ook genieten van een rondje fietsen of koffie met oud-teamgenootjes."

Ook volgt ze met veel plezier TeamNL Roeien en in het bijzonder haar zusjes: "Ik vind het super om te zien dat er een goede sfeer is en dat ze het als team over de breedte zo goed doen."

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle