Botic 2022 1920X1080

Botic van de Zandschulp: ‘Davis Cup is extra genieten, maar ook slopend’

15 september 2022
Marieke de Ruijter

Tribunes vol met oranjesupporters die een orkaan van geluid produceren en een team dat je vanaf de zijlijn naar de overwinning probeert te schreeuwen. Voor sommige TeamNL’ers is het aan de orde van de dag. Maar de tennismannen van TeamNL spelen hun wedstrijden vaak in een rustigere ambiance. Hoe is het om als individuele sporter plotseling deel uit te maken van een team? We vroegen het Botic van de Zandschulp, de kopman van TeamNL in het internationale landentoernooi de Davis Cup.

"Een week als deze maak je maar twee keer in het jaar mee,’’ begint Botic voorafgaand aan de Davis Cup Finals in Glasgow. "Daar geniet je wel extra van.’’ De 26-jarige kopman van TeamNL mag dan inmiddels stevig geworteld zijn in de top 50 van de wereld en op alle Grand Slam toernooien minstens de derde ronde hebben behaald, veel ervaring in het landentoernooi heeft hij naar eigen zeggen nog niet. "Ik heb één keer in Uruguay gespeeld, toen won ik heel erg gemakkelijk. En een keer tegen Kazachstan, toen ging ik er echt heel dik af. Maar ik heb nog nooit een wedstrijd gespeeld waarbij je met 7-6 de derde en beslissende ‘rubber’ (wedstrijd red.) over de lijn trekt. Dus ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat zijn als je dat een keer voor je land kunt doen.’’

Het dichtst bij dat gevoel kwam hij afgelopen februari. Toen speelde het Nederlandse Davis Cup team thuis in Den Haag tegen Canada. Gelukkig was daar ook oranjepubliek toegestaan. "Het was de eerste keer dat we thuis speelden sinds ik deel uitmaak van het team. Ik heb in grotere stadions gespeeld, en voor meer mensen. Maar dat er zoveel mensen voor jou juichen en ‘Holland, Holland’ scanderen, dat was wel heel gaaf om mee te maken.’’

De tennisser ziet een week Davis Cup tennis vooral als een fijne afwisseling. "Normaal speel je alleen voor jezelf, nu voor je land en voor het team. Dat team staat je naast de baan ook heftig aan te moedigen. Dat gebeurt tijdens andere toernooien eigenlijk niet. Het hele jaar ben je eigenlijk altijd meer op jezelf en je eigen begeleidingsteam aangewezen. Dat is nu heel anders. Dat maakt het wel speciaal.’’

"Natuurlijk kennen we elkaar als spelers allemaal heel erg goed, dus de omgang met elkaar is hetzelfde. Maar tijdens een Davis Cup week doe je heel veel dingen samen: eten, trainen, ontspannen. Voor een week is het fijn, maar het maakt het wel heel intens om de hele dag zo met elkaar bezig te zijn. Ik vind het ook lekker om af en toe momenten voor mezelf te hebben en iets meer rust. Je focust tijdens zo’n week ook niet alleen op je eigen wedstrijden. Maar er zijn iedere speeldag nog twee andere belangrijke partijen. Dat maakt wel dat iedereen wel redelijk gesloopt is na zo’n week.’’

Maar dat er zoveel mensen voor jou juichen en ‘Holland, Holland’ scanderen, dat was wel heel gaaf om mee te maken.’

Botic van de Zandschulp

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen