Bergen_8165.jpg

Zitskiester Barbara van Bergen wereldkampioen op de afdaling

25 januari 2023
NSkiV (skiën/snowboard)

Barbara van Bergen is woensdag wereldkampioen geworden op de afdaling. In het Spaanse Espot hield ze concurrente Anna-Lena Förster meer dan tweeënhalve seconden achter zich. Voor de 43-jarige Barbara is het de grootste overwinning uit haar carrière als zitskiër.

“Het is ongelofelijk! Ik had het niet verwacht, wel gehoopt natuurlijk. Ik heb een rumoerig voorseizoen gehad en weinig kunnen trainen… Dat ik het nu dan eindelijk doe: gaaf!”, aldus Van Bergen in een eerste reactie na haar wereldtitel.

Tegenslagen
Barbara was een fanatieke atlete die zich toelegde op de meerkamp en polsstokhoogspringen. Ze deed mee op nationaal niveau en stopte in 2006 met wedstrijden. Dat jaar werd ze aangereden op haar motor, waardoor ze een dwarslaesie opliep.

Tijdens het revalideren kwam ze in aanraking met rolstoelbasketbal en in die sport stoomde ze door naar het Nederlands team. Daarmee deed ze mee aan de Paralympische Spelen van Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. In Londen en Rio won ze met het Nederlandse team een bronzen medaille.

Momenteel stort ze zich weer op haar andere passie: zitskiën. Voor PyeongChang 2018 wist ze zich niet te kwalificeren, maar tijdens Beijing 2022 kwam ze wel in actie. De overwinning op het WK 2023 in Espot is een kroon op al het harde werken van Barbara.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle