Frank De Wit Parijs 2023 BSR AGENCY

Hoe kunnen de judoka’s zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

02 mei 2023
Redactie

De Olympische Spelen in Parijs komen snel dichterbij. Voor veel sporten is dit de periode om je te kwalificeren. Maar de route naar Parijs kan best ingewikkeld zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld voor onze judoka’s?

Tijdens de Olympische Spelen van Parijs doen er 186 mannen en 186 vrouwen mee aan het judotoernooi. Het totaal van 372 is iets minder dan de 386 judoka’s die deelnamen aan de Spelen van Tokio in 2021. Zowel de mannen als de vrouwen strijden in zeven gewichtsklassen om de medailles.

Mannen

-60 kg

-66 kg

-73 kg

-81 kg

-90 kg

-100 kg

+100 kg

Vrouwen

-48 kg

-52 kg

-57 kg

-63 kg

-70 kg

-78 kg

+78 kg

Aan het eind is er ook nog een wedstrijd voor gemengde teams. Het team moet worden samengesteld uit judoka’s die zich ook hebben geplaatst voor een individuele gewichtsklasse. Er zijn dus vijftien medaille-evenementen bij het judo in Parijs.

Internationale verdeling
De Internationale Judofederatie (IJF) heeft 24 juni 2022 als startdatum gekozen voor de olympische kwalificatieperiode en 23 juni 2024 als einddatum. Alle grote internationale toernooien die in deze periode worden gehouden (WK’s, EK’s, World Masters, Grand Slams, Grand Prix’, European Open) zijn van invloed op de toewijzing van de plaatsen.

Individuele judoka’s kunnen in de kwalificatieperiode punten verdienen voor de olympische ranking. Punten uit het eerste kwalificatiejaar (tot en met 23 juni 2023) tellen voor 50 procent mee, punten behaald in het tweede kwalificatiejaar (tot en met 23 juni 2024) voor 100 procent. Voor elk van de zeven gewichtsklassen (m/v) geldt dat de zeventien beste landen op de geschoonde ranking een plek krijgen. Gastland Frankrijk krijgt in elke klasse een plek.

Daarna worden honderd plaatsen toegewezen op basis van continentale vertegenwoordiging. Elk continent kan een aantal plaatsen verdelen onder judoka’s die het hoogste aantal punten hebben, ongeacht gewicht en geslacht, met een maximum van één per land. De continenten krijgen bovendien elk één teamuitnodigingsplaats, voor een land dat nog een judoka nodig heeft voor het mixed team event. Een commissie van de IJF zal de laatste vijftien plaatsen toewijzen.

Interne selectieprocedure
Het hoogste aantal judoka’s dat per land mag meedoen aan de Olympische Spelen is veertien, één per gewichtsklasse. NOC*NSF en Judo Bond Nederland (JBN) hebben prestatie-eisen opgesteld waaraan een sporter moet voldoen om te worden uitgezonden naar de Olympische Spelen. Deze zijn hier te lezen.

Maar wat als er meerdere judoka’s in een gewichtsklasse voldoen aan deze prestatie-eisen? Hoe wordt dan bepaald wie er namens ons land in zijn of haar gewichtsklasse wordt voorgedragen om naar de Spelen te gaan? JBN heeft daarvoor een interne selectieprocedure opgesteld. In volgorde van belang staan de criteria hieronder vermeld. Voldoen beide judoka’s in geen of in gelijke mate aan een selectiecriterium, dan wordt gekeken naar het volgende criterium.

1. Een plek in de top-4 (vrouwen) of top-6 (mannen) van de geschoonde wereldranglijst, op peildatum 28 mei 2024.

2. Een gouden medaille op een WK.

3. Een bronzen of zilveren medaille op een WK, waarbij een medaille op meerdere WK’s zwaarder telt dan een medaille op één WK.

4. Een plek in de top-8 van de geschoonde wereldranglijst, op peildatum 28 mei 2024.

5. De hoogst genoteerde judoka op de ongeschoonde wereldranglijst, op peildatum 28 mei 2024.

6. Een fight off, in een best-of-three. Deze moet plaatsvinden voor 10 juni 2024.

Judo in Parijs 2024
Het judotoernooi van de Olympische Spelen van Parijs begint de dag na de openingsceremonie. Van 27 juli tot en met 2 augustus 2024 vindt elke dag de competitie plaats voor één gewichtsklasse bij de vrouwen en één bij de mannen. Op 3 augustus is het evenement voor gemengde teams.

In elke gewichtscategorie wordt gestreden in een klassiek knock-out-format tot aan de finale. Judoka’s die in de kwartfinales worden verslagen, gaan naar de herkansingen, waardoor er twee bronzen medailles worden uitgereikt in elke gewichtscategorie.

Datum

Mannen

Vrouwen

27-jul

-60 kg

-48 kg

28-jul

-66 kg

-52 kg

29-jul

-73 kg

-57 kg

30-jul

-81 kg

-63 kg

31-jul

-90 kg

-70 kg

1-aug

-100 kg

-78 kg

2-aug

+100 kg

+78 kg

3-aug

Mixed team event

Mixed team event

Bronnen: IOC/NOC*NSF/JBN. Wijzigingen of afwijkende beslissingen van deze organisaties zijn leidend.

Gerelateerde teams