Cats En Huizinga

Chef de mission Mark Huizinga kijkt uit naar start Europese Spelen

19 juni 2023
Joris Dieterman

TeamNL begint komende woensdag (21 juni) aan de Europese Spelen. In de Poolse stad Krakau en de omliggende regio Małopolska gaan meer dan 150 Nederlandse sporters in 22 verschillende disciplines de strijd aan. Chef de mission Mark Huizinga kijkt ernaar uit om TeamNL in actie te zien. 

“Dit is hét Europese sportevenement van het jaar”, vertelt Huizinga. “Als sportliefhebber is het mooi om daar middenin te zitten. Alleen kom ik natuurlijk niet voor de leuk, maar om de juiste dingen te doen voor de ploeg.” Huizinga doelt op zijn rol als chef de mission, een functie die hij twee keer eerder vervulde bij de Jeugd Olympische Spelen.

Hoewel die evenementen, ook qua samenstelling van het team, een ander karakter hadden, ziet hij inhoudelijk geen grote verschillen. “Als chef sta ik in dienst van de ploeg. Ik bemoei me niet met de sport, maar houd me bezig met de randzaken. Dat is mijn belangrijkste taak: obstakels wegnemen en zo voor de sporters en begeleiders de best mogelijke omstandigheden creëren om te kunnen presteren.” 

Twaalf verblijfslocaties
Het startschot klinkt komende woensdag, wanneer in Krakau de openingsceremonie van deze derde editie van de Europese Spelen plaatsvindt. Daarbij is niet de volledige Nederlandse afvaardiging aanwezig. Sporters reizen pas kort voor de start van hun eigen discipline af naar Polen. In combinatie met de twaalf verschillende verblijfslocaties van TeamNL betekent dat dat veel sporters elkaar niet zullen treffen.

Ik bemoei me niet met de sport, maar houd me bezig met de randzaken

Mark Huizinga, chef de mission TeamNL Krakow 2023

Huizinga ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om ervoor te zorgen dat de ploeg toch als één TeamNL voor de dag te komt. “We willen een sfeer creëren waarbinnen iedereen energiek en enthousiast kan presteren. Als dat lukt heeft dat een versterkend effect op anderen en geef je met elkaar nog meer glans aan ieders prestaties.” 

Het teamgevoel heeft Huizinga een kleine twee weken geleden al zien groeien. Tijdens de kledinguitgifte en teampresentatie op Papendal zag hij alleen maar vrolijke gezichten. “Het was de eerste keer dat de ploeg fysiek bij elkaar kwam. Weliswaar nog niet in zijn geheel en tegelijkertijd, maar bewust of onbewust zijn de sporters wel sterkere TeamNL'ers geworden. Door de setting, het aantrekken van hun kleding en het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Dat laatste deed Huizinga de laatste maanden zelf ook. Hij bezocht een groot aantal sporten. “Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact. Zo krijg je een beeld bij wat je van elkaar mag verwachten en wat je aan elkaar hebt. Daarom was het heel waardevol om dat te doen.” 

De Europese Spelen vormen voor een deel van de sporten (mede) een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Parijs. Tegelijkertijd staan er ook niet-olympische disciplines op het programma van TeamNL. “We hebben binnen onze ploeg een mix van sporters die al vaker aan een multisportevenement hebben meegedaan en sporters die dat voor de eerste keer gaan doen. Tijdens de bezoeken aan de sporten in die laatste groep was het extra waardevol om de setting te schetsen en het bewustzijn te creëren dat we van begin tot eind één team vormen en we met zijn allen deze uitzending gaan beleven.” 

Hoewel de officiële opening woensdagavond is, komen de eerste TeamNL'ers dinsdag al in actie. En dus gaat het dan na maandenlange voorbereidingen écht beginnen. Huizinga is vol vertrouwen om er een geslaagd evenement van te maken. “Ik kijk er met groot genoegen naar uit”, sluit hij af. 

Dit is het programma van TeamNL.

Sheyi Adetunji en Isabel Barnard dragen de Nederlandse vlag

3x3 basketballer Sheyi Adetunji (23) en beachhandbalster Isabel Barnard (27) zijn de vlaggendragers van TeamNL tijdens de openingsceremonie van de Europese Spelen. Het tweetal reageerde verheugd op de vraag van chef de mission Mark Huizinga of zij die rol wilden vervullen. “Ze vinden het een grote eer om namens TeamNL de Nederlandse vlag het stadion binnen te mogen dragen.”  

“Sheyi is een jonge, talentvolle speler”, vertelt Huizinga over Sheyi Adetunji. “Hij heeft zich vanuit talententeams opgewerkt naar de nationale selectie en gaat nu voor het eerst naar een multisportevenement. Hij ontwikkelt zich als leider op het veld.”  

Isabel Barnard is een ervaren, dragende speler van het jonge beachhandbalteam, zegt Huizinga. “Ze won al EK- en WK-medailles. Ze was, als onderdeel van de begeleidingsstaf van NOC*NSF, actief op de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires, waar ik ook chef de mission was. Als speelster maakt ze haar debuut op een multisportevenement.” 

Over de Europese Spelen

De Europese Spelen zijn een continentaal multisportevenement dat om de vier jaar wordt gehouden. Het is de Europese tegenhanger van de Aziatische Spelen en de Panamerikaanse Spelen. De Europese Spelen worden georganiseerd door de Europese Olympische Comités en vinden plaats in het jaar voorafgaand aan de eerstvolgende Olympische Zomerspelen.

De Europese Spelen zijn voor de sporters een belangrijke tussenstap op weg naar de Olympische Spelen. Voor veel van de sporten geldt het als olympisch kwalificatietoernooi.

De eerste editie van de Europese Spelen was in 2015 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. In 2019 was het evenement in Minsk.

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen