Puck Pieterse ES 2023 BSR AGENCY 1500X1000

Chef de mission Mark Huizinga: “Ik kijk met trots terug op de Europese Spelen”

02 juli 2023
Marieke de Ruijter

Met de sluitingsceremonie in het Henryk Reyman Municipal Stadion in Krakau komen de Europese Spelen vanavond ten einde. TeamNL behaalde tijdens deze derde editie van het multisportevenement negen medailles, waarvan vier keer goud. Chef de mission Mark Huizinga kijkt met een goed gevoel terug op Krakow 2023.

“We zijn positief verrast”, vertelt de 49-jarige oud-judoka over de organisatie van het evenement. “Voordat we afreisden hadden we nog best een aantal vragen, maar alles bleek goed georganiseerd. De accommodaties, venues en het eten waren allemaal prima in orde. Wat vaststond waren de grote afstanden tussen de verschillende sportlocaties. Vaak is dat uit noodzaak geboren, dit keer leek het een bewuste keuze. Dat was jammer voor de beleving, maar we hebben er zo goed mogelijk invulling aan proberen te geven.”

Bekijk hier een video van TeamNL op de Europese Spelen:

Met eigen ogen zag Huizinga hoe India Sardjoe (goud) en Menno van Gorp (zilver) medailles wonnen bij breaking, de sport die volgend jaar debuteert op de Olympische Spelen en waarvoor India Sardjoe zich plaatste. “Dat bracht een enorme ontlading met zich mee, in een ambiance die op zich al uniek was. Ook bij het mountainbiken heb ik genoten van de setting. Dat was een prachtig parcours met ook een fantastisch Nederlands resultaat. Puck Pieterse was bij de vrouwen iedereen de baas en won goud.”

Als het EOC en een aantal internationale federaties elkaar kunnen vinden, hebben de Europese Spelen absoluut de potentie om nog verder door te groeien

Mark Huizinga

Daarnaast was er goud voor TeamNL bij het schermen, waar Tristan Tulen zijn individuele toernooi won. En in het badminton waar het gemengd dubbelkoppel Robin Tabeling en Selena Piek op de slotdag de beste was. Huizinga: “De gouden resultaten en andere medailles springen natuurlijk het meest in het oog, maar we hebben nog veel meer prachtige prestaties en strijd gezien.’’

“De diversiteit aan sporten is misschien wel het mooiste van een multisportevenement als dit”, vervolgt Huizinga. “Bij een volgende editie hoop ik dat de invulling van het programma nog sterker en stabieler wordt. Dit is pas de derde editie, dus het toernooi moet zich nog verder ontwikkelen. Als het EOC en een aantal internationale federaties elkaar kunnen vinden, hebben de Europese Spelen absoluut de potentie om nog verder door te groeien. Maar dat is niet aan mij, ik kan slechts die wens uitspreken.”

“Wat nu direct na afloop van het toernooi overheerst is het goede gevoel”, sluit Huizinga af. “Dat we mooie sportieve hoogtepunten hebben beleefd en organisatorisch geen grote problemen hebben gekend. Daarom kijk ik met trots terug op wat we hier als TeamNL hebben gepresteerd.”

Selena Piek ES 2023 BSR AGENCY 900X600

Selena Piek vlaggendrager bij sluitingsceremonie Europese Spelen
Badmintonster Selena Piek draagt vanavond tijdens de sluitingsceremonie van de Europese Spelen de Nederlandse vlag het Henryk Reyman Municipal Stadion in Krakau binnen. Dat maakte chef de mission Mark Huizinga vandaag bekend.

Huizinga: "Selena heeft hier maar weer eens laten zien wat een fantastische sportvrouw ze is. Vier jaar geleden won ze in Minsk al goud op de Europese Spelen in het vrouwendubbel samen met Cheryl Seinen. En vandaag deed ze dat weer in het gemengd dubbelspel met Robin Tabeling. Dan ben je een grote dame en een prachtig gezicht voor TeamNL.’’

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen