Estavana Polman Wk 23 Nedcon PB NHV 900X600

Hoe kunnen de handbalsters zich kwalificeren voor de Olympische Spelen?

30 oktober 2023
Redactie

De Olympische Spelen in Parijs komen snel dichterbij. Voor veel sporten is dit de periode om je te kwalificeren. Maar de route naar Parijs kan best ingewikkeld zijn. Hoe zit het voor onze handballers en handbalsters?

Aan het handbaltoernooi in Parijs doen twaalf mannenteams mee en twaalf vrouwenteams. Zowel bij de mannen als de vrouwen bestaat de selectie uit vijftien spelers. Voor elke wedstrijd mag de bondscoach veertien spelers kiezen voor zijn wedstrijdselectie. De bondscoach bepaalt kort voor aanvang van de Spelen wie hij of zij selecteert.

Er zijn diverse toernooien waar de handballers een ticket kunnen bemachtigen voor de Olympische Spelen.

Vrouwen

1. Als organisator krijgt Frankrijk een plek toegewezen

2. De winnaar van het WK, dat in december 2023 wordt gehouden in Denemarken, Noorwegen en Zweden, plaatst zich voor Parijs. Als Frankrijk wereldkampioen wordt, gaat het ticket naar de nummer 2.

3. Vier plaatsen gaan naar de winnaars van de continentale kwalificatietoernooien. Afrika en Europa hebben een eigen continentaal kampioenschap. De Cariben, Noord- en Zuid-Amerika hebben een gecombineerd continentaal kampioenschap, evenals Azië en Oceanië. Voor Europa geldt het Europees kampioenschap in november 2022 als continentaal kampioenschap. Noorwegen heeft dit gewonnen. Als Noorwegen wereldkampioen wordt (zie punt 2) gaat het Europese ticket naar de nummer 2 van het EK, Denemarken.

4. De laatste zes deelnamebewijzen worden verdeeld over drie OKT’s, die in week 8 van 2024 worden gespeeld. Aan elk OKT doen vier landen mee, de top 2 plaatst zich voor de Spelen. De zes beste landen van het WK 2023 die zich nog niet op een andere manier hebben gekwalificeerd, mogen hieraan deelnemen.

De twee hoogst geëindigde continenten op het WK krijgen twee extra plaatsen voor de OKT’s. De tickets gaan naar de twee hoogst geëindigde landen op het continentaal kampioenschap van dat continent, die zich nog niet op een andere manier voor het OKT of de Spelen hebben geplaatst. De andere continenten krijgen elk één deelnamebewijs voor de OKT’s.

Luc Steins EK22 Nedkro BSR AGENCY (1)
Luc Steins, foto boven: Estavana Polman (BRS Agency/NHV).

Mannen

1. Als organisator krijgt Frankrijk een plek toegewezen

2. Denemarken heeft zich geplaatst als winnaar van het WK, dat in januari 2023 werd gehouden in Polen en Zweden.

3. Vier plaatsen gaan naar de winnaars van de continentale kwalificatietoernooien. Afrika en Europa hebben een eigen continentaal kampioenschap. De Cariben, Noord- en Zuid-Amerika hebben een gecombineerd continentaal kampioenschap, evenals Azië en Oceanië. Voor Europa geldt het Europees kampioenschap in Duitsland (12-28 januari 2024) als continentaal kampioenschap. Mocht Denemarken of Frankrijk het EK winnen, dan gaat het ticket van Europa naar het hoogst geëindigde land dat zich nog niet heeft geplaatst.

4. De laatste zes deelnamebewijzen worden verdeeld over drie OKT’s, die in week 11 van 2024 worden gespeeld. Aan elk OKT doen vier landen mee, de top 2 plaatst zich voor de Spelen. De zes beste landen van het WK 2023 die zich nog niet op een andere manier hebben gekwalificeerd, mogen hieraan deelnemen.

Europa en Afrika krijgen twee extra plaatsen voor de OKT’s, op basis van de prestaties op het WK 2023. De tickets gaan naar de twee hoogst geëindigde landen op het EK en op het Afrikaans kampioenschap, die zich nog niet op een andere manier voor het OKT of de Spelen hebben geplaatst. De andere twee continenten krijgen elk één deelnamebewijs voor de OKT’s.

Kijk voor meer details op de website van NOC*NSF.

(Wijzigingen voorbehouden)

Gerelateerde artikelen

Toon alle