Los Angeles 2028 ANP 376513173 900X580

Nieuwe sporten op programma Olympische Spelen LA 2028

16 oktober 2023
Redactie

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vijf nieuwe sporten toegevoegd aan het programma van de Spelen van 2028 in Los Angeles. Het gaat om cricket, honkbal/softbal, flag football, lacrosse en squash. De sporten werden vorige week voorgedragen en dat is vandaag goedgekeurd tijdens een vergadering van het uitvoerend comité in het Indiase Mumbai.

De vijf sporten werden door het organisatiecomité van LA28 voorgesteld voor uitsluitend deze editie van de Spelen, en werden beoordeeld en ondersteund door de Olympische Programmacommissie (OPC) en de Executive Board (EB) van het IOC.

Voor honkbal en softbal, cricket en lacrosse wordt het een terugkeer naar de Olympische Spelen, terwijl flagfootball en squash hun olympische debuut maken in LA.

  • Honkbal en softbal stonden op meerdere edities van de Olympische Spelen op het programma, het meest recent in Tokyo 2020.
  • Cricket stond op het programma van de Olympische Spelen Parijs 1900.
  • Lacrosse stond op het programma in St. Louis 1904 en Londen 1908.
  • Flagfootball en squash maken hun olympische debuut op LA28.


Iconische Amerikaanse sporten
“De keuze voor deze vijf nieuwe sporten is in lijn met de Amerikaanse sportcultuur en zal iconische Amerikaanse sporten aan de wereld laten zien, terwijl internationale sporten naar de Verenigde Staten worden gebracht. Deze sporten zullen de Olympische Spelen LA28 uniek maken”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. “Hun opname zal de Olympische Beweging in staat stellen om in contact te komen met nieuwe atleten- en fangemeenschappen in de VS en wereldwijd.”

Er stonden negen 'nieuwe' sporten op de shortlist van het programma van Los Angeles 2028: cricket, karate, kickboksen, honkbal/softbal, lacrosse, breaking, squash, flagfootball en motorsport. Daarvan heeft het organisatiecomité er vijf voorgesteld. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld breakding, dat volgend jaar in Parijs wel op het programma staat, niet olympisch is in 2028.

Gerelateerde teams

Toon alle 4