Stefan Boermans En Yorick De Groot 1500X1000

Yorick de Groot en Stefan Boermans: tegenpolen in het zand

03 oktober 2023
Richard Schoonderwoert

Het zijn tegenpolen, maar daardoor vullen ze elkaar juist aan. Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot vormen een perfecte match. Na een hoop blessureleed kunnen ze het vizier nu eindelijk helemaal richten op kwalificatie voor Parijs.

Stefan en Yorick vormen sinds 2020 een team. Ze vonden elkaar bij de selectie van Beach Team Nederland, maar hun route daar naartoe verschilde nogal. Yorick (23) volleybalt al sinds zijn zesde, lange tijd zowel in de zaal als op het zand. Toen die combinatie fysiek niet meer ging, koos hij voor het laatste. Stefan (28) deed tot zijn achttiende aan voetbal en daarna vier jaar aan zaalvolleybal.

“Ik ben wat later begonnen met beachvolleyballen”, vertelt hij. “Ik was met een maatje aan het meetrainen met de beach-selectie, kijken of ik kon meekomen. Yorick sloot aan vanuit de jeugd. Ik was een lange blokkeerder en Yorick een goede verdediger. Dat bleek een goede combi en zo zijn we aan elkaar gekoppeld.”

Mijn doel was om met Yorick de wereldtop te bereiken. Dat lag even stil

Stefan Boermans

Tegenpolen
Ook op persoonlijk vlak hebben de twee een klik. Stefan: “Vorige week zaten we een paar uur bij elkaar in de auto op weg naar een toernooi in Parijs, toen is het geen moment stil geweest. Maar het belangrijkste is dat het in het veld goed klikt.”

Hoewel ze qua persoonlijkheid wel verschillen. “We zijn eigenlijk tegenpolen van elkaar”, zegt Yorick. “Daardoor vullen we elkaar heel goed aan. Het is een van onze sterke punten, want ik denk dat twee dezelfde types niet echt werkt.”

Stefan legt uit: “Ik ben wat enthousiaster en hou ervan om een beetje op het publiek in te spelen, om ze te laten klappen en wat sfeer te maken. En Yorick is meer de tacticus in het veld. Hij bedenkt het plannetje hoe we de tegenstander gaan bespelen.”

Stefan Boermans Juichen
Stefan Boermans (foto: Nevobo).

De samenwerking wierp snel zijn vruchten af. In 2021 werden Yorick en Stefan Nederlands kampioen. Die zomer wonnen ze bovendien het World Tour-toernooi van Gstaad en veroverden ze zilver op het EK in Wenen. De olympisch kampioenen Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen hadden een tiebreak nodig om de Nederlanders van de Europese titel af te houden.

“We hebben echt hele mooie tegenstanders verslagen”, blikt Yorick terug. “Dat resulteerde in een mooie zilveren plak op het EK en later zelfs nog in de eerste plek op de wereldranglijst. Het was een bevestiging van onze keus. Dat hadden we ook al wel in trainingen en eerdere wedstrijden. We zijn anders qua type, maar in het veld vullen we elkaar aan. Dan is het natuurlijk heel mooi als dat beloond wordt met resultaten.”

Hernia
Maar voortbouwen op de goede start ging niet. In mei 2022 werd Yorick geveld door een hernia in zijn middenrug. “Dat zorgde ervoor dat ik de rest van de zomer kon afschrijven. En het was überhaupt de vraag of ik nog weer kon volleyballen. Er was weinig wetenschappelijk vergelijkingsmateriaal. Dat was een vervelende periode.”

Stefan kon het seizoen afmaken met Matthew Immers. “Dat is het voordeel dat we in Nederland zo’n brede selectie hebben. Met Matthew speelde ik ook het WK in Rome. Je gaat er dan wel heen met andere verwachtingen. Ik was blij dat ik dat seizoen nog heb kunnen spelen, maar je denkt toch ook wel even: ‘Hoe gaan we nu naar Parijs toewerken?’ Mijn doel was om met Yorick de wereldtop te bereiken. Dat lag even stil.”

Yorick De Groot (5)
Yorick de Groot (foto: Nevobo)

Terwijl Stefan de wereld over reisde, werkte Yorick keihard aan zijn revalidatie. Vrijwel wekelijks zat hij bij de fysio. In november vorig jaar stond hij voor het eerst weer met zijn voeten in het zand. Daarna duurde het nog vier maanden voor Yorick en Stefan weer hun eerste toernooi speelden. “Volleybal is een heel belastende sport”, weet Yorick. “Als je er zo lang hebt uitgelegen, kun je niet meteen weer spelen. Ik moest het rustig opbouwen.”

Scheurtje
De chemie was er nog steeds. In maart werden ze tweede op het Challenge-toernooi in La Paz en vierde op het Elite 16-toernooi in Tepic, allebei in Mexico. Maar lang duurde de hernieuwde samenwerking niet. Deze keer was het Stefan die geveld werd door een rugblessure. “Ik had een scheurtje in een band in mijn rug. Dat deed veel pijn bij het trainen en daardoor word je flink belemmerd.”

Uiteindelijk was Stefan een paar maanden uit de roulatie. Hij miste hierdoor het Europees kampioenschap, dat in augustus opnieuw in Wenen plaatsvond. Yorick kon op het laatste moment een beroep doen op Leon Luini, die vanwege een blessure van Christian Varenhorst ook tijdelijk zonder partner zat. Nadeel was wel dat zowel Yorick als Leon verdedigers zijn. Zonder al te veel ambities reisde het gelegenheidsduo af naar het EK. Daar haalden ze tot ieders verrassing de finale.

Yorick De Groot Stefan Boermans BSR AGENCY 900X600
Yorick de Groot en Stefan Boermans (foto: BSR Agency).

“We hadden niet verwacht dat we het zo ver zouden schoppen”, aldus Yorick. “We hebben maar één keer samen kunnen trainen. Gedurende de week hebben we geprobeerd ons spel zo constant mogelijk te houden. We wisten dat onze kracht lag in het verdedigen. In de finale hadden we helaas geen antwoord op het spel van de tegenstanders.”

Parijs 2024
Inmiddels is Stefan hersteld en is het duo opnieuw herenigd. “Gelukkig duurde het niet zo lang als Yoricks blessure vorig jaar”, zegt Stefan. “We zijn nu heel blij dat we weer samen kunnen spelen. We gaan zien hoe het ervoor staat. We zijn op elkaar afgestemd, dus het went gelukkig snel weer.”

Om zich te kwalificeren voor Parijs moeten de beachvolleyballers in juni 2024 in de geschoonde top 16 van de wereld staan, exclusief de wereldkampioen, die zich rechtstreeks plaatst. Per land mogen er bovendien maar twee teams per sekse meedoen. Voor een hoge ranking moeten dus punten worden verdiend op de grote evenementen: het EK, WK en de Beach Pro Tour.

Aangezien de kwalificatieperiode op 1 januari van dit jaar begon, hebben Stefan en Yorick een aantal toernooien niet kunnen spelen. “We missen een aantal resultaten, die moeten we de komende toernooien inhalen. Maar met de resultaten die we begin dit jaar in Mexico hebben gehaald, staan we er nog altijd goed voor.”

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle