Maikel Van Der Vleuten Beauville Z 2022 BSR AGENCY

Hoe ziet de route naar Parijs eruit voor de TeamNL-ruiters?

18 december 2023
KNHS (Paardensport)

Komend jaar staat ook voor de paardensporters van TeamNL alles in het teken van de Spelen in Parijs. Nederland is een van de slechts vijf landen die in alle hippische disciplines een startplaats voor een team heeft weten te bemachtigen. Maar hoe bepalen de bondscoaches welke ruiters ze meenemen?

De Olympische Spelen vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot en met 8 september. De wedstrijden worden verreden in het prachtige Parc des Versailles.

Springen
Het springen tijdens de Olympische Spelen is van 1 tot en met 6 augustus. Voor bondscoach Jos Lansink zijn komend seizoen de concoursen waar de Longines League of Nations, de Rolex Nations Cups en het Nederlandse kampioenschap verreden worden belangrijke meet- en observatiemomenten. Onderstaand een overzicht van deze evenementen.

FEI Longines League of Nations:

7-11 februari - Abu Dhabi (UAE)
19-23 maart – Ocala (USA)                                   
30 mei-2 juni - St. Gallen (SUI)
20-23 juni - Rotterdam       

FEI Rolex Nations Cup (mits uitnodiging):
22-26 mei – Rome (ITA)
5-9 juni - La Baule (FRA)
2-7 juli – Aken (GER)

Nederlands Kampioenschap
24 – 28 april - Deurne                                                             

Dressuur
Voor de dressuurruiters wordt de strijd om de medailles verreden in de periode van 30 juli tot en met 4 augustus. Bondscoach Patrick van der Meer heeft het Nederlands kampioenschap in Ermelo en het CHIO van Rotterdam aangewezen als observatiemomenten.

23-26 mei – NK Dressuur Ermelo NK
20-23 juni  - CDIO / CDN Rotterdam  

De bondscoach behoudt het recht om een combinatie uit te zenden naar het CDIO Aachen (2-7 juli) als hier aanleiding toe is na het CDIO / CDN Rotterdam om te komen tot een definitieve voordracht voor uitzending naar de Olympische Spelen Parijs 2024. Op het moment er een beperking is op het aantal startplaatsen voor een observatiewedstrijd bepaalt de bondscoach, in overleg met de teammanager, welke combinaties in aanmerking komen voor uitzending.

Eventing
De eventingruiters bijten voor de paardensport het spits af deze zomer in Parijs. Van 27 tot en met 29 juli wordt de strijd om de eerste medailles beslecht. Bondscoach Andrew Heffernan heeft onderstaande wedstrijden als observatiemomenten aangewezen. Daarbij is deelname aan de wedstrijd in Bicton van 21 tot en met 26 mei verplicht voor alle ruiters. Uit de overige wedstrijden kunnen de ruiters in samenspraak met de bondscoach een keuze maken.

12-14 april - Burnham Market (GBR), CCI 4*S             
17-21 april - Strzegom (POL), CCI 4*L of 4*S  
21-26 mei – Bicton (GBR), CCI 4*S                 
13-16 juni – Luhmuhlen (GER), CCI 4*S 

Sanne Voets en Demantur 05823.jpg
Sanne Voets met Demantur in Tokio (Mathilde Dusol Fotografie).

Paradressuur
De dressuuronderdelen tijdens de Paralympisch Spelen worden verreden van 3 tot en met 7 september. Bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink heeft drie wedstrijden aangewezen als observatiemomenten op weg naar Parijs. Naast onderstaande wedstrijden kunnen nog aanvullende door de bondscoach aangewezen FEI3* wedstrijden meetellen als observatiemoment.

23-26 mei – Nederlands kampioenschap Ermelo                                                                  
13-16 juni – Kronenberg (CPEDI 3*)              
18-21 juli – Deurne (CPEDI 3*)

Gerelateerde artikelen