Young Talent Award Niels Laros 760X456

Niels Laros uitgeroepen tot Young Talent 2023

20 december 2023
Redactie

Atleet Niels Laros is uitgeroepen tot Young Talent 2023. De 18-jarige atleet die zich toelegt op de middellange en lange afstanden kreeg vanavond op het NOC*NSF Sportgala de award uitgereikt. Niels maakt sinds 2022 deel uit van het (middel)lange afstandsprogramma van de Atletiekunie. Hij traint op Papendal onder de vleugels van trainer Tomasz Lewandowski en weet in 2023 de schijnwerpers op zich gericht.

Waar Niels in 2022 een dubbele titel verovert op de EK onder 18 jaar, herhaalt hij dat kunststuk in augustus van dit jaar in de leeftijdscategorie onder 20. Zowel op de 1.500 meter als op de 5.000 meter is hij in Jeruzalem al zijn concurrenten te snel af. Zijn seizoen lijkt hiermee al geslaagd, maar dan volgt nog zijn grote doorbraak op de WK. Hij neemt deel met als doel om te leren, maar bereikt veel meer dan dat.

Op de wereldkampioenschappen eind augustus wint Niels bij zijn debuut op een groot seniorentoernooi zijn serie op de 1.500 meter. Wat volgt is een knappe derde plaats én een Nederlands record in de halve finale. Daarmee plaatst hij zich voor de WK-finale op een individueel looponderdeel. In die eindstrijd toont Niels lef en bravoure. Hij scherpt zijn net gevestigde Nederlandse record verder aan en wordt nummer tien van de wereld. En dat op achttienjarige leeftijd.

Potentie voor de toekomst 

Het Young Talent heeft potentie voor de toekomst. Er wordt verwacht dat het Young Talent zijn of haar stijgende lijn doorzet op seniorenniveau en dat hij of zij kans maakt om het podium van de wereldtop te halen.

De kandidaten voor de Young Talent Award zijn voorgedragen door de bonden en NOC*NSF De individuele vakjuryleden verdiepen zich in de kandidaten, waarna zij in gezamenlijk overleg de winnaar van de Young Talent Award bepalen.

Gerelateerde teams